CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

BREICHIN NIUZ: De ce are Vanghelie sanse minime să iasă vicepresedinte

0 comentarii / 2079 vizualizări / 20 februarie 2010

Comitetul Executiv Naţional (CExN) al PSD a stabilit, azi, ca alegerile pentru funcţiile centrale de conducere să se facă, la Congresul de sâmbătă, după prevederile actualului Statut. Singura modificare va fi eliminarea criteriului regional şi a celui pe domenii din alegerea vicepreşedinţilor.

Candidaţii la funcţia de vicepreşedinte vor figura pe un singur buletin de vot, delegaţii urmând să aleagă, din cei peste 60 de candidaţi, 15 nume. Numai că această decizie și sistemul tăierii candidaților neagreați de pe liste ar putea produce, spun nume grele din PSD consultate de Inpolitics, surprize de mari proporții. Iar marele perdant are toate șansele să fie Marian Vanghelie, din motive pe care le vom explica imediat.

Concret, dacă s-ar fi menținut sistemul vicepreședinților regionali, avînd în vedere că București-Ilfov reprezintă una dintre regiuni, iar Vanghelie le controlează pe amîndouă, ar fi fost floare la ureche pentru el să obțină postul respectiv, printr-un tertip banal: s-ar fi propus unic candidat, întrucît statutul nu prevede că fiecare organizație corespunzătoare unei regiuni trebuie să desemneze un candidat propriu. Așa, însă, Vanghelie va fi doar unul dintre cei 15 vicepreședinți, votați la grămadă.

Un alt aspect foarte important, de ordin psihologic, pe care îl cunosc pesediștii cu experiență, este felul în care vor fi marcați candidații, pe liste: prin tăierea indezirabililor, prin încercuirea preferaților sau amîndouă. Dacă ultima variantă, susținută, se pare, de Miron Mitrea, este una ceva mai echilibrată, între primele două diferența este foarte mare, din rațiuni, cum am spus, psihologice. Concret, experiența a dovedit că atunci cînd se aplică votul prin tăiere sau încercuire, primii supuși acestui proces, de către delegați, sunt cei cu nume sonore. Numai că, una dintre variante, tăierea, elimină ”vedetele” în dauna anonimilor, în timp ce a doua face exact pe dos. Cum, cele mai mari șanse le are, în acest moment, sistemul tăierii, e de așteptat ca la congres să se producă mega-surprize, iar nume precum Vanghelie, care are maximă notorietate, să aibă șanse minime. În istoria PSD a mai existat un scrutin la care s-a aplicat acest sistem și rezultatele au fost, și atunci, neașteptate.

De asemenea, sistemul tăierii de pe liste mai este cunoscut pentru că încurajează sistemul ”frățiilor”, dar și al trădărilor, în același timp, în sensul că 2-3 candidați se pot asocia între ei, jurînd că oamenii lor vor vota, la un loc, pe fiecare dintre ei, în beneficiul comun, dar ,la vot, unii ar putea uita promisiunea, instruindu-și delegații să ”defecteze”. Și acest sistem a mai fost practicat, la congresul din 2006 oamenii lui Geoană ”uitînd” să îi mai întoarcă voturile lui Miron Mitrea, care a pierdut funcția de secretar general în favaorea lui Titus Corlățean. În fine, un alt aspect important este dacă buletinele de vot vor fi securizate sau nu. Dacă vor purta numere de serie, atunci se va putea ști cu precizie ce organizații au votat majoritar pentru un candidat ori altul, în timp ce buletinele ”albe” elimină această posibilitate, dar încurajează tendința de falsificare a votului, prin înlocuirea discretă a acestora, cu altele, pregătite din timp, de către cei implicați în organizare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998