CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Burduja, luat la întrebări: ”E adevărat că România mai are 20% gaze în rezervoare?”

0 comentarii / 2990 vizualizări / 8 februarie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este solicitat de fostul deputat PSD Radu Cristescu să spună pubic dacă sunt reale informațiile neoficiale conform cărora rezervoarele de gaze ale României mai au 20%, din cauza gestionării defectuoase de către furnizorii de gaze, dar și din lipsa de supraveghere a ministerului, care abia acum s-a gîndit să trimită corpul de control pentru anchetă.

”Apropo de știrea că importam gaze din Ungaria ca să le oferim Moldovei. Ministrul Burduja a ieșit precipitat să ne asigure că avem gaze căcălău, 43% grad de ocupare a rezervoarelor. Dar, foarte ciudat, tot el anunță că a trimis corpul de control la Depogaz. O fi adevărat ce zice gura târgului, că situația este foarte gravă, România mai având un stoc doar de 20%, care, dacă vine o temperatură scăzută, se va consuma în 3 săptămâni?

La situația asta s-ar fi ajuns deoarece furnizorii de gaze (Engie, E.On, ppc, Premier ș.a.) au vândut la extern (prețul fiind foarte bun) cantități de gaz mai mari decât cele programate pentru extragere (pentru livrare), nerespectînd programul de extracție. Acesta era de 150 milioane mc și s-au extras și vîndut la extern 550 milioane mc, cu acordul Depogaz, deținut de Romgaz, societatea care înmagazinează stocurile de gaze. Fără să se intereseze vreodată la Depogaz care este situația reală a stocurilor de gaze, ministrul Burduja făcea declarații optimiste cum că stocul de gaze este sigur, iar cine zice altceva este un detractor.

Pentru a asigura gazul în caz de epuizare a stocului, trebuie consumată „perna” de gaz, înmagazinată la Depogaz, care constutuie rezerva strategică a României. Dar pentru asta trebuie declarată stare de urgență, conform legii, cum a fost în pandemie. Fără o astfel de situație, extragerea de gaz din „pernă” obligă Romgaz la reîntregire, adică la a cumpăra acum, în iarnă, mari cantități de gaz. Or, gazul se cumpără în intervalul aprilie-octombrie, când este ieftin, lunile noiembrie-martie fiind luni de extracție, când gazul este scump pe piețe.

Furnizorii, la rândul lor, vor trebui să cumpere acum gaz de pe piețe, pentru a-și onora contractele, dar cum prețul este mare, diferența peste plafonul legal va trebui acoperită de statul român (prețul este plafonat). Deci o gaură în buget din cauuza amatorismului ministrului Burduja, care vorbește la televizor fără să aibă habar despre ce. În afară de „pernă” mai există „zestrea”, care este gazul aflat pe sistemul național de transport (conducte), dar care nu se consumă, e folosit pentru presiune. „Zestrea” are, de asemenea, rol strategic.
Poate în lumina acestor vești se explică de ce pentru Burduja totul e minunat, dar ordonă anchetă la Depogaz…” a scris Cristescu pe Facebook.

De menționat că presa din Moldova a relatat azi că România a ajuns să importe gaze din Ungaria special pentru a le livra peste Prut. Potrivit datelor publicate de Transgaz, România a importat vineri, spre exemplu, un total de 13,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care producția internă și extragerile din depozite nu au fost suficiente. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998