CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Calcul politic sau spaima: de ce trage de timp presedintele Iohannis?

15 comentarii / 5145 vizualizări / 24 februarie 2020

Președintele Klaus Iohannis a încasat azi o lovitură de proporții de la Curtea Constituțională, după verdictul că desemnarea lui Ludovic Orban ca premier încalcă legea supremă. În declarația de după verdict, președintele a devoalat o stare de incertitudine, dacă nu chiar de șoc, dovadă unele declarații de-a dreptul aiuritoare și de maximă gravitate făcute în direct și la oră de vîrf, prin care acuză indirect CCR că a produs o criză politică.

Ce ne-a spus președintele despre verdictul CCR:

”PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României.
După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase și anti-europene guvernări de după Revoluție, care a lăsat țara cu deficite majore, după ce a demis Guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor locali, PSD a creat o nouă criză, pe care a aprofundat-o prin sesizarea Curții Constituționale.
Nu voi comenta decizia Curții Constituționale, așa cum știți că nu am comentat nici cu alte ocazii, și voi aștepta motivarea.
Însă ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acțiune politică responsabilă, și nu de politicieni care să o ducă mai adânc în criză și în instabilitate”.

În esență, președintele României spune că demersul legal și firesc al unui partid politic pe lîngă o instituție de maximă greutate a statului – demers care se dovedește justificat tocmai de către decizia respectivei instituții – este un act de iresponsabilitate care a aprofundat criza politică.

În primul rînd, președintele recunoaște public direct că avem o criză politică. Iar indirect, acuză CCR că a marșat la jocul PSD.
În al doilea, e foarte ciudată această opinie venind din partea campionului absolut al sesizărilor către CCR din politica postdecembristă.

În decembrie 2018 consemnam într-o analiză numărul imens de sesizări la CCR făcute de președinte în respectivul an: 44, adică una la 7,9 zile.

Și mai scriam atunci că președintele a transformat România în republică constituțională, prin acțiunile sale în serie.
CCR a fost excepțională cînd a dat cîștig de cauză președintelui.
Mai ales în septembrie anul trecut, cînd judecătorii au respins contestarea candidaturii sale prezidențiale după ce fusese prins cu mii de semnături false.

CCR a fost excepțională și în cea mai importantă misiune a președintelui, cea pe care a menționat-o în bilanțul triumfalist al primului său mandat: aceea de a bloca acțiunile politice ale ”ciumei roșii”.

În documentul intitulat ”Primul mandat al președintelui României, Klaus Iohannis”, pus la loc de frunte în deschiderea siteului administrației prezidențiale, acesta reamintește că:

”În momentele în care în activitatea actorilor instituționali au apărut disfuncționalități generate de conduita acestora fie în sensul arogării unor competențe ce nu le aparțin, fie în sensul declinării unor atribuții aflate în competența lor, Președintele României s‐a adresat Curții Constituționale prin promovarea unor conflicte juridice de natură constituțională, în scopul înlăturării blocajelor instituționale” se afirmă în stufosul document.

Ați înțeles bine: cînd președintele României sesizează CCR cu conflicte constituționale, e un demers menit să ”înlăture blocajele”.

Cînd o face cel mai mare partid din România, se cheamă provocarea și aprofundarea crizei.

O altă afirmație aiuritoare a președintelui e:

”Desemnarea unui prim-ministru din partea unei alianțe coagulate ad-hoc în jurul PSD ar intra în coliziune directă cu opțiunea românilor, exprimată fără echivoc la alegerile europarlamentare, la referendum și la prezidențialele de anul trecut”.

Conform acestui raționament, dacă PSD cîștigă zdrobitor alegerile locale și parlamentare, să zicem, ar trebui automat să demită președintele și să organizeze noi alegeri, pentru că cel ales anul trecut ”ar intra în coliziune cu opțiunea românilor”.

Dincolo de asta, se vede cu ochiul liber că președintele a intrat în degringoladă. El anunță, sec, că așteaptă motivarea deciziei CCR, mai înainte de a lua o decizie legată de soarta premierului desemnat.

Dar uită cîteva mici amănunte.
În cazul conflictului constituțional stabilit de CCR, președintele nu trebuie să aștepte motivarea – care înseamnă automat și publicarea deciziei în Monitorul Oficial – ci poate și are obligația să acționeze imediat. Asta pentru că legea de funcționare a CCR prevede că ”Decizia prin care se soluţionează conflictul juridic de natură constituţională este definitivă şi se comunică autorului sesizării, precum şi părţilor aflate în conflict, înainte de publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României(s.n.)”.

Procedura diferă de parcursul altor decizii ale CCR tocmai pentru că un conflict constituțional între puterile statului este considerat un lucru grav care trebuie rezolvat neîntîrziat.

Motivarea judecătorilor CCR poate dura săptămîni bune ori chiar mai mult, vezi cazul verdictului de anul trecut privind completurile de trei judecători, dat în iulie și motivat în octombrie.

Iar decizia de azi a CCR conține următorul paragraf, fără echivoc:

”În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”.

Președintele putea face un prim pas spre detensionarea situației anunțînd azi măcar că va desemna un alt premier decît Ludovic Orban după consultările de la Cotroceni cu partidele.
Pentru că motivarea CCR, indiferent ce căi de urmat va oferi, conform atribuțiilor, nu poate răsturna sensul frazei de mai sus privind obligativitatea altei desemnări. Iar altă desemnare nu are cum să însemne tot Orban. PNL ar fi putut începe chiar de azi identificarea unui alt nume de premier, a unei alte echipe șamd.

În loc să anunțe fie și primii pași în sensul schimbării cerute de CCR, cîștigînd timp, președintele spune că așteaptă mai întîi motivarea deciziei, cînd va fi să vină. După care își mai poate acorda, eventual, un alt răgaz pentru a medita cu atenție și îngrijorare asupra pașilor care urmează. Iohannis nu ne-a comunicat oficial nici măcar dacă noile consultări cu partidele vor avea loc înainte sau după publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial.

De ce se comportă președintele astfel?

Din două motive: unul, pentru că a intrat într-o fundătură de proporții din care habar nu are cum să iasă fără pagube majore de imagine. Și e speriat, lăsînd impresia că se agață cu disperare de speranța că vreo frază din motivarea CCR l-ar putea ajuta să-l păstreze pe Orban candidat de premier și a menține, astfel, și iluzia anticipatelor. Asta, pentru că PSD a anunțat ferm că nu va vota niciodată un alt guvern Orban, dar nu și un alt premier.

Și, doi, pentru că știe că PSD e suficient de molîu la această oră pentru a nu risca un demers ferm și constituțional împotriva sa. Probabil pentru că pesediștii nu știu celebrul banc cu colibiriul care căra apă să stingă incendiul din junglă deși știa că nu are mare eficiență. Dar măcar își făcea partea lui. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

15 Comentarii

 1. Din comportamentul și reacțiile tuturor actorilor politici reiese destul de clar că nici unul nu se aștepta la verdictul de azi. Prin urmare nimeni nu pare să aibă pregătită mutarea următoare.
  De asemena devine dramatic de evidentă prăpastia dintre agenda politică și agenda națiunii.

 2. Nu e puțin lucru să vezi că există, în CCR, ”o oază de normalitate” în tot zbuciumul ăsta,
  după mine intenționat întreținut, din interese – numai ale României, Nu.
  Și nu e puțin lucru să vezi că, măcar în ”ceasul 12”, (parte din) Parlamentari „îndrăznesc”
  să ia atitudine, și să spună un mic NU, la această ”Cufureală Iohannistă” – înțelegem de
  cine ”susținută” – dar în care K.W.I. ”și-a cam prins urechile” și nu-și mai înțelege rolul!

  S-ar părea că, CEI ce și-au pus nădejea în ”Marele Werner”, au început să vadă ceea ce
  allții știau demult: că nu e decât o ”gloabă politică”, pentru întreținerea căreia trebuie să-și
  asume ”costuri” (ca să nu spun riscuri) din ce în ce mai mari:
  [5 ani de huzur, protecție Juridică, protecție Media, două Guverne dărâmate, anihilarea
  opoziției (PSD) cu cele mai mari proteste de stradă din Istoria RO, linșarea lui Dragnea,
  scoruri ”de excepție” la Vot, Guvernul Meu 1, acum 2, ”Monstruoasa Coaliție” ș.m.a.]
  Întrebarea ”acelora” devine inevitabilă: ”dacă nici acum, atunci când”?!

  PS. Poate de aici și obsedanta afirmație a d-lui. KWI, pe la orice ocazie: ”România este o țară guvernată, vreau să asigur de asta pe toți”.
  Ca să audă ”toți”, adică ”cine trebuie”, că el, încă ”e pe ele”?

  • Total de acord cu dvs , peste tot , cu mențiunea ca JohnAnus , tot ce face si modul de actiune , se datorează prostiei din capul lui ! Asa a fost intotdeauna , numai cu șmecherii , ciubucuri , etc, etc , sustinut de afara pt interese economice ale lor , nu ale Romaniei ! A bagat tara in haos , este lipsit complet de tact politic , de orice forma de empatie si , foarte grav , de patriotism romanesc ( nu naționalism , patriotism ! ) , ne uraste ca natie , ca popor !!!

 3. Pierdere de timp sa analizezi „spusele” lui klaun, cand nici el nu stie ce spune. El recita un text scris de altii, in beneficiul altora, nicidecum al tarii sau poporului. Parca si Catavencu era mai simpatic cand plangea de mila tarisoarei.

 4. cine a provocat criza? psd, pentru ca s-a aliat temporar cu colegii lor de coruptie din parlament pentru ca sa dea jos guvernul. si pentru ca psd vrea sa dea in continuare legi de dublare, triplare pensii speciale , beneficii pentru mafie si alte mizerii. pentru ca asta e partidul antinational psd; distruge economia pentru beneficii de partid. pentru ca pentru psd tara lor(adica rusia) trece in fata intereselor de partid. pentru ca e bine sa saboteze economia Romaniei pentru voturi.

  decizia ccr a provocat sarbatoare la ambasada rusiei si sediul psd(acelasi lucru) partidul tradatorilor de tara a reusit sa mai blocheze dezvoltarea Romaniei , asa cum a facut-o in fiecare secunda in ultimii 30 de ani si din cauza carora un sfert din romani au luat drumul strainatatii.

  si in america democratii il blocheaza pe trump si il saboteaza si din cauza republicanii au crescut in sondaje. exact la fel, psd va pierde pentru ca ii saboteaza pe romani. si cum sa nu fie ccr cu psd? pai in ultimii 3 ani 90% din decizii sunt pro-psd.
  sa il suspende psd-isitii pe iohannis pentru ca furia populara ii va face sa dispara defintiv la cosul de gunoi plin cu rahat al istoriei.

  • Basarabean pupinbăsist, nu așea se scrie propoziț, iele are regle elementari. Bec tu rașăn scul!!!

 5. @Jkl
  Boss, iar o dam in propaganda ieftina. Evident ca PSD nu-i vreun partid de pus in rama, ca niciunul din Romania. Da’ naratiunea asta cu ,,PSD si coruptii, PSD si rusii” e expirata rau de tot. Pot sa inteleg ca doar atat pot sa produca unii ,,experti” in propaganda, da’ povestea asta nu tine pe inpolitics.ro. Disemineaz-o si tu in alta parte! Altfel, cazi si tu in cosul ala al istoriei in care o sa pice nu numai PSD-ul, ci si domnul asta de a Cotroceni care confunda CCR-ul cu una din casele lui din Sibiu.

 6. asa constitutie..asa judecatori ccr…ca sa schimbi lucruri ai nevoie de oameni puternici,credibili
  ha ,ha …atentie la lectia Presedintelui noua romanilor, sigur o sa ne placa!!!!

  • SRI-ul l-a făcut pe prostovanul Iohannis de tot căcatul. Să vezi acuma lecție. Sigur o să-ți placă!!!

  • Ipocrizia te va omori fata! Exact la fel ca Petrov! Cand i-au convenit deciziile totul a fost ok! Cand au dat contra este chestie politica! Daca nu vezi asta, asta e! In rest numai sanatate!

 7. Eu as fi de parere putin contrara. Sansa anticipatelor nu a scazut deloc. Ceasul ticaie pentru cele 60 de zile inca de la prima solicitare scrisa a lui Orban. KWI nu are decat sa faca o noua nominalizare, nu conteaza pe care. Solutia PSD de boicotare este perdanta, deoarece CCR va constata ceea ce stie oricine avizat, cat de cat, anume ca cele 60 de zile sunt o cerinta opozabila parlamentului in timp ce cele doua numiri sunt o cerinta opozabila presedintelui. Asadar, anticipatele sunt in grafic

  • Grindă cap de lemn are aceeași opinie ca noi toți securiștii proști. Anticipatele sunt în grafic. Ce-o fi însemnând grafic? Impozitele le-oi fi plătit? Dar oare chiar sunt aievea sau doar foarte prost?!?

 8. Iohanisse pe pe curs de coliziune !
  Nua inteles mesajele de la DW, nu a inteles mesajele de la SRI, adica de la americani, Nu intelege decit elucubratiile ambasadorului Zaharia care se straduieste a-i distraga atentia.
  In curind va plati !!!

 9. @ Probabil că nominalizarea doamnei Mariana Gheorghe de către președintele Iohannis ar pune în evidență și care dintre politicieni și partide sunt interesați și interesate și de o guvernare responsabilă și competentă, ?

  • Mai bine o pune direct pe soția lui MRU. Degeaba a pompat OMV-ul bani în ea?
   O guvernare cu adevărat responsabilă reduce taxarea corporațiilor în cel mai libertarian stat în UE (cea mai redusă colectare raportată la PIB) și numim asta competență.
   Bine, spunem asta de securiști proști ce suntem!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998