CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Camataria firmelor ar putea fi stopata prin lege

0 comentarii / 2112 vizualizări / 21 noiembrie 2010

Criza aduce românii la disperare, din punct de vedere financiar, și creează climatul perfect pentru reapariția în forță a fenomenului cămătăriei, adică împrumutul de bani cu dobînzi sufocante. În ultima vreme, a explodat, efectiv, apariția de firme nebancare care oferă asemenea împrumuturi, dar speculațiile uriașe ar putea fi curînd stopate, grație unui nou proiect de lege.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a depus la Cameră o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, care are ca scop plafonarea dobânzii anuale efective percepute de instituţiile financiare nebancare. Deputatul arată, în expuenrea de motive, că situaţia financiară precară a multor persoane le-a determinat pe acestea ca, odată cu apariţia instituţiilor financiare nebancare, să considere că împrumuturile acordate de astfel de instituţii constituie un sprijin imediat, uşor de obţinut, sens în care s-au îndatorat fără a cunoaşte şi a înţelege suficient condiţiile impuse.
Reglementarea funcţionării instituţiilor financiare nebancare, respectiv condiţiile de creditare practicate de acestea, în special dobânda şi cheltuielile aferente foarte ridicate, nefiind plafonate, sunt de natură a induce ideea în rândul populaţiei că unele societăţi financiare nebancare practică o nouă formă de “camătă” sau, altfel spus, “camătă autorizată”.
Aceste instituţii financiare nebancare au o politică agresivă de promovare şi de atragere de clienţi, se adresează viitorilor beneficiari la domiciliul acestora, exploatând nevoia lor imediată, precum şi credibilitatea acestora, fără a le oferi însă informaţiile minime necesare privind obligaţiile şi responsabilităţile lor viitoare. În aceste condiţii, sute de mii de cetăţeni români, găsind sistematic în căsuţa poştală oferta unor instituţii financiare nebancare, sunt tentaţi şi chiar apelează la creditele oferite de acestea, fără a se informa suficient în prealabil, fără a cunoaşte dobânda practicată de acestea, precum şi nivelul cheltuielilor de administrare.
Astfel, foarte multe persoane se îndatorează fără a li se oferi şi a pretinde minimele informaţii cu privire la obligaţiile viitoare, punându-şi în pericol situaţia personală, locativă şi familială şi ajungând să plătească dobânzi incredibil de ridicate, de 100% și chiar mai mari.
În consecință, deputatul susține că asemenea dobînzi pot fi asimilate fenomenului cămătăriei, ţinând cont de definiţia din dicţionarul limbii române, “camăta fiind dobândă excesivă încasată pentru o sumă împrumutată” și solicită plafonarea dobînzii anuale efective (DAE), la cel mult de trei ori dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998