CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Capcana Schengen

0 comentarii / 1256 vizualizări / 14 octombrie 2011

Strict tehnic vorbind, Romania si Bulgaria au indeplinit conditiile pentru a intra in spatiul Schengen. Din aceasta perspectiva, obstructiile Olandei si Finlandei nu se justifica. In ciuda faptului ca aceste tari reclama, si pe buna dreptate, ca nu avem o Justitie compatibila cu cea din Uniunea Europeana iar coruptia este mult prea mare. Dar spatiul Schengen, aparent cel putin, inseamna altceva. Inseamna frontiere sigure, cat mai putin permeabile traficului ilegal de marfuri si de persoane. La acest captiol, indeplinim conditiile. Si, cu toate astea, eu voi demonstra ca intrarea noastra in spatiul Schengen este o capcana. In primul rand, pentru statele europene. Dar in al doilea rand este o capcana si pentru noi.
Apartenenta la spatiul Schengen are efecte pozitive pentru orice stat in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor, respectiv a fortei de munca si tranzitul nerestrictionat al marfurilor. In al doilea rand, un fapt mai putin discutat este ca statele membre ale spatiului Schengen isi respecta unele altora hotararile judecatoresti. Si nu numai. Este vorba si de mandatele de arestare. Daca unui roman i se emite un mandat de arestare, el este valabil oriunde in spatiul Schengen dar cu conditia ca Romania sa fie primita in Schengen. Si la fel se intampla si in cazul cetatenilor altor state, aflati in tranzit in Romania si impotriva carora s-a emis un mandat de arestare. Intram acum si mai mult in profunzimea acestui proces. Pentru ca mai exista proceduri care sunt influentate, intr-o masura importanta, de apartenenta ori non-apartenenta la spatiul Schengen. In materie politieneasca, la capitolul incompatibilitate, in cazul oamenilor politici si functionarilor de stat, in ceea ce priveste obligatiile fiscale sau vamale si nu mai putin in ceea ce priveste actele de coruptie. Iar aici exista capcana de care vorbeam.
Atat timp cat nu facem parte din spatiul Schengen, o institutie abilitata a unui stat european, pentru a obtine anumite informatii despre propriii cetateni, este nevoita sa se adreseze unor instante superioare de la Bucuresti. Parchetului General sau ministrului Justitiei. Simetric, acelasi lucru se intampla si atunci cand exista solicitari de la Bucuresti. De fiecare data, trebuie explicat si argumentat de ce a aparut o suspiciune in legatura cu o persoana, urmeaza aprobarea, pe calea unei deliberari, a solicitarii respective iar in final informatiile obtinute de la institutiile in subordine, dupa ce sunt filtrate, pot fi comunicate omologilor euorpeni. Asta se intampla cand nu suntem impreuna in Schengen. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998