Catastrofa invatamantului romanesc, de la Ceausescu la Basescu
0 comentarii / 2035 vizualizări / 4 iulie 2011
Rezultatele catastrofale ale BAC-ului au cauze complexe care se fac simțite din epoca lui Ceaușescu și prind un nou contur sub regimul Băsescu, afirmă istoricul și analistul politic Zoe Petre, în exclusivitate pentru Inpolitics, ea fiind de părere că avem de-a face cu ”o falsă modernizare a sistemului educațional românesc”.
Ceaușescu și ”lupta” împotriva mediocrității
”Când rezultatul BAC-ului este de o atare natură, este cât se poate de clar că nu este de vină doar copilul. Este vorba despre un cumul de cauze. În epoca lui Ceaușescu, am avut colegi profesori la sate și la orașe mărunte. Finalmente, erau obligați să dea note de trecere tuturor copiilor. În ultimii ani, începuse o bătălie împotriva mediocrității. Erau interzise notele de 6 și 7. Trebuiau să ia 8, deși unii nu știau nici de 5. Pe de altă parte, a fost elaborată chiar și o cercetare doctorală a unei tinere doamne din Cluj. Acolo se demonostra că, între 1966 și 1989, toate programele analitice și manualele au fost sporite. Au crescut atât de mult ca nivel al informației încât nu li se permitea profesorilor să termine materia niciodată”, explică istoricul.
Dascălii formați după 1990
O altă cauză, continuă Zoe Petre, rezidă în slaba pregătire profesională a dascălilor formați în facultățile particulare, și nu numai, ctitorite după 1990. ”Să luăm în calcul că, din 1990 până în prezent, pe piața muncii din învățământ au ieșit profesori de toate calitățile. Mă refer la produse ale facultăților înființate după 1990, facultăți private și nu numai. Aceste persoane au completat locurile din învățământ, domeniu în care persoanele foarte bine pregătite nu se mai duc. Nici nu le mai trece prin cap să ajungă profesori dacă pot să ocupe, de exemplu, funcția de manager la o mare companie. Faptul că ar putea să fie profesor la un liceu de renume din București nu mai este de mult o mândrie”, comentează analistul.
Agresiunea lui Traian Băsescu
”A fost și o agresiune din partea președintelui Traian Băsescu. El i-a catalogat pe profesori drept niște leneși care lucrează doar patru ore pe săptămână. Părinții și copiii aud asta și, în momentul în care apare o notă proastă, își amintesc de spusele președintelui. Desigur, sistemul educațional s-a lovit mereu de o subfinanțare masivă și, când s-au operat finanțări, nu s-au efectuat și sub forma resurselor umane. Domnul Funeriu jubilează acum și spune că a avut perfectă dreptate. În realitate este vorba despre o catastrofă. O falsă modernizare a învățământului românesc”, concluzionează Zoe Petre. (Răzvan Gheorghe)
foto Glasul Maramuresului
Comenteaza