CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9725 RON UP | 1 USD = 4.5419 RON UP | 1 GBP = 5.7376 RON UP

Ce cred românii despre ucraineni

32 comentarii / 4223 vizualizări / 16 septembrie 2022

Aparenta unitate de atitudine a ţărilor UE şi NATO la adresa Rusiei şi a ruşilor, dusă pe culmi de liderii politici ai UE (Ursula van der Leyen, Josep Borrell) şi ai ţărilor europene mari (Olaf Scholz, Boris Johnson şi, mai nou, Liz Truss, Emmanuel Macron), merită totuşi să fie binişor nuanţată. „Putin trebuie să piardă acest război şi să fie tras la răspundere pentru actele sale” (Ursula van der Leyen pentru canalul de televiziune al ziarului Bild, potrivit Agerpres).

La nivelul populaţiilor, lucrurile stau de multe ori foarte diferit de declaraţiile univoce şi bombastice ale politicienilor. După un sondaj realizat de RTL/NTV-Trend Barometer între 26 şi 29 august curent, 77 % dintre germani estimează că Occidentul ar trebui să facă eforturi concrete pentru a încerca să lanseze negocieri cu Rusia. Doar 17 % dintre germani s-ar opune unor asemenea negocieri. Întrebaţi dacă e bine ca liderii occidentali să-i telefoneze lui Vladimir Putin, 87 % au răspuns afirmativ şi doar 11 % negativ. Reacţii asemănătoare au rezultat şi dintr-un sondaj făcut nu demult în Austria.

Éric Denécé, fost ofiţer de informaţii şi analist francez, în prezent directorul unui important centru de cercetare în intelligence (Centre français de recherche sur le renseignement), a făcut, într-un interviu video, mai multe observaţii despre relaţia României şi a românilor cu Ucraina şi cu ucrainenii. Observaţiile despre români sunt plasate într-un context mai larg al relaţiilor ţărilor direct învecinate cu Ucraina : Polonia, ţările baltice, Ungaria, România şi Bulgaria – toate ţări NATO. („Les Américains nous veulent obéissants et faibles politiquement”, France-Soir, 13.09.2022). „În România există o puternică antipatie („détestation”) faţă de ucraineni” (Éric Denécé).

În Polonia şi în ţările baltice există un foarte puternic curent antirus, continuă Denécé, care se poate explica prin istoria recentă sau mai veche. Nu acelaşi este cazul românilor, ungurilor şi bulgarilor. De multe ori, polonezii şi balticii (lituanieni, letoni, estonieni – n.n.) sunt mai porniţi împotriva ruşilor chiar decât americanii.
Românii, în afară de autorităţi, care fac total politica NATO, spune Denécé, sunt destul de scandalizaţi în legătură cu ceea ce văd la refugiaţii ucraineni, cu valize de dolari etc., ucraineni care le trec frontiera pentru a ajunge în Vest, cu infracţionalitate etc.
România socialistă s-a învecinat cu URSS, de fapt, cu Ucraina sovietică, şi nu cu Rusia. Cei care au intrat în contact cu „omul sovietic” au făcut adesea deosebirea dintre ucraineni şi ruşi, deşi şi unii, şi alţii vorbeau ruseşte, de cele mai multe ori în defavoarea ucrainenilor. Popular, ucrainenii erau descrişi ca mai grosolani şi mai brutali decât ruşii la adresa românilor.

Asemenea percepţii, deşi subiective, neştiinţifice, sunt, vrând-nevrând, totuşi persistente. În plus, românii nu au uitat niciodată că teritorii româneşti locuite de români au fost anexate de georgianul I.V. Stalin la… Ucraina sovietică. Recent, chiar mult prea celebrul Volodimir Zelenski a interzis folosirea în şcoli a limbii române. La fel cum a interzis şi alte limbi vorbite pe teritoriul Ucrainei (poloneza, maghiara) şi chiar şi rusa, o limbă majoritară, vorbită de trei sferturi din populaţie.
Totuşi, românii i-au primit pe ucrainenii refugiaţi, mai ales femei şi copii, cu toată simpatia şi compasiunea, asigurându-le protecţia. Desigur, cu unele excepţii foarte regretabile. Deşi ne-au trecut frontiera un mare număr de ucraineni, cei mai mulţi s-au dus mai departe, spre ţările mai bogate din vestul Europei, spre Austria, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie etc.
Recentele manifestaţii-mamut din Europa (peste 70 000 la Praga, de exemplu), multiplele manifestaţii din Germania, din Marea Britanie, din Italia, din Serbia, ca şi manifestaţiile blocate de poliţie şi jandarmerie în Franţa ne arată o ruptură gravă între „aceşti bolnavi care ne conduc” („Cea malades qui nous gouvernent” – Pierre Accoce) şi popoarele care se presupune că i-ar fi ales, votat. De altfel, cum au arătat şi alegerile recente din Suedia, la care se vor adăuga şi cele de săptămâna viitoare din Italia, alegătorii europeni au început să dea de pământ cu actualele guverne. Aşa s-a întâmplat şi cu Mario Draghi în Italia sau cu Boris Johnson în Marea Britanie. Şi nici clasa politică din România nu se simte prea bine. (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

32 Comentarii

 1. Când Ucraina ne va retroceda teritoriile românești: Nordul Bucovinei cu Cernăuți și Ținutul Herței, vom putea vorbi despre o bună vecinătate cu o țară desovietizată. Când Rusia ne va retroceda tezaurul și va înceta să susțină enclava rusească Transnistria pentru a controla Republica Moldova – pământ românesc, vom crede că rușii sunt creștini ortodocși.

  • Schisma la care s-a ”preoţit“ Vasilică Militaru îşi are baza în Ucraina şi e condusă de duşmanul Biserici Ruse în Ucraina, unul Varsanufie Solopov.
   ”Mitropolia” oamenilor lui Varsanufie Solopov din România colaboreaza practic cu serviciului secret ucrainean SBU, indirect.
   A se vedea pe net „Vasilica Militaru nu este ceea ce pare”.
   Duşman şi al Bisericii Ortodoxe Române, Vasilică Militaru se dă cu obrăznicie, după ce a fost fals ”preoţit“ de filiera ucraineană din România a schismaticilor – zisă şi ”Biserica KGB” drept
   „Vasilică Militaru, preotul Neamului Românesc“ (cum se poate gasi pe net)

   • iată ce a făcut duhovnicul Bisericii Ortodoxe Române: Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins labiile vaginale. Asta produce detensionare (…)
    Preot: Te deranjează că te-am atins?
    Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)
    Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…
    Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar.
    https://www.romaniatv.net/stenograme-incendiare-dialog-fulminant-intre-parintele-visarion-alexa-si-enoriasa-care-il-acuza-de-agresiune-exclusiv-romania-tv_6827716.html

    • Ba chiar esti cea mai josnica zdreanta umana,
     Curvasaria este ocupatia ta.

  • Este schismatic cu spirite in loc de ingeri:
   https://ioncoja.ro/vasilica-militaru-nu-este-ceea-ce-pare/

  • Sau nu ştii nimic, de fapt, şi eşti doar logoreic improvizator, semn de boală maniacal-compulsivă? Ce o mai dai cotită, parşivenie! N-au trecut 48 de ore de când zicei că naţionaliştii români care nu sunt necondiţionat împotriva Rusiei sunt nişte ticăloşi care sacrifică vieţile nevinovaţilor. Ai spune orice numai să-ţi scrijeleşti numele pe toate gardurile, precum copiii retardaţi?
   Vasilică Militaru (”ucrainean” prin afiliere): „Regretabil este faptul că unii așa ziși naționaliști români susțin o asemenea retorică… să sacrifice viețile unor oameni nevinovați pentru supremația imperiilor… Din moment ce susțin acțiunile demente ale lui Putin ca pe un drept de proprietate ale unor teritorii ale statului Ucraina, aceștia susțin implicigt și retorica lui Medvedev și Putin“
   Commnetul lui Militaurul la
   https://inpolitics.ro/rusia-reactioneaza-violent-la-acordul-pentru-securitatea-kievului-totul-in-occident-va-arde-in-flacari_1836846780.html

   • Eu am crezut că le-a recuperat George Simion de pe vremea când se trântea cu fundul pe trotuar și răcnea din bojoci „Basarabia e pământ românesc!”. Basarabia înseamnă și nordul și centrul și sudul deci a fost recuperată de Simion fără să tragă nici un glonte. Și-așa n-a făcut instrucție militară!

    • Intorci vorba scarbavnic. Nu era vorba de Simion, ci de ce ai spsu tu ca ignorantul.
     Tu ai spus ce sa dea Ucraina inapoi, dar fara Buceag (care nu e in Republica Moldova/Basarabia, boule, ci la Ucraina, chiar daca e de fapt sudul Basarabiei traditionale) si fara nordul Maramuresului.
     Ca o curva arunci pe Simion ironii cretine. Te crezi spiritual, poate, dar doar jigodism (re)iese din tine.

  • Ai uitat de Bugeac si de Maramuresul de Nord, ciordit de ucraineni prin campanii de invazii, genocide, colonizari, jafuri, arderi, pogroame, ucrainizari fortate impotriva etnicilor romani incepand din secolul 7 si pana in prezent?
   Istoric si etnic, nici Odesa(judetul, nu orasul ridicat de Ecaterina) nu le apartine porcilor ucraineni.

   • Dar după unul precum Salivică Militauru, probabil şi pe asta ne-au luat-o ruşii, nu ucrainenii, că are el o boală maniacală şi pe ruşi, cum are şi împotriva Bisericii şi a altora.
    Daca Insula Şerpilor nu era re-cedata de romani in anii ’90, acum era teritoriu NATO si nu se mai facea razboi si acolo.

  • Aveti dreptare. Nici Ucraina si nici Rusia nu ne sint prieteni. Dimpotriva. Si e demult poveste.

 2. Putin ar putea sa o intrebe pe Ursula van der Ciuciu, dupa Stalin, dar cite rachete hipersonice cu capete nucleare(nu vaccinuri si valsuri cu infractorul Burla Pfizer) are UE ? Si sa-i trimita, eventual, una direct in birou la Bruxelles… Kinjal…

 3. ce crede maxtor despre romani,
  asta e intrebarea?

  • Un bou nesimtit!

  • Maxtor Vezi ca te-a luat în vizor postacul pidosnic, aparatorul lui George Simion. Laturile aruncate de el sint spalate de duhovnic pentru cauza nationalista.

   • Zdreanţă, eşti un jeg bolnav puturos!

   • Şi pe toţi ăilalţii de care crezi tu că n-ai loc pe lume de ei

    • Scoate mizeria din el. Este plătit să supravegheze site-ul și să spurce comentatorii de pe inpolitics.ro ca să dezamăgească orice tentativă de critică a partidului AUR.

     • Poate e doar dus cu pluta pe Siret!

 4. […] Petru RomoşanSursa: inpolitics.ro […]

 5. Domnule Romosan, respect !

  Nu numai analizele lui sunt beton, dar si sursele sale pur occidentale sunt fabuloase. Sunt atat de tari incat mass-media romaneasca mare nu are curajul sa il preia.

  • Exact asa e. Adevarat.

 6. „România socialistă s-a învecinat cu URSS, de fapt, cu Ucraina sovietică, şi nu cu Rusia.”
  Poporul roman nu s-a invecinat niciodata cu etnici rusi, ci cu etnici ucraineni. Indiferent de statele in care se aflau unii si altii, romanii i-au avut vecini pe ucraineni, nu pe rusi. Noi am avut vecini statul polonez, statul rus, dar peste granita erau ucraineni.
  Putem cugeta ca o buna parte din anti-rusismul nostru este de fapt anti-ucrainism.
  Sigur, asta nu inseamna ca statul rus nu ne-a facut rau. Dar rusii niciodata nu au organizat epurari etnice impotriva romanilor, nu face parte din filozofia imperiala ruseasca, epurarile etnice fac parte din filozofia subumana ucraineana.

  • Adevărul fiind şi ascuns, iar puţini au capacitatea intelectuală de a-l înţelege singuri.

 7. „Marginenii” sint la fel de agresiv ca ungurii in raport cu romanii si cu celelate nationalitati de pe teritoriile cucerite de ei sau in care sint insisi minoritati.
  Scopul existentei lor este cucerirea de teritorii prin ucrainizarea (maghiarizarea) fortata a populatiei bastinase. Nici rusii nu au fost asa agresivi cu romanii in Basarabia unde pina in 1990 se studia si in limba romana, cu caractere slave.
  Ucrainienii, rusii si ungurii ramin dusmani de neschimbat ai romanilor. Povestea ca doar politicienii sint antiromani este pentru cei vare nu-i cunosc pe unguri, ucrainieni si rusi.
  Nici bulgarii si sirbii nu ne iubesc prea mult si viseaza sa alipeasca Banatul si Dobrogea.

  • Nu crezi?
   „Marginenii” tai, ucrainenii (ti-e frica sa-i numesti?), sunt cei mai rai dusmani ai romanilor in prezent, pentru ca ne sunt mereu prezentati ca prieteni si suntem dresati sa-i iubim si sa-i slujim. Si se ascunde ca au fost si criminali ai romanilor, in „rolul” faptelor lor, fiind trecuti rusii.

 8. Andrei Marga, drept la replică:

  Într-o conferință publică susținută la Alba Iulia (14 septembrie 2022) am răspuns la o întrebare, venită din rândul celor prezenți, privind efectele conflictului din Ucraina asupra democrației. Nu sunt dintre aceia care nu văd realitățile sau gândesc una și spun alta, încât am reiterat cu claritate idei exprimate anterior, de această dată poate mai direct.

  În esență, a fost vorba de patru idei: 1. Conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înțelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China. Indiferent de cine “învinge”, nu va fi pace în Europa dacă nu se iau în seamă interesele de securitate ale fiecărei părți. Oricum, europenii vor fi cei care vor achita facturile de orice fel. 2. Ar trebui trase consecințe și din faptul că Ucraina este în granițe nefirești. După toate criteriile istorice și demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în granițele cunoscute: României – Bucovina și județele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul. 3. Nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democrație este un drum. 4. România nu are ce căuta în acest conflict. Ea nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea și energetică, din cauza conflictului.

  • Respect domnului Marga ca repara putina onoare, putina demnitate, putinul respect pe care nu il primim, dar pe care il merita insutit Romania si romanii.
   Bine ca spune ceea ce gandim noi toti.

   • Asa e!

 9. Precizări de presă cu privire la declarațiile făcute de Andrei Marga

  ”Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile.

  Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.

  MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia.

  MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel.”, se spune în comunicatul MAE. Suveranitatea Ucrainei ! Dar suveranitatea si integritatea Romaniei ?

  • 1. „precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent.”
   Drepturile romanilor din Ucraina nu fac parte din dreptul international? De 30 de ani de zile? Cu toate tratatele internationale si bilaterale semnate si ratificate de Ucraina? Stat care se vrea in UE si NATO?

   2. Conventia de la Geneva din 1948 impotriva genocidului de ce este incalcata de Ucraina, stat semnatar si ratificat in dreptul ucrainean ?
   2.1 De ce sunt trimisii baietii etnici romani din Bucovina, Bugeac, Maramures in armata ucraineana sa moara intr-un razboi care nu este al lor? De ce sunt recrutati in mod selectiv minoritatile sa moara in razboaie ?
   2.2 De ce din 2014 trimite statul ucrainean etnici ucraineni din Donbas sa locuiasca „in gazda” in localitatile populate de minoritatile maghiare, romanesti, poloneze, evreiesti?
   2.3 De ce statul roman nu ia nicio masura impotriva parlamentarilor si inaltilor functionari ucraineni care cer „sterilizarea si exterminarea minoritatilor” listand minoritatea romana explicit?

   3. De ce Ucraina nu recunoaste existenta „romanilor” si a „limbii romane”, dar recunoaste existenta „moldovenilor” si a „limbii moldovenesti”, adica exact narativul Kremlinului? Ucraina isi incalca singura legile si tratatele.

   4 „MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia.”
   Asimilarea si echivalenta falsa a ideilor exprimate de domnul Marga, dar si a domului Marga ca persoana cu ideile exprimate de Rusia s-ar putea sa faca Rusia si pe rusi mai simpatici romanilor si in general oamenilor care nu inghit acest tip de propaganda.
   Este „malign” sa iti iei inapoi teritoriul si populatiile autohtone? Daca asta este politica MAE si a Romaniei, atunci Romania nu este stat national, este o colonie cu un drum sigur spre groapa de gunoi a istoriei, groapa „statelor esuate”.

   5 MAE sa imi explice de ce Ucraina tine batalioane in Cernauti si Bugeac (judete fara majoritati etnice, multiculturale) desi razboiul este in Herson si Harkov, vor sa ne invadeze sa ne mai fure din teritorii? Nu au putut extermina rusii si acum vor sa incerce cu romanii?

 10. Imi aduc aminte cu tristete din copilaria mea din Moldova. Era dupa 23 august, cand au ajuns sovieticii la Bacau.Eram familie numeroasa, mediu avuta.Pe la inceput de sptembrie, tatal a adunat fanul pentru caii frumosi, aranjat in 2 capite(con) in jurul unui par sustinator si pentru respiratie. O caruta sovietica, ne-a luat
  frumosii cai si in loc ne-a lasat 2 martoage.A incarcat caruta cu fan, lasand capita in dezechilibru. A venit a 2-a caruta si a inceput sa incarce din a 2-a capita.Mama, a spus ceva romaneste si a facut semn, indicand sa ia tot din prima capita. Atunci namila de militar sovietic(mai tarziu am inteles ca facea parte din armata ucraineana) i-a facut vant mamei de a dat-o peste cap. Eu am inceput sa tip.Cei 2 militari au continuat sa incarce din a 2-a capita. Pe langa cai era si un manz cu care adesea ma jucam si chiar imi raspundea la unele comenzi. L-au lovit pe manz salbatic,iar eu am inceput sa plang. Au plecat dar si caii aveau o impotrivire.
  Acum, din pacate tara mea nu este neutra, pentru a reda impartial, realitatile.Mai mult conducerea Ucrainei nu reprezinta poporul.Ucraina nu a catadicsit, pentru victoria ei finala, sa retrocedeze ce nu este a lor.Vad ca a lor conducator se comporta ca un jupan in Europa, iar in America mai ca se bate pe burta cu Baiden.Prin victoria sa, eu ca roman, nu vreau sa-mi pierd suveranitatea. Regret, totusi, ca nu am invatat rusa decat superficial, din cauza unui cronicar roman, Neculce? care a spus ca sa inveti o limba straina, trebuie sa iubesti acel popor. Atat mi-a trebuit, m-am lasat pe tanjala.Mi-a lipsit mult de tot, fiindca am dorit sa citesc pe Tolstoi,Dostoievski
  in limba lor, toata viata mea.Acum, desi toata viata mea nu i-am iubit pe rusi pentru a lor cele 13 invazii, iar strabunii mei au scapat cu fuga. In prezent sunt nevoit sa aleg raul cel mai mic.Rusii mentin suveranitatea
  (deocamdata), sigur familia, sigur fara LGBT.Mai tarziu am aflat ca acel comportament salbatic, jefuitor era a
  armatei ucrainene, nu a rusilor. Fara ura, fara patima.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998