CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce va urma dupa demisia lui Blaga

0 comentarii / 1900 vizualizări / 27 septembrie 2010

Vasile Blaga, cea mai grea figură democrat-liberală, părăsește Ministerul Internelor și rămîne doar cu funcția de la partid. Ce consecințe politice ar putea avea această mișcare, îndelung clocită de Cotroceni, vom vedea în rîndurile care urmează.

Inpolitics relata încă din luna iunie că Traian Băsescu nu va recurge la schimbarea lui Emil Boc din fruntea guvernului pînă cînd nu va lichida ultimele focare de rezistență din PDL, care stau în calea planurilor sale de schimbare a feței partidului. Ori, primul pas în această direcție era, în mod obligatoriu, scoaterea din guvern a baronilor PDL, tripleta Blaga-Videanu-Berceanu, pentru a-i lăsa fără uriașele posibilități de manevră în interiorul PDL pe care le oferă calitatea de miniștri ai celor mai grele portofolii, Interne, Economie și Transporturi. Cu Videanu și Berceanu a mers mai ușor, printr-o remaniere obișnuită, în schimb pentru Blaga a fost pusă în scenă o piesă mult mai sofisticată, amintind, cum spuneam vineri, de scenariul mineriadelor, în care e foarte probabil că s-au implicat anumite servicii secrete. Manevra i-a reușit președintelui și de această dată, cu sprijinul larg al premierului, care simte că ața care îl leagă de funcție se subțiază pe zi ce trece, astfel că nu vrea să mai riște nimic.

Ce va urma, după eliminarea lui Blaga din Guvern? Îndrăznim să avansăm cîteva ipoteze. În primul rînd, e de așteptat ca succesorul ”Buldogului” să fie un om apropiat cu totul altei tabere decît celei a baronilor, pentru că noul ministru va avea misiunea crucială de a ține sabia lui Damocles deasupra capului lui Blaga. Mai precis, secretarul general al PDL trebuie să conștientize, de aici încolo, că orice mișcare eronată în partid ar putea atrage scoaterea la iveală a unor documente din minister care să îi creeze probleme acestuia, o manevră pe care a făcut-o deja, oarecum demonstrativ, și Elena Udrea, la scurtă vreme după ce a preluat Dezvoltarea Regională, care fusese, cîndva, la MAI. Există voci care susțin că eliminarea baronilor ar putea conduce la surprize la votarea moțiunii de cenzură, adică trîntirea guvernului Boc. E posibil, teoretic, dar și mai probabil e că, în perioada următoare, Băsescu va flutura tot mai des varianta cedării guvernării actualei opoziții, ori chiar pe cea a alegerilor anticipate, ceea ce îi va face pe parlamentarii PDL să se gîndească de două ori înainte de a vota.

În al doilea rînd, e foarte probabil că eliminarea lui Blaga va grăbi convocarea celor două foruri mari ale PDL, Consiliul Național de Conducere și Congresul, pe care actuala conducere mai degrabă a tărăgănat-o, în ciuda solicitărilor repetate ale președintelui. De asemenea, se deschide drum fuziunii dintre PDL și UNPR, în debutul anului viitor, ceea ce va aduce în conducerea noului partid figuri devotate profund președintelui, precum Gabriel Oprea sau Cristian Diaconescu. Acestea se vor alătura figurilor ”reformiste” pe care Băsescu le dorește propulsate la vîrf de către Consiliul Național al PDL, respectiv Monica Macovei, Cristian Preda (primul care a salutat demisia lui Blaga, azi), Sever Voinescu șamd.

În final, noul partid, cu un nou nume – Băsescu a observat deja că e bine ca la fiecare alegeri să ai altă denumire a partidului, vezi 2004 ADA, 2008 PDL -, cu o nouă siglă și culoare, cu o conducere în care să nu se mai regăsească vechea gardă a partidului, va fi pregătit, după congres să recupereze cît se poate din procentele pierdute.

Dar, cel mai important lucru pentru Traian Băsescu – și adevăratul scop al decapitării baronilor – va fi gata să îl primească triumfal, în 2014, pe viitorul fost președinte, pentru ca acesta să nu riște, cumva soarta lui Ion Iliescu, la un pas de excluderea din PSD la doar cîteva luni după terminarea mandatului prezidențial, în 2005. Traian nu vrea să riște și își pregătește, din timp, așternutul unde va dormi. De asemenea, obținerea hegenomiei depline asupra PDL îi va permite șefului statului să aibă cuvîntul decisiv în privința candidaților la locale, la europene, la parlamentare și, în special, în desemnarea succesorului său la președinție, evenimente de care depinde viitorul său politic și nu numai, dacă ne gîndim la dosarele penale care i-au înghețat pe durata mandatului.

Faptul că Theodor Stolojan și Raluca Turcan, deși apropiați ai lui Băsescu, au criticat azi demisia lui Blaga se explică, credem noi, prin aceea că aripa liberală a PDL conștientizează că apropierea momentului marii schimbări la față a partidului va reduce aproape complet influența foștilor liberali, în timp ce actuala formulă, bună-rea, îi mai menține, cît de cît, în top. Cît despre Emil Boc, drept recompensă pentru că a executat, docil, ordinele lui Zeus și l-a ajutat să scape de BVB, va primi un rol important în noul partid, chiar dacă va spune adio funcției de președinte, la congres. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998