CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cea mai fierbinte zi: Nancy Pelosi și scenariile care ar putea rearanja planeta

31 comentarii / 5405 vizualizări / 2 august 2022

Nancy Pelosi a părăsit azi Malaezia și se îndreaptă, conform informațiilor neoficiale din presa internațională, spre Taiwan, unde ar urma să ajungă la noapte, adică peste cîteva ceasuri, ora României, Taiwan fiind cu cinci ore înaintea noastră. Momentan, se întrevăd trei scenarii mari și late, ceea nu nu înseamnă că nu ar putea apărea surprize; oricum, toate cele trei scenarii se termină prost pentru lume, cel puțin pe termen scurt și mediu.

Pentru președintele chinez Xi Jinping, aflat la putere de zece ani, problema Taiwan e de maximă importanță, parte din succesul său politic datorîndu-se tocmai atitudinii dure față de chestiunea taiwaneză. Acțiunea lui Nancy Pelosi, dacă nu primește o replică dură, îl lasă pe Jinping descoperit fix înaintea marelui congres al partidului comunist din toamnă, acolo unde președintele Chinei va încerca obținerea unui al treilea mandat, dar va și prezenta viziunea sa asupra dezvoltării țării pînă în 2050.

Nici Rusia nu e indiferentă: „Washingtonul aduce destabilizare în lume. SUA au provocat numeroase conflicte, fără a rezolva niciunul în ultimele decenii”, declară azi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

În regiune se adună vase de război, tancuri, aviație.

În egală măsură, numai naivii și-ar putea imagina că un asemenea demers precum vizita lui Pelosi, cel mai înalt demnitar american care ar ajunge pe insulă în ultimele decenii, e o toană personală a femeii. Niciun lider american, inclusiv președintele, nu poate acționa peste capul cabinetului, al Pentagonului, al Homeland Security ori al CIA, atunci cînd ar putea apărea consecințe grave și nedorite pentru țară. Dacă vizita nu era intenționată, se găsea un pretext de renunțare la fel ca în martie, cînd Pelosi s-a îmbolnăvit de Covid și a anulat deplasarea în Taiwan. Foarte interesant, chiar fără precedent, după cum punctează presa americană, Pelosi nu e însoțită de ziariști în turneul asiatic. Mai mult, de cînd a părăsit SUA, postările ei zilnice pe Facebook se referă la orice, mai puțin la turneul în derulare.
Presa chineză, pe de altă parte, scrie că ultima vizită tolerată de China a unui înalt oficial american în Taiwan, cea a lui Newt Gingrich, în 1997, s-a dovedit o mare greșeală. Care nu trebuie să se mai repete.

Concluzionînd, vizita numărului 3 în stat e cît se poate de intenționată și calculată. Mai rămîne să analizăm posibilele consecințe.

Scenariul 1: Nancy Pelosi renunță la plan și nu mai merge, de fapt, în Taiwan, ceea ce va constitui o grea lovitură pentru imaginea puternicei Americi: au speriat-o chinezii. În ultimele zile, voci importante de peste ocean, inclusiv republicane, au punctat dezastrul de imagine pe care l-ar aduce un abandon al lui Pelosi, inclusiv fostul secretar de stat al lui Trump, Mike Pompeo, exprimîndu-se în acest sens. Palma peste botul Americii dată de chinezi ar încuraja atitudinea lor beligerantă și ar turna gaz peste focul din Indo-Pacific. În perioada imediat următoare, China ar apăsa pe acceleratorul recuperării Taiwanului, provocînd seism pe planetă.

Scenariul 2: Nancy Pelosi încearcă intrarea în Taiwan, China doboară avionul sau îl obligă să aterizeze forțat, iar politiciana republicană și restul de 5 congresmeni din delegație sunt capturați, eventual, la sol, cu derulare de forțe chineze pe teritoriu taiwanez. Ar consfinți, probabil, debutul invaziei chineze și aruncarea lumii în haos geopolitic. SUA și aliații occidentali ar aplica rețeta rusească, forțînd băgarea Chinei la index, cu tot tacîmul de sancțiuni și altele asemenea. Ori, mai grav, va începe efectiv al treilea război mondial.

Scenariul 3: Meci oarecum egal, dar cu mari consecințe. Pelosi forțează intrarea în Taiwan, dar abandonează în urma somațiilor chineze și pleacă spre altă destinație. America nu ar mai încasa lovitura de imagine de la scenariul 1, pentru că Pelosi ar demonstra că a făcut tot ceea ce ținea de ea, mai puțin un inutil sacrificiu suprem. China, pe de altă parte, și-ar trece în cont o victorie de imagine. Doar că SUA, în replică, ar avea motivul declanșării oficiale a prigoanei contra chinezilor, adică tot sancțiuni și alte cele.

Una peste alta, ziua de azi are potențialul de a marca debutul unei operațiuni de rearanjare a întregii lumi – în continuarea invaziei din Ucraina – în sensul abandonării sistemului unipolar instaurat după căderea comunismului și revenirea la o hegemonie bipolară (eventual tripolară), cu SUA și restul Occidentului de-o parte, și Rusia, China și alte state de cealaltă parte, exact ca pe vremea Războiului Rece.

O situație care, paradoxal, ar conveni și Americii, care pare să se fi convins că rolul de unic diriguitor planetar e mult prea complicat, dacă nu chiar imposibil.
Situația din ultimii ani a fost, de altfel, anticipată de minți strălucite imediat după căderea URSS, care au avertizat că balanța bun-rău are avantajele ei, iar dispariția respectivei balanțe va aduce consecințe nedorite pe termen lung. Lipsa amenințării, a fricii, duce la delăsare, adică exact ce s-a petrecut în Occidentul ultimelor trei decenii.

Mai sunt cîteva ceasuri de așteptare. Una al naibii de tensionată, la capătul căreia s-ar putea schimba soarta omenirii, într-un fel sau altul. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

31 Comentarii

 1. Cine NU e de partea Russiei si Kytaya, inseamna ca e de partea globalismului zionist.
  Ori cu primii, ori cu criminalii psihopati americanci.

  NU EXISTA CALE DE MIJLOC / NEUTRALITATE

  • Kytaya e aia din Crimeea, din Turcia sau din Japonia?

   • De la ma-ta din CGP securiciule sorosist

    • Despre ce Kytaya vorbesti, idiotule? Ce nu intelegi. Esti lovit la cap si nu stii nici tu ce-ai zis?
     Vorbesti sa nu taci, ca talambu?

     • KYTAYA inseamna sutele de milioane de militari chinezi care dau memeaca se-curijdilor cretini ca tine si ca Jering Hering, sugaciul de la sereimuime care va da zilnic bani de covrig iaurt si pufoaica
      Si ma-tii insetata dupa carici chinezesc, ai priceput cretinule?

     • Legebetemuistule, daca pun cecenii lui Kadyrov gheara pe tine o sa regreti ca n-ai ajuns prizonier la KYTAYA
      Sa-i dau MOOOIE cu cacat la Jering Hering al tau pina face limba de bou

     • Idiot cu creierii prăjiţi la soare, MalaLaba

     • Iar ti-au dat se-curijdii cacat alterat dupa ce te-au spart la cacarica?
      Muistule..

     • de căţea turbată facuta posta de toate javrele.

    • Doar tu, prostu neamului, postezi de zor „Russia si Kytaya”, ca un idiot. Ai mai facut-o si in 13 ianuarie:
     https://inpolitics.ro/dupa-kazahstan-vine-la-rand-transnistria-republica-moldova_1815380337.html
     Postezi compulsiv şi delirant, nesănătosule?

     • Asa si ?
      Tie iti dau orales in fiecare zi. Si tie si cracitei de ma-ta, ca nebuna aia e lesinata dupa MUI GROS

     • De zor o capsez doar pe cracita de ma-ta postac sereimuisto-sorosist, care p(r)ostezi din redactia InCurpolitics

     • Boschetarul Malagamba e in criza prostului

     • Bai praf de cacat securist ai fost atins de monkeypox?
      sau ma-ta nu mai face fata la cita sperma inghite de la rusi si chinezi?

     • de căţea turbată facuta posta de toate javrele americane si din batalionul Azov.

 2. Interesante evoluții

 3. .

  • Urmeaza a doua „Ucraina”

 4. Statele Unite au trimis avioane de vânătoare şi de realimentare în aer din Japonia spre Taiwan, în contextul apropierii de insulă a aeronavei care o transportă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, conform postului nipon NHK, ce arata ca opt avioane de vânătoare F-15 au decolat de la Baza aeriană americană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa, spre Taiwan, pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi, care se apropie de Aeroportul din Taipei. Avioanele de vânătoare se realimenteaza în aer de la aeronave americane de tip KC-135.
  Prezenţa aeriană americană a descurajat orice acţiune de intimidare din partea Chinei, care este furioasă din cauza vizitei lui Nacy Pelosi în Taiwan.
  Departamentul american al Apărării a intensificat prezenţa militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. În largul Taiwanului au fost trimise si patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

 5. Cine ar fi atat de prost sa atace un avion american avand la bord o veche harpie senilă a plutocrației și gerontocrației kleptomaniace ?

 6. „sau îl obligă să aterizeze forțat, iar politiciana republicană și restul de 5 congresmeni din delegație ” . Pelosi e democrat aleasa in California.

 7. China este în pragul colapsului financiar! Nu exista cash , băncile sunt păzite de armata, sunt câțiva mamuți economici care sunt pe cale sa prabuseasca deci ciuciunghezul sef tb sa le distragă atenția de la incendiul din casa!
  Oricum Xi este pe duca( părerea mea ) după ce a închis Shangai-ul cu pandemia ca să potolească revolta interna!
  Singurul lucru pozitiv este mutarea industriei din China spre Europa( ca vor lucra nepalezii și indieni în fabrici asta e o alta discutie)!
  Eu zic sa ne pregătim vestele de salvare ( unii nu vor scăpa, la dracu poate nici eu nu voi scapa) ca vine furtuna și barca României este în deriva!

  • „China este în pragul colapsului financiar! Nu exista cash ”
   mai schimbati si voi lozincile de propaganda sau cititi presa economica japoneza

   ” sunt câțiva mamuți economici care sunt pe cale sa prabuseasca ”
   cativa din cateva zeci de mii. Colosii chinezi cand se prabusesc in China plateste oligarhul, nu statul, nu prostul platitor de taxe, ca in SUA si Romania.

   „Oricum Xi este pe duca( părerea mea ) după ce a închis Shangai-ul cu pandemia ca să potolească revolta interna!”
   Aia a facut-o pentru a creste gradul crizei economice in Occident, ti-o spune orice student de istorie, stiinte politice sau economie.

   „Singurul lucru pozitiv este mutarea industriei din China spre Europa”
   Nu s-a mutat nimic in Europa de 2 ani de zile.

   „( ca vor lucra nepalezii și indieni în fabrici asta e o alta discutie)!”
   Atunci pentru ce o mai muti aici?
   Nemtii pot lucra in fabrici, dar est-europenii nu pot? Sau nu se vrea?

   • Ma fraiere eu nu citesc presa japoneza! Eu citesc presa de dreapta din America!
    Dar tu fiind un biet sarantoc( te salut din Kefalonia de pe plaja) nu vezi mai mult decât dumicatii care ți se servesc asa cu saliva unora care se îmbogățesc sau se vor îmbogăți în viitorul apropiat!
    Asa ca ia de aici o Kalimera și bucurate de viata de sărăntoci!

   • Ti-as da cu nume firme care au migrat din China spre România și Moldova ( mai ales în domeniul textil) dar tu cum te îmbraci doar de la sh nu ți le permite asa ca mai stai o tura! Ca la Monopoly!

  • Hahahaha, l-am lăsat nesupravegheat pe nae pesedistul și a început să funcționeze singur. :))))))))))

   Comuniștii sunt cu un picior în budă. Americanii deja i-au pasat industrial.
   Bula financiară li se sparge în dinți, iar PCC e investit mai ceva ca CE. Infrastructura dospită nocturn era distrusă la prima oră dimineața, un fel de sapă șanțul să avem ce acoperi, să creadă PIB-ul cu 10%. :)))))))))

   Malailaba cu temuții lui labagii știe totul despre nimic și invers. :)))))))))))))))))
   Armata chineză este alcătuită din prințișori, copii singuri la părinți. Cred că armata Taiwaneză are situația sub control. :)))))))))))))))))))

   • Si ma-ta e lesinata de la cita pula ruseasca si chinezeasca a inghitit.
    Urmezi tu la rind, la supt puli de rusi si chinezi

   • Un jeg pe post de curva batalionului Azov
    si al maimutelor buboase din jewKraina

    • Hahahaha, sugătorii de puli se bat de la spermă. :)))))))))))))))))))))))

     • L-au strapuns si-n creieri si are bube de maimuta

 8. Ehee , ce stiti voi copii , pe vremuri razboaiele porneau de la bani si de la femei frumoase , pe cand acum , de la niste babe sclifosite , izmenite si escroace impinse in fațâ de barbatii lor (tot pt bani ) ! Alte timpuri , n-asa ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998