Ceva pute deja in scandalul Wikileaks de Romania
0 comentarii / 2236 vizualizări / 28 martie 2011
România a intrat, și ea, în hora Wikileaks, dar a făcut-o într-un stil propriu, ca întotdeauna. Marile semne de întrebare apar deja, fără legătură cu ceea ce conțin documentele, ci cu felul în care ele sunt slobozite în presă, și nu e deloc exclus să asistăm, în perioada următoare, la niște scandaluri uriașe, tot fără legătură cu adevăratul conținut al materialelor Wikileaks.
Presa titrează deja, la noi, că a explodat bomba Wikileaks, dar, deocamdată, nu e clar cine a amorsat-o.
Acum cîteva săptămîni, directorul siteului Cotidianul.ro, Cornel Nistorescu, a anunțat public, cu subiect și predicat, că a încheiat un contract de exclusivitate cu Julian Assange, părintele Wikileaks, în urma căreia siteul va difuza exclusiv materialele care țin de România. O bună perioadă nu s-a mai auzit nimic, apoi, săptămîna trecută, redacția Kamikaze a anunțat încheierea, alături de ”Adevărul” și ”Jurnalul național”, a unui parteneriat cu Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, în calitate de deținător exclusiv al drepturilor de difuzare a documentelor Wikileaks privind România.
Într-o emisiune televizată, Nistorescu a declarat, ulterior, sec, că cei de la CRJI s-au mișcat mai repede decît Cotidianul și au obținut exclusivitatea de rigoare. Straniu, odată ce el el anunțase deja parafarea înțelegerii cu Assange.
Cireașa pe tort a venit ieri, cînd un alt organ de presă, Hotnews, a difuzat primul set important de documente Wikileaks, iar un altul a ajuns în posesia Realității TV. Altfel spus, exclusivitatea o au cam toți…
Un al doilea aspect foarte important e mesajul dat de ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein, care a declarat, pentru ”România liberă”, că „Departamentul de stat nu comentează cu privire la materiale, inclusiv documente confidenţiale, care este posibil să fi ajuns în presă. Noi nu ne putem pronunţa asupra autenticităţii nici unui document oferit presei”.
În aceste condiții, e posibil ca pe piață să fie aruncate tot felul de materiale atribuite Wikileaks, dar fără legătură cu documentele reale scurse de la Departamentul de Stat al SUA, fără ca cineva să le poată contesta. Materiale în care să se afirme orice, despre oricine.
În materie de făcături, România are o bogată tradiție, dacă ne amintim numai valul de cărți apărute imediat după revoluție, cu semnăturile unor autori celebri, care erau scrise, în realitate, în România, de tot felul de țepari ai condeiului dornici de îmbogățire. (Probabil că și azi, coafeze pensionare oftează după romane ale Sandrei Brown de care autoarea nu a auzit în viața ei).
Iar faptul că documentele apar, deja, în locuri unde nu ar avea, teoretic, cum să apară e un semn că ar putea fi reale zvonurile din ultima vreme, potrivit cărora adevăratul ”deținător” al exclusivității Wikileaks e SIE.
Bilanțul dezvăluirilor Wikileaks, reale ori ba, va putea fi făcut după mai multă vreme de aici încolo, deocamdată putem doar consemna că, din primele materiale, Traian Băsescu ”iese” excelent, ca un apropiat al democraticei SUA și luptător îndîrjit contra corupției, în timp ce opoziția rusofilă și mogulii lacomi ies mototoliți zdravăn. Un trend care – riscăm un pronostic – se va menține și în continuare. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza