Cind ”instelatii” presei isi iau nu doar tara, ci si principiile morale inapoi
6 comentarii / 4521 vizualizări / 28 mai 2015
Citită în copilărie: un personaj care nu mai spune nimic copiilor de azi, pentru că nu s-a lansat încă pe Nintendo, Nastratin Hogea, e prins de țărani, pe cîmp, că lua din grăunțele lor și punea în sacii lui. Amenințat cu bătaia, hoțul se apără: ”Nu dați, că eu sunt nebun, nu știu ce fac!”. Întrebat, atunci, de ce nu ia și din sacii lui ca să pună în ai altora, Hogea răspunde, sigur pe el: ”Ei, chiar așa nebun nu sunt!”.
De cînd mașinăria anti-corupției s-a pus vîrtos în mișcare, mai cu bune, mai cu rele, există pe piață o armată de avocați ai binomului SRI-DNA, ai ÎCCJ șamd, care apără, în media, cu piepturile goale, ideea de justiție.
”Acoperiții”, cum li se spune, sub bănuiala că nu o fac chiar din convingere ci, mai degrabă, la ordin, nu mai prididesc, de multă vreme, să inoculeze în conștiința publică o idee fixă, aceea că deciziile instanțelor nu se comentează. Politicienii care au îndrăznit să cîrcotească, pe ici, pe colo, au fost înmuiați fără milă în catranul analizei nemiloase, tăvăliți prin fulgii epitetelor veninoase, rușinați în fața întregii societăți.
O lecție nu tocmai rea, dacă ne gîndim bine la reacțiile de permanent protest alte celor condamnați ori ale confraților lor, de parcă în România cineva s-ar ocupa, de dimineața pînă seara, numai cu înscenări pe seama unor imaculați.
Campania a ajuns să prindă, la un moment dat, tot mai multă lume începînd să înțeleagă regulile jocului democratic, astfel că numărul contestațiilor a scăzut simțitor.
Un incident petrecut recent, însă, arată cît de subțire și superficială e pojghița democrației întinsă cu bidineaua de ”acoperiți”, și ce meschinării se ascund sub ea. E vorba de cazul Marianei Rarinca, femeia judecată pentru că ar fi şantajat-o pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), de la care ar fi cerut 20.000 de euro pentru a nu face publice informaţii presupus compromiţătoare, și care a fost achitată de Curtea de Apel Bucureşti.
CAB a schimbat, astfel, sentinţa primei instanţe, respectiv a Tribunalului Capitalei, care hotărâse condamnarea Marianei Rarinca la trei ani de închisoare cu suspendare.
Marea problemă este, însă, faptul că Rarinca stătuse șase luni la închisoare, în arest preventiv, mai înainte de a fi declarată nevinovată.
În fapt, chiar și prima sentință o ținea în afara gratiilor, în contradicție cu aceeași perioadă de arest.
Legislația din întreaga lume – deci și de la noi – prevede că, în asemenea cazuri, victima justiției trebuie să primească despăgubiri, iar cei vinovați pot fi trași la răspundere. Malpraxisul se pedepsește în orice profesie, la urma-urmei.
Cum, însă, de această dată, în colțul ”negru” e pusă însăși judecătoarea nr.1 a Românei, Livia Stanciu, situația se complică: în plan moral, se poate vorbi de oportunitatea păstrării acesteia într-o funcție de asemenea importanță, șefia ÎCCJ. Mai ales că un judecător nu e doar o instanță ”tehnică”, ci și morală.
Faptul că tribunalul suprem e condus de o persoană care se ocupă cu denunțuri false nu are cum să ajute ideii de dreptate, la noi.
E firesc că acest caz a născut multe controverse și abordări în mass-media ultimei perioade, ba chiar inițiative mai ample, precum solicitarea numărului 2 în stat, Călin Popescu Tăriceanu, către nr.1, Klaus Iohannis, de a lua măsuri. O solicitare nu tocmai ortodoxă, prin prisma procedurilor, dar care are, totuși, meritul de a trage un necesar semnal de alarmă.
Ce să vezi, însă?
Surprize-surprize.
Băgat în corzi, trioul SRI-DNA-ÎCCJ, care se laudă peste tot cu minunata colaborare din interiorul său, reacționează într-un mod neașteptat.
Armata acoperiților e scoasă la înaintare cu un mesaj comun.
Unul în contra tuturor pozițiilor susținute tot de ea atîta amar de vreme, potrivit cărora sentințele instanțelor nu se comentează.
De această dată, armata deontologilor înstelați atacă la baionetă decizia de achitare a Marianei Rarinca, nu doar susținînd că e eronată, dar chiar implicînd-o într-un așa zis plan minuțios de dinamitare a campaniei anti-corupție.
Vasăzică, atunci cînd justiția lui Kovesi, Stanciu ori Coldea dă chix, se dă dezlegare la contestarea verdictelor; în rest, toată lumea trebuie să tacă și să se conformeze.
Apărătorii cu pieptul gol ai celor sus pomeniți sunt înnebuniți să apere Justiția; la fel ca Nastratin Hogea, însă, nu sunt nici chiar așa nebuni încît obiectivitatea lor să funcționeze în ambele sensuri. (Bogdan Tiberiu Iacob)
[…] sursa: inpolitics.ro […]
numai faptul ca rarinca s-a dus imediat la antena 3 ne duce cu gandul la o campanie antijustitie orchestrata atent de oamenii kremlinului….
Citeste ce-ai scris. Ai citi? Acum du-te macar o zi la puscarie. Ca sa-ti treaca.
[…] sursa: inpolitics.ro […]
Ma tem ca va grabiti cu totii ! Veti vedea motivarea faimoasei decizii de achitare : parca intrezaresc rezervele peste rezerve,care sa poata fi,eventual speculate in ideea ca suspiciuni ar fi fost,totusi etc.etc.N-as vrea sa fiu in pielea celor doi temerari de la CAB…
[…] SURSA: Inpolitics.ro […]