CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cine castiga? Si cine pierde?

0 comentarii / 2067 vizualizări / 2 noiembrie 2014

Pentru cine a fost atent, faptul ca, in ultimele zile, partidele s-au ferit sa difuzeze prognoze facute, la comanda lor directa, de catre institutele de cercetare de piata demonstreaza ca acestea s-au pretat, in perioada anterioara, la fel de fel de jocuri lipsite de etica. In schimbul banilor primiti. Sau, pur si simplu, investind, in asteptarea unei rasplati, intr-un candidat sau altul. Si ca institutele sunt primele care nu mai cred in propriile sondaje. In cele date publicitatii, cu o aiuritoare frecventa, in urma cu o luna-doua. In aceste conditii, cred ca este mai util ca fiecare dintre noi, in masura in care doreste sa-si exerseze puterea de analiza, sa elaboreze o prognoza proprie. In baza celor vazute si auzite.
Prognoza mea este urmatoarea. La capatul primului tur de scrutin, rezultatele oficiale ale lui Victor Ponta vor fi de 39 de procente. Al lui Klaus Iohannis vor fi de 31 de procente. Elena Udrea va avea 8%, iar Calin Popescu Tariceanu 5%. Restul va fi impartit intre ceilalti zece competitori, UDMR urmand sa-si adjudece 6%.
Cum am ajuns la calculele de mai sus? Am observat ca, pe tot parcursul precampaniei si campaniei electorale, Victor Ponta a utilizat cea mai formidabila masina de PR care a existat in Romania, in ultimii 25 de ani. In acelasi timp, el a atins sistematic, prin angajamente, prin promisiuni sau, chiar prin masuri concrete guvernamentale, practic, toate segmentele electorale, exceptand, fireste, nucleele dure ale celorlalti competitori. Castigul lui mai provine si din faptul ca, practic, nu a avut loc o campanie electorala prezidentiala in care sa se confrunte diferite proiectii asupra viitorului Romaniei si pe parcursul careia sa fie aduse in dicutie nu numai performantele, ci si contraperformantele guvernarii sale. In buna masura, aceasta stare de lucruri s-a datorat, pe de o parte, modului echilibrat, dar si lipsit de aplomb si de incisivitate, prin care Klaus Iohannis a inteles sa isi faca campania si, pe de alta parte, rolului jucat de Traian Basescu care, profitand de spatiul liber lasat de candidatul liberal, a preluat rolul de sef al opozitiei si s-a batut cu Ponta ca si cand el insusi ar fi fost candidat prezidential. Aceasta distorsiune din campania electorala l-a pus in umbra pe Klaus Iohannis, l-a ajutat pe Victor Ponta sa evite subiectele delicate legate de esecurile guvernarii sale, a estompat imaginea candidatului liberal si a potentat sansele Elenei Udrea de a obtine un punctaj mai bun decat a obtinut Partidul Miscarea Populara la europarlamentare. Din acest motiv cred ca, prefixul primilor doi clasati va fi cifra trei, iar diferenta dintre ei va fi semnificativa. Circa opt procente in favoarea lui Victor Ponta. Handicap destul de greu, daca nu imposibil, de recuperat in turul doi. Tot din motivele de mai sus, Elena Udrea va avea mai mult decat Calin Popescu Tariceanu, acesta din urma fiind, practic, abandonat de catre PSD, care nu s-a aratat dispus sa replice operatia de la europarlamentare, facuta in favoarea lui Mircea Diaconu. Teodor Melescanu a avut o prestatie extrem de palida, asa ca iese total din schema principalilor favoriti, ca de altfel si Dan Diaconescu. Ei se vor plasa undeva pe acelasi palier. Iar ceilalti, practic, nu mai conteaza decat pentru potentialul si distributia voturilor lor din turul doi.
La Exit Poll, care va fi, din motive lesne de inteles, mult mai serios decat au fost sondajele, vom avea o prima imagine a rezultatelor, dar pentru prognoza de mai sus, eu astept rezultatele oficiale. (Sorin RoscaStanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998