CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Ciolacu a ”rezolvat-o” magistral la Kiev: după vizită, Zelenski interzice Biserica românilor din Ucraina

16 comentarii / 3737 vizualizări / 19 octombrie 2023

În primăvară, presa internațională relata despre intenția anunțată a regimului Zelenski de a interzice Biserica Ortodoxă Ucrainene (UOC) legată spiritual de Moscova, cu 2,5 milioane de adepți, între care toți ucrainenii de origine română. Azi, parlamentul ucrainean a votat legea care va conduce la respectiva scoatere în afara legii a bisericii românilor. A doua zi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a pus de acord, la Kiev, cu omologul său ucrainean că românii ucraineni trebuie să aibă libertate religioasă și dreptul la slujbe în limba română. Slujbe vor avea, într-adevăr. Dar la negru, că nu vor mai avea biserici.

De precizat că toți românii din Ucraina țin de UOC, prin cele peste o sută de biserici ale lor, dintr-un motiv foarte simplu, anume că biserica afiliată Moscovei – deși aceasta insistă că acum nu mai are nicio legătură cu Rusia – le-a permis să se roage în limba maternă, lucru pe care ei l-au considerat cel mai important.

Premierul Marcel Ciolacu a participat ieri, la Kiev, la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei și a avut întrevederi oficiale cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.
După întîlnirea cu premierul ucrainean, Ciolacu a anunțat că a abordat și problematica asigurării serviciilor religioase în limba română.

”Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate”, a punctat șeful Executivului, la Kiev.

A doua zi după plecarea lui Ciolacu, Rada ucraineană a votat o lege care prevede interzicerea activităților „organizaţiilor religioase” afiliate „ţărilor care efectuează agresiunea armată împotriva Ucrainei”. Legea deschide drum procedurilor necesare interzicerii în instanțe a activității UOC, ca și a oricărui alt cult care are legături cu Rusia. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. N-ar fi cazul ca ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk, sa fie convocat de urgenta si sa i se inmaneze o nota de protest? N-ar trebui sa se alature la protest Patriarhia Romana, Ministerul de externe prin Departamentul Romanilor de Pretutindeni, Secretariatul de Stat pentru Culte si altii? In extremis, de ce nu i se da lui Prokopchuk un sut in fund, ca reprezentant al unui stat totalitar, fascist, care nu respecta drepturile omului?

 2. Un tigan de Buzau la dispozitia nazistilor.

  • tu ce fel de tigan sau de nazist esti?

   • Unul care iti este tata biologic.

    • ai pe gat de la nazistii tigani

 3. Se pot ruga în românește acasă. Oricum nu contează, Dzeu înțelege doar ebraica și aramaica.

  • si esti un dobitoc cacat pe el de prost ce esti

 4. bru va trece la bor.

 5. Ciolacu a negociat retrocedarea unor Sfinte Ciolane. Alea sunt aducătoare de profit și controlează religios populimea. Etnicii români nu mai contează. Oricum au fost abandonați de Statul român sub toate formele de guvernare de după 1944.

 6. „Poate vă întrebați ce-a căutat Ciolacu în Israel. De fapt Ciolacu nu s-a dus în Israel, ci a fost chemat acolo, ceea ce e o nuanață interesantă. De ce totuși a fost chemat?
  Puțini știu că între România și Israel există un protocol secret semnat încă de pe la începutul anilor 2000 privind primirea a până la 3 milioane de refugiați din Israel în România. Surprinși?
  N-ar trebui să fiți, asta se știa de mult timp. Era un secret aproape public.

  De altfel, de-a lungul timpului, piața imobiliară autohtonă a fost una vibrantă, un rol important avându-l investitorii israelieni. Fiind mai isteți, în timp ce românii – înainte de intrarea în UE – vindeau prostește pământul aproape gratis, evreii cumpărau. Așa s-au vândut la prețuri derizorii milioane de metri pătrați de pământ bun. Cei care-o fac pe antisemiții urlă când află evidențele din teren, dar adevărul e că nu i-a obligat nimeni pe români să vândă. Așa cum nu i-a obligat nimeni să vândă nici pe arabi. Dar asta e altă discuție!
  Ca idee, în momentul de față există o mulțime de imobile pregătite pentru „marea migrație”. Altele, în cazul în care necesitatea o cere, pot fi transformate rapid în spații de cazare, chiar dacă acum au un scop – de exemplu – comercial. Toate având acționariat israelian! Ce coincidență!
  Și-acum să vedem care-i treaba cu Ciolacu și, mai ales, cum de-a ajuns el acolo. Așa cum am spus pare a fi fost chemat pentru a se stabili planul de evacuare. Dacă va fi cazul, România va pune la dispoziție inclusiv avioane militare și civile pentru transferul cetățenilor israelieni aici. Cu alte cuvinte, n-a fost vorba de o vizită, ci de o „operativă” scurtă.
  OK, ca să facă treaba și mai lacrimogenă, Ciolacu s-a întâlnit cu așa-zisa „diasporă românească de acolo”, iar instituțiile de(„să trăiți!”) media au prezentat pe larg tărășenia. Mai să-ți dea lacrimile, nu altceva.
  Acum să vedem cum stau treburile și ce nu e în regulă:
  1. Cu doar câteva zile în urmă, la începerea confruntărilor de acolo, Ciolacu se răstea la cei pe care i-au apucat evenimentele în zonă deoarece – spunea el – trebuie să-și plătească biletul de avion. Tarom a stabilit un preț de 350 EUR pe călător, ceea ce mi se pare un preț prohibitiv pentru oamenii amărâți care mergeau în pelerinaj și care, probabil, își cheltuiseră banii cu excursia plătită acolo. Așadar, pentru români Ciolacu nu are bani, dar pentru evrei face rost la luat comanda! Ciudat, nu-i așa?
  2. „Diaspora românească” de acolo nu e tocmai diasporă, fiind compusă din cetățenii evrei din România care au ales să se mute acolo în vremea lui Ceaușescu. Prin plecarea acestora, la nivelul statului român s-au înregistrat pierderi importante deoarece oamenii aceia aveau anumite abilități. Plecând, au lăsat goluri în economia autohtonă. De aceea Ceaușescu a cerut ca statul român să fie cel puțin despăgubit cu cheltuielile de studii. De aceea s-a plătit în funcție de nivelul de studii al fiecăruia. Trebuie să înțelegeți așadar că Ceaușescu NU A VÂNDUT EVREII, ci a cerut despăgubiri pentru studiile pe care aceștia le-au făcut aici și de care a beneficiat statul Israel.
  3. Cu toate că e vorba de un protocol secret încheiat pe șest de autoritățile române cu cele din Israel, se încalcă grosolan prevederile Constituției în ceea ce privește „transferul de populații”. Oricum, evreii au fost suficient de circumspecți astfel încât numeroși „viitori coloniști” au deja acte românești.
  Ați înțeles, cred, jocul dublu făcut de bravele noastre autorități. Și asta indiferent de regim! Ceea ce poate urma va fi extrem de dubios. Acum le spun tuturor celor care au accese antisemite în fața informațiilor de aici. Nu sunt de vină evreii pentru că suntem noi proști. La urma urmei absolut toate acțiunile lor sunt justificate de acte, tratate și hotărâri absolut legale. Ei n-au încălcat nicio lege a acestui stat, ci doar ăia pe care i-ați ales la vârf și care se răstesc la voi atunci când e o urgență. Așadar, dacă vreți să înjurați pe cineva, nu-i înjurați pe evrei. Nu ei sunt de vină pentru prostia noastră!” de Dan Diaconu

  Nota redacției – E lucru confirmat: sunt sute de apartamente recent construite care nu sunt scoase la vânzare deoarece sunt destinate unor viitori proprietari din Israel. La Frumușani este un cartier întreg care este destinat unor viitori locatari din Israel. FACEȚI UN DRUM PÂNĂ LA FRUMUȘANI ȘI ÎNTREBAȚI-I PE ADMINISTRATORII COMPLEXULUI CUM PUTEȚI CUMPĂRA UN APARTAMENT ÎN ACEL ANSAMBLU DE LOCUINȚE
  https://ioncoja.ro/daca-vreti-sa-injurati-pe-cineva-nu-i-injurati-pe-evrei-nu-ei-sunt-de-vina-pentru-prostia-noastra/

  • Aseară, la o emisiune TV unde preda lectii la tablă, colonelul (rtg) Aurel Cazacu a afirmat că în România există un proiect prin care 3 milioane de apartamente așteaptă evrei din Israel, în cazul unei crize majore. Așa se explică toate legile exclusiviste privind protejarea excesivă a evreilor precum și scenariile mizerabile cu inventatul antisemitism românesc.
   Aurel Cazacu a fost filat ani buni de către contraspionajul militar, purtând numele de cod „IUDA”, fiind considerat spion american, rus, evreu şi arab.

   • „Eu lucrez cu Israelul din 1992, pe problemele care au fost, de aprovizionat armata și multe altele și cunosc foarte, foarte mulți evrei, și acum primesc multe informații. Părerea mea e că eu mă așteptam să se ducă. Israelul ne-a pregătit, asta e părerea mea personală, deci Israelul a pregătit împreună cu România, ca în cazul unui război iranian și o invazie din partea Iranului, 2-3 milioane din populația din Israel să vină rapid în România. Totul este pregătit. Eu am propriile mele păreri, duceți-vă la aeroport, vedeți câte curse sunt, cum vin, pleacă, văd casele, se duc, și suntem pregătiți.”
    generalul Cazacu la emisiunea „News Pass” de la B1tv, moderată de Laura Chiriac, unde a vorbit despre vizita lui Marcel Ciolacu, în Israel, Cazacu vorbind si despre faptul că sunt cetățeni israelieni care își cumpără locuințe în România in acest scop.

 7. […] Autor: Bogdan Tiberiu Iacob Sursa: inpolitics.ro […]

 8. E simplu de rezolvat. Mai ales ca varianta „supla” a negocierilor nu a adus rezultate. Se inchide granita cu Ucraina. Hai sa vedem cati km de tiruri se face in 24 h. Si apoi asteptam.. Cacaciosii nu pot sa joace jocul asta. Ciolacu va fi un test pt. tine, vrem sa vedem daca ai cojones. Daca n ai, da te la o parte, ca ne ncurci..

 9. […] practic nimeni din Statele Unite nu a spus nimic despre asta”, a spus Carlson, cu referire la recenta adoptare în parlamentul ucrainean a unei legi care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cea de care țin românii din […]

 10. […] și practic nimeni din Statele Unite nu a spus nimic despre asta”, a spus Carlson, cu referire la recenta adoptare în parlamentul ucrainean a unei legi care permite interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cea de care țin românii din […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998