CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Ciolacu recunoaște oficial: Relația România-SUA e în comă

0 comentarii / 3662 vizualizări / 26 martie 2025

 

Marcel Ciolacu: ”Eu și soția mea avem o relație excepțională, aș spune perfectă, ne înțelegem minunat, între noi nu există altceva decît armonie și dragoste reciprocă, de aia zic că ne trebuie urgent un psihoterapeut foarte experimentat, ca să facem terapie de cuplu”.

Dacă în locul soților Ciolacu punem România și SUA, exact asta ne-a transmis premierul azi, intervievat de Alessandra Stoicescu la Observator.

Iată ce a spus premierul despre relația România-SUA:

„Eu cred că se impune a exista un trimis special, atît din partea Administrației Prezidențiale, cît și din partea Guvernului României, pînă cînd se va pune problema de schimbare de ambasador sau alte schimbări. Pînă cînd intrăm instituțional într-o relație“.

Să explicăm grozăvia afirmației:

Un emisar special al unei țări în relația cu altă țară este o persoană desemnată oficial pentru a îndeplini o misiune diplomatică specifică sau pentru a facilita comunicarea și negocierile între cele două națiuni. Acesta acționează ca un reprezentant al guvernului său, avînd rolul de a transmite mesaje importante, de a media în situații sensibile sau de a promova interesele țării sale într-un context particular.
Spre deosebire de un ambasador, care are o poziție permanentă și un rol mai general, un emisar special este numit de obicei pentru o perioadă limitată și pentru o sarcină bine definită, cum ar fi soluționarea unui conflict, negocierea unui acord sau gestionarea unei crize. Statutul său poate varia: poate fi un diplomat experimentat, un politician sau chiar o personalitate cu influență, aleasă pentru credibilitatea sau relațiile sale.
De exemplu, un emisar special al României în relația cu Ucraina ar putea fi trimis pentru a discuta probleme legate de frontiere, minorități sau cooperare economică, avînd un mandat clar din partea guvernului român.

Cum e posibil ca principalul responsabil cu politica externă a României, șeful guvernului de la București, să invoce necesitatea unui emisar special în relația cu statul de cea mai mare importanță pentru noi, cu care avem de un sfert de secol Parteneriat Strategic și care explică prezența Atlanticului în formula ”euro-atlantic” atît de folosită de liderii politici români?

Propunerea premierului Marcel Ciolacu reprezintă, practic, consfințirea oficială a înghețării relației României cu cel mai important aliat și partener; emisar special echivalează cu recursul unei economii avariate la ajutorul FMI sau, cum spuneam sarcastic mai sus, la recursul unui cuplu aproape de divorț la terapia de cuplu în regim de urgență.

Pînă la numirea respectivului emisar, poate nu ar fi o idee proastă ca președintele interimar al României, Ilie Bolojan, să vină în fața Parlamentului și să prezinte un raport legat de cauzele deteriorării grave a relației România – SUA, de măsurile care ar trebui luate urgent și de eventualele consecințe pe care le-ar putea avea menținerea status-quo-ului actual. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998