CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ciolacu și PSD au o problemă: inflație de pesediști la alegerile prezidențiale

0 comentarii / 1885 vizualizări / 31 ianuarie 2024

Marcel Ciolacu și pesediștii clamează de ceva vreme nevoia de a da țării un președinte de stînga la două decenii după ce ultimul de acest fel a ieșit din schemă. Ironia sorții face ca tocmai din cauza unor pesediști acest lucru să rămînă irealizabil, pe mai departe, pînă acum conturîndu-se perspectiva ca vreo cinci grei social-democrați să contracandideze omul PSD.

Conform celor mai multe sondaje de pînă acum fostul președinte al PSD și candidat prezidențial în 2009, Mircea Geoană, ar avea cele mai multe voturi în cursa pentru Cotroceni, cel mai probabil din postura de independent, pentru că niciun partid nu s-a arătat pînă acum interesat de persoana lui.

În cursă ar putea intra și alt fost președinte al PSD, premier și candidat prezidențial, Viorica Dăncilă, care și-a făcut propriul partid, NOI, și pare decisă să lupte strașnic în acest an electoral.

Zilele trecute, surpriză: un alt fost greu pesedist, ministru și candidat, cîndva, la șefia partidului, Cristian Diaconescu, și-a anunțat în emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus intenția de a candida la prezidențiale din partea PMP, dacă va învinge în meciul din justiție cu Eugen Tomac, sau ca independent, dacă va cîștiga Tomac partidul. În oricare situație, se va lansa în cursă. Chiar dacă Diaconescu a trecut de pe stînga pe dreapta la un moment dat, nu e sigur că nu ar putea aduna ceva voturi de la fostul său partid.
Un alt fost lider pesedist, ministru și președinte executiv, Orlando Teodorovici, și-a anunțat în noiembrie candidatura la Cotroceni susținut de Blocul Suveranist Român.

În fine, o altă surpriză, chiar mare, a venit azi, cînd un sondaj Inscop l-a măsurat, în premieră, pentru Cotroceni pe fostul președinte, premier și candidat al PSD, Victor Ponta, și acesta ar avea un scor chiar bun, peste George Simion, de 10,7%.
Nu știm încă dacă Ponta e interesat de o candidatură, dar sunt șanse bune ca răspunsul să fie pozitiv. Și nu credem că el a fost măsurat întîmplător.
La finele anului trecut, Ponta a fost informat de conducerea PSD că nu se dorește revenirea oamenilor săi de la Pro România înapoi în PSD, așa cum spera fostul premier. Conform unor surse pesediste, s-ar opune Mihai Tudose, plecat și el la Pro România, dar revenit la vatră ulterior, ca și gruparea Paul Stănescu-Firea, iar Ciolacu nu are chef să-și bată alte cuie-n talpă în partid.

În consecință, Ponta, care lăsase de multe ori de înțeles că nu mai e interesat de politică, a organizat rapid un congres în noiembrie și s-a reales președinte, anunțînd că intră pe cont propriu în alegerile de anul ăsta.
Dacă nu intră într-o alianță cu vreun alt partid, Ponta va candida aproape cert la Cotroceni fie și numai ca să tragă partidul în sus la parlamentare. (Nu vom lua în calcul, deocamdată, posibile candidaturi ale altor grei pesediști precum Liviu Dragnea și Gabriel Oprea.)

Cinci foști grei de anvergură ai PSD care ar concura pentru Cotroceni ar creea probleme serioase social-democraților, nu neapărat pentru că ar avea șanse reale de cîștig.
Ci pentru că ei pot disloca anumite procente din zestrea pesedistă, mai ales dacă politicianul desemnat de PSD drept candidat nu ar fi pe placul tuturor votanților partidului. Și că se întîmplă uneori asta am aflat chiar zilele trecute, din gura lui Sorin Grindeanu, care a refuzat să o voteze pe Viorica Dăncilă.

Dacă luăm de bune sondajele recente, doar voturile lui Geoană și Ponta ar fi suficiente să trimită PSD pe locul trei sau chiar patru la prezidențiale. Nu le luăm de bune, dar, ipotetic, ar fi umilința supremă pentru PSD.

Am mai atras atenția și în trecut asupra unui fenomen care ar trebui să îngrijoreze pesediștii: faptul că toți foștii președinți ai partidului (cu excepția lui Ion Iliescu) sunt acum în afara partidului și acționează împotriva sa.

Gluma recentă a lui Marcel Ciolacu are destul miez, pentru că pleacă exact de la acest fenomen unic la noi: ”Am promis că nu am să-mi fac un partid după ce colegii mei or să mă excludă din partid, fiindcă, de obicei, aşa facem cu preşedinţii partidului. Dar eu o să mă ţin tare şi îmi pun speranţele în Lucian Romaşcanu că o să mă ţină măcar preşedinte de onoare la Buzău”.

Dacă ultimul candidat prezidențial al PSD, în 2019, pierdea 8% procente în primul tur, Dan Barna ar fi fost cel care ar fi intrat în finală cu Iohannis și nu Viorica Dăncilă.
Deturnarea de voturi ale unui candidat de către alt candidat e cel mai periculos fenomen electoral și a schimbat adesea, în istorie, destinul unor alegeri care păreau ca și cîștigate.

PSD are mari șanse să se confrunte în cursa pentru Cotroceni nu cu unul, ci cu minim cinci candidați provenind din rîndurile sale și care ar putea văduvi formațiunea de procente prețioase. Cum ar fi ca în loc de primul președinte pesedist din ultimele două decenii, partidul lui Ciolacu să rateze chiar finala prezidențială? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998