CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cioloș aruncă nucleara: Kovesi – procuror european prin trafic de influență politică

0 comentarii / 3572 vizualizări / 10 aprilie 2024

Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Kovesi, nu ți-a obținut funcția pe merit, prin concurs, ci prin trafic de influență politică la nivelul cel mai înalt. Dezvăluirea nucleară este făcută de europarlamentarul REPER Dacian Cioloș, în emisiunea Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus.

Prezent în studio, Cioloș a dezvăluit, textual că a negociat cu oficialii francezi, determinînd retragerea din cursa pentru șefia EPPO a candidatului creditat cu cele mai mari șanse, pentru a deschide drum Laurei Kovesi, ceea ce s-a și întîmplat:

”Eu am căutat să îmi fac treaba atunci cînd am fost comisar european și să reprezint România cu demnitate și cînd am fost președinte al grupului politic Renew Europe în PE. Și, apropo de ”omul Franței” (cum a fost etichetat cîndva Cioloș n.n.), să negociez cu Franța ca să-și retragă candidatul pentru postul de procuror-șef al Parchetului European. Nu doar eu (am ajutat-o n.n.) pentru că ea a ajuns pe short list pe competență. Dar la momentul respectiv pe prima poziție era candidatul francez, Codruța Kovesi era pe locul doi și mai era un neamț pe locul trei.” a spus Cioloș.

Să punctăm cîteva lucruri.

În iulie 2019, asupra procurorului francez Jean-François Bohnert, marele favorit pentru șefia noului Parchet European au început presiuni politice menite să determine retragerea sa din cursă pentru a lăsa drum deschis Laurei Kovesi.
La jumătatea lunii iulie, într-un interviu dat Politico, Bohnert s-a declarat chiar „întristat” de relatările pe surse ale presei privind retragerea sa, ca și de apelurile care i se tot adresau să se retragă „ca un gest de onoare”. El mai declara răspicat că nu s-a gîndit nici un moment să se retragă din cursă, deși fusese anunțat deja drept procuror șef al Parchetului Naţional Financiar francez.

Concomitent, însă, Le Monde anunța clar că Franța a renunțat să mai susțină candidatura lui Bohnert la șefia Parchetului european „pentru a stabili un nou echilibru diplomatic între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European”.
Pe 30 iulie, Bohnert a trebuit să se consoleze cu doar postul de șef al Parchetului Naţional Financiar (PNF) din Franţa, numit acolo de ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet.

Pe 26 mai 2019, Dacian Cioloș, lider al USR-PLUS, devenea europarlamentar, iar pe 1 iulie era propulsat la șefia grupului europarlamentar Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European ca mărime și infuență, cu 108 membri din 22 de țări ale Uniunii Europene. Un grup în care o componentă puternică o deține formațiunea Renaissance a președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Marți seara am aflat din gura lui Cioloș că prima sa acțiune politică în calitate de lider de mare grup european a fost tragerea de sfori în culise în favoarea Laurei Kovesi. În calitatea sa de șef al grupului lui Macron, fostul premier român avea și mijloacele necesare, avînd acces direct și neîngrădit la marele lider european.

Iar jocurile au ieșit: procurorul francez care nu dorea să se retragă din cursă a fost convins să se retragă, pentru ca la șefia EPPO să vină Laura Kovesi. Iar faptul că Franța nu l-a mai sprijinit pe candidatul francez, ci s-a reorientat spre Kovesi, nu a fost anunțat de președintele ori guvernul francez, ci de Dacian Cioloș, într-o conferință de presă.

Deci, prima șefă a EPPO a ocupat postul grație traficului de influență politică al liderului unui mare grup european.

Cariera ”Zeiței Justiției” în lupta anticorupție s-a bazat, între altele, pe legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Articolul 13 al acestei legi prevede:

”Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

Liderul de partid român și european Dacian Cioloș ne-a informat oficial marți că în iulie 2019 și-a folosit influența și autoritatea în beneficiul actualului procuror european.
Orice altă interpretare, credem noi, este de prisos. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998