CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Cioloș trasează drumul spre Cotroceni al lui Kovesi: printr-o nouă CDR

6 comentarii / 2928 vizualizări / 12 noiembrie 2022

Scriam în iunie că motivul scindării USR și al nașterii REPER este Laura Kovesi și a sa preconizată candidatură prezidențială. Mai exact, gruparea USR nu o mai vrea drept candidat, în timp ce grupul Cioloș da. Marea întrebarea rămînea cum poate un partid de buzunar abia născut să propulseze un președinte la Cotroceni? Răspunsul ar fi: nu doar un partid, ci o întreagă mișcare politico-civică, una de tip CDR, care să se pună în spatele candidatei. Că e așa, o dovedesc și afirmații făcute azi de Dacian Cioloș într-un interviu.

Ce scriam pe 8 iunie într-o analiză privind perdanții și cîștigătorii scandalului pachetului de legi al securității scurs în presă:

”– USR s-a spart recent în două, prin plecarea lui Dacian Cioloș și a oamenilor săi întru fabricarea altui partid.
– Pînă la ruptură, USR s-a confruntat cu două probleme majore. Una la vedere, alta mai puțin:
1) Partidul a rămas complet fără direcție și mesaj în urma unor evenimente cu impact geopolitic din ultimii doi ani. Pandemia și războiul din Ucraina au generat crize economice planetare, au lovit grav mișcarea globalist-progresistă și au întărit naționalismul și suveranismul, în special în Europa.
2) În interiorul USR taberele nu s-au înțeles pe susținerea Laurei Kovesi la prezidențiale, în 2024. În timp ce Dacian Cioloș merge orbește pe mîna lui Macron, marele susținător al lui Kovesi la EPPO și nu numai, gruparea Drulă, Barna, Ghinea are alte planuri.
– Cum USR-PLUS a însemnat fuziunea dintre partidul creat de Coldea – cu oameni, logistică și sprijin media – și PLUS-ul lui Cioloș, care asigura relațiile externe, se poate specula că fostul cap al SRI s-a simțit exclus la un moment dat dintr-un joc de anvergură și a decis să o cîrmească”.

În perioada care a urmat, omul de încredere al lui Emmanuel Macron a cam dispărut din viața politică, iar REPER nu a mișcat nici el prea mult, cu excepția primirii de noi demisionari din USR, ceea ce nu e puțin, totuși. Ulterior, REPER și-a lansat un manifest politic, practic un program de guvernare, foarte interesant, pentru că păstrează teme majore ale defunctului PLUS, începînd cu obsesia pentru domeniul sănătății ori al tehnologiilor de vîrf.

Iată că azi, Cioloș a ieșit la rampă într-un interviu pentru Prima TV și a spus chestii importante.

Începînd cu faptul că nu a dispărut din politică:

”Îmi fac treaba, îmi duc la capăt mandatul de europarlamentar. N-am stat toată ziua la televizor, dar asta nu înseamnă că nu fac lucruri. Nu mă atrage cancanul politic și nu mă atrage genul de politician care vorbește doar ca să se afle-n treabă pentru a fi mediatizat. Nu, nu m-am retras”.

Întrebat dacă trage la prezidențiale, Cioloș lansează chestiunea fierbinte:

”Vom vedea. Încă nu sunt în măsură să anunț o astfel de decizie. În primul rând, vreau să văd și să înțeleg ce fel de președinte vor românii (…). Eu cred că în România următorilor ani partidele și politicienii nu mai sunt singura soluție. Încă de când eram prim-ministru, eu am văzut foarte multe soluții și competențe venind dinspre societatea civilă și mediul antreprenorial. Văd ONG-uri care construiesc spitale, văd asociații care creează școli alternative. Un proiect de viitor pentru România ar trebui să fie în măsură să pună laolaltă toate forțele”(s.n.).

O construcție politică majoră care să nu aibă în componență doar elemente politice am avut în fosta Convenție Democrată, care reunea în fața colosului PDSR partide mici ori foarte mici, sindicate, ONG-uri, asociații de intelectuali, foști deținuți politici, figuri majore din presă șamd. Și CDR a învins atunci, iar cel considerat un loser de profesie, Emil Constantinescu, a devenit președinte.

Experimentul CDR s-a dovedit de succes pe moment și un eșec pe termen lung, poate de aceea e un model abandonat ulterior. Dar în 2024 se vor fi scurs trei decenii de la momentul CDR, așa că ar putea fi momentul repetării manevrei.

Marele avantaj al ctitorilor unui asemenea construct și al Laurei Kovesi ar fi percepția tot mai dezastruoasă a partidelor tradiționale în ochii electoratului.
Ce nu vor să spună sondajele de opinie din ultimul an nu sunt procentele fanilor PSD ori PNL, ci intenția de participare la vot. Din informațiile noastre, ea deja se duce vertiginos sub 20% și nu e clar unde se va opri pînă la alegeri.

Un boicot masiv al alegătorilor poate însemna prăbușirea ideii de democrație în România, alertă roșie în toate cancelariile vestice. Pentru că un popor dezamăgit de democrație devine vulnerabil în fața autoritarismului.

Iată de ce spusele lui Cioloș de azi sunt foarte importante, pentru că ele schițează de pe acum parcursul pe care Laura Kovesi l-ar putea avea în anul electoral 2024. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

  1. Eu chiar îl arestam pe Victor Ponta dacă nu demisiona în noiembrie 2015 ca să îi facă loc lui Dacian al meu să fie premier. Noi suntem adevăraţii europeni, nu Klaus Iohannis, trădătorul.

  2. Despre ce democratie este vorba ? Cand in parlamentul Romaniei, o singura caraghioasa imbracata in costum national si inarmata cu pistol face o declaratie politica impotriva razboiului, in timp ce partidele traditionale tac, ce se poate spune despre utilitatea partidelor, a parlamentului sau a presedintelui ? Toate institutiile statului nostru sunt DECORATIVE. Prin neprezentare la vot, alegatorii vor transmite dispretul lor total fata de hegemon si clasa politica care i-a vandut.

    • mere acre, hai la joc! Sa ne fie, sa ne fie, cu noroc! Hegemonul face poc!

  3. O idee foarte buna cu Laura Codruta Kovesi presedinte in 2024 vom lua modelul Moldovei cu Maia Sandu.Rolul femeilor presedinti in politica romaneasca si in politica internationala .Vrem egalitate de gen si femei in 2024

  4. Ciolos Dacian este calaul si unul dn cei mai mari, mai abjecti dusmani ai Romanieie.In ce hruba a stat ascuns pana acum si cine a fluierat ca acest sobolan securist sa iasa la lumina.

  5. ROMANII AU O VORBA INTELEAPTA…NUMELE PROSTILOR PE TOATE GARDURILE!

    PENTRU ASTA AU FOST MAZGALITE ZIDURILE CU PORTRETUL LUI CIOLOS…GARANTAT PROSTIE!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998