CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cioloş, zdrobit între PSD şi PNL

0 comentarii / 1722 vizualizări / 29 ianuarie 2016

Mai întâi, cele două partide au creat criză politică. Apoi, au consimţit la un compromis. La un Guvern de tehnocraţi. Iar acum, în disputa lor privind alegerile locale zdrobesc, literalmente, noul Executiv. Ce poate şi ce nu poate să facă Cioloş?
Dacă PSD ar fi dorit, rămânea la guvernare. Cu sau fără Victor Ponta. Era foarte simplu. Dar ideea unei retrageri strategice a fost mai ispititoare. Dacă PNL vroia să formeze o nouă majoritate pentru a prelua guvernarea, o putea face. Dar şi-a făcut socoteală că vin alegerile. Şi, până atunci, ar fi adunat mai mult critici, decât victorii. Şi astfel, PSD şi PNL au făcut un blat. Rezultatul este aşa-numitul Guvern de tehnocraţi.
Legea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin putea fi schimbată la pachet cu instalarea Guvernului Cioloş. Concret, era timp suficient pentru a fi promovată o lege în Parlament. Şi dacă aşa ar fi stat lucrurile, atunci, întrucât mai rămânea suficient timp până la alegeri, o asemenea iniţiativă nu ar fi contravenit, nici deciziilor Curţii Constituţionale, nici recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi nici bunul simt.
A schimba legea pe ultima sută de metri nu reprezintă altceva decât un atac grav la adresa democraţiei. Indiferent pe ce cale este operată o asemenea schimbare. Şi indiferent de argumentele, mai mult sau mai puţin pertinente, care o susţin.
Desigur, PNL este interesat să schimbe regula jocului. Dincolo de ceea ce afirmă fruntaşii acestui partid, raţiunea precipitării spre schimbare constă în faptul că alegerile într-un singur tur de scrutin vor aduce o pierdere considerabilă de primari şi consilieri. Eu unul, şi, evident, nu am fost singurul, am avertizat, de mult timp, acest partid că asta urmează să se întâmple şi că singura soluţie raţională care mai rămâne o reprezintă un sistem de alianţe ale tuturor partidelor de dreapta, pentru fiecare localitate în parte. Şi asta chiar dacă liderii respectivelor partide vor înghiţi cu noduri asemenea înţelegeri. Se pare că nu ne îndreptăm către un astfel de deznodământ. Până una-alta.
Şi aşa s-a ajuns în situaţia în care PNL bate din picior. Şi îl ameninţă pe preşedintele Klaus Iohannis. Cu abandonarea. Iar pe Dacian Cioloş cu ex-comunicarea.
Şi ce să facă în aceste condiţii Dacian Cioloş? Este un premier care a ajuns acolo unde se află ca rezultat al unui compromis destul de fragil. Compromisul poate fi oricând rupt. Printr-o moţiune de cenzură. Pe de altă parte, autointitulându-se drept tehnocrat, aflat în fruntea unui Executiv tehnocrat, Dacian Cioloş îşi recunoaşte limitele constituţionale. Şi morale. Guvernul său nu poate juca ca un Guvern politic. El este obligat să administreze România, ţinând-o pe linia de plutire, până la alegeri şi să organizeze aşa cum trebuie respectivele alegeri. Şi cum trebuie? În primul rând, fără a proteja o parte sau alta.
Şi ce nu mai poate face Guvernul Cioloş? El nu se poate comporta ca un Guvern politic. Deci, nu poate, sub nicio formă, să schimbe, din mers, legea alegerilor locale, sub pretextul, de altfel corect, că în două tururi cetăţenii sunt mai bine reprezentaţi, dar favorizând, în mod clar, PNL şi defavorizând, la fel de clar, PSD. Nici măcar dacă Guvernul Cioloş ar fi fost un Guvern politic nu ar fi avut voie să schimbe, printr-o ordonanţă de urgenţă, o lege organică. Şi cu atât mai puţin să-şi asume răspunderea, obligând Parlamentul, fie să îl demită, fie să înghită găluşcă.
Guvernul Cioloş iese mai mult decât şifonat din această afacere. Iese de-a dreptul strivit. Între PSD şi PNL. Dacă face ce vrea PNL, comite un act grav de încălcare a regulilor democratice. Şi de aruncare făţişă în derizoriu a tot ceea ce a mai rămas viabil în Legislativ. Şi aşa, în paranteză fie spus, numărul mare de ordonanţe de urgenţă date chiar în această săptămână de Executiv reprezintă o batjocură la adresa Parlamentului. Dacă, dimpotrivă, Cioloş nu face nicio tentativă de schimbare a legii, cade în dizgraţia PNL. Şi va fi lovit din această direcţie. Ajungând în situaţia în care să-şi cerşească susţinerea de la PSD pentru a rezistă până la sfârşitul acestui an. Şi nici aceasta nu este o soluţie bună. Dimpotrivă. Este tot o soluţie rea. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998