CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ciorbea, presat de Bodu sa conteste legea alegerilor locale la CCR

1 comentariu / 2101 vizualizări / 23 ianuarie 2016

Fostul europarlamentar Sebastian Bodu a lansat o petiție pentru sesizarea Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în privința legii alegerilor locale, care introduce sistemul alegerii primarilor într-un singur tur.

”Mingea este în terenul lui Victor Ciorbea. Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este neconstituțională și, drept urmare, Curtea Constituțională ar trebui să fie învestită în realizarea controlului constituțional. Eventuala constatare a neconstituționalității acestui text de lege nu crează o problemă de organizare și desfășurare a alegerilor, întrucât Parlamentul are suficient timp să corecteze această situație, prin revenirea la alegerile în două tururi de scrutin, tradiționale în dreptul nostru electoral. În orice caz, neconstituționalitatea unor dispoziții legale, chiar și aparținătoare dreptului electoral, nu poate duce la concluzia că ar echivala cu o modificare a legislației electorale cu puțin timp înaintea alegerilor (mai puțin de un an). De altfel, Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) se referă la modificarea legislației imediat anterior alegerilor de către partidul la putere, ca o tentativă de manipulare (pct. 64 din Raportul explicativ), dar acest lucru este inaplicabil din două motive: (i) revenirea la scrutinul în două tururi nu limitează drepturile electorale, ci le lărgește și (ii) Curtea Constituțională nu este, evident, un „partid la putere”, deci nu modifică legi și nici nu manipulează” scrie Bodu pe pagina sa de Facebook. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu prea inteleg eu treaba cu largitul drepturilor electorale la scrutinul in doua tururi,care e mai bun decat cel intr-unul singur.Acesta din urma e practicat de britanici – care,orice s-ar spune,antidemocrati nu sunt – de peste 700 de ani,la fel in SUA,de cateva secole,precum si in alte tari.Adeptii acestui sistem sunt de parere ca alegerile sunt o competitie politica in care castiga cel care a iesit in frunte,intr-o batalie deschisa,corecta pe care,alegatorii o apreciaza liber in final,dupa cum cred de cuviinta.De ce sa mai vina odata la vot,cu atat mai mult ci cat,intre cele doua tururi apar tot felul de aranjamente,care,practic,duc la modificari in programele politice,diferite -in urma compromisurilor – de cele initiale.Nu mai spun ca,pe cate stiu,rareori prezenta la vot e mai mare in turul doi.Desigur ca la alegerile prezidentiale situatia e diferita.E vorba de seful statului care nu poate fi ales intr-un prim tur cu orice procent,fiind necesara majoritatea votantilor,altfel el neavand legitimitatea necesara sa conduca o tara intreaga.De-aceea,in toata lumea – mai putin cazul special al SUA – se organizeaza al doilea tur in conditiile stiute,cand,raman doar doi candidati,confruntarea fiind necesara,publica,lamuritoare pentru oricine,functie si de aliantele anuntate.Exista tari in care,daca intre primul candidat si cel de al doilea,diferenta e foarte mare,nici nu se mai organizeaza al doilea tur de scrutin.Fara indoiala,nu poate fi vorba de neconstitutionalitate pentru nici unul din cele doua sisteme,diferentele fiind doar de optiuni politice.Cel putin asa vad eu lucrurile.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998