CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Citeva intrebari pentru Mircea Geoana

0 comentarii / 1916 vizualizări / 13 februarie 2010

Mai sunt cîteva zile pînă la congresul PSD, iar actualul lider, Mircea Geoană, este la un pas de a obține un nou mandat de președinte. Unii analiști și lideri ai partidului susțin că acest lucru ar putea echivala cu o scindare a PSD și acuză o fraudă de proporții, în pregătire, pentru reuniunea forului suprem al partidului. Nu știm dacă acest acuzații sunt sau nu întemeiate, probabil că numai după consumarea evenimentului se va putea aprecia, cu adevărat, dacă Geoană și oamenii săi au organizat un congres-masacaradă.

Totuși, pînă cînd va trebui, eventual, să răspundă la o asemenea întrebare, poate nu ar fi lipsit de interes ca liderul PSD să răspundă cîtorva chestiuni mai vechi, rămase în suspensie pînă în ziua de azi. Asta pentru că mandatul de lider al PSD, obținut în 2005 de Geoană, conține cîteva serioase semne de întrebare, pe care el a evitat permanent să le clarifice. Inpolitics vă prezintă, în continuare cîteva mistere ale ”domniei” lui Geoană, întrebări cărora ar fi util ca el să le ofere un răspuns pînă la congres.

– Este adevărat că, la congresul din 2005 care l-a adus la șefia PSD, una dintre promisiunile făcute pe culoar, de către Geoană, delegaților PSD, a fost aceea că, dacă va fi el ales, DNA nu se va lega de pesediști, lucru care nu s-ar întîmpla dacă ar fi ales Iliescu? Și cum se explică faptul că, în anii care au urmat, pesediștii care au avut probleme cu justiția au fost strict din rîndurile contestatarilor lui Geoană, cazul lui Adrian Năstase, Ion Iliescu, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu șamd?

– În luna mai a anului 2005, la ședința Comitetului Executiv, Mircea Geoană a declarat că ”plecările din PSD sunt un rău necesar” și că ”oportuniștii sunt primii care pleacă pe timp de furtună”. Cum se împacă această atitudine cu faptul că, puțin înaintea congresului, speriat de rezultatul nefast pentru PSD al alegerilor, Geoană își negociase, cu acordul lui Traian Băsescu, o funcție de vicepreședinte al BERD, ceea ce ar fi echivalat cu o ”fugă” din PSD?

– Care este adevărul despre celebrul scandal din iunie 2005, cînd directorul SIE, Gheorghe Fulga, a declarat, la o reuniune cu presa, că există ”un tînăr apropiat mediilor politice”, care în 1996 a declarat „bine că am scăpat de ăștia” într-o scrisoare către fosta putere, iar apoi a spus că a fost obligat să o scrie. Respectivul tînăr, mai dezvăluia Fulga, a fost reactivat după 1989 de la un serviciu de informații – ceea ce înseamnă că a lucrat pentru fosta Securitate, probabil la fosta DIE – și care ulterior a fost angajat în SIE, „în urma unor mari influențe politice”. În urma scandalului produs, SIE s-a mulțumit să dea un comunicat, laconic, precizînd că nu despre Geoană ar fi vorba în descrierea respectivă. Și totuși, cui din România i se mai potrivește atît de exact descrierea în cauză?

– Care este explicația misteriosului gest al senatorului PSD George Maior, care, în august 2005, a acceptat halucinanta postură, fără precedent la noi, de a fi șef de cabinet al altui senator PSD, Mircea Geoană? Să existe vreo legătură între acest accept și numirea, mai tîrziu, a lui Maior, în conducerea SRI?

– Ce anume a vrut să spună Ion Iliescu în septembrie 2005, într-un interviu dat publicației Heti Vilaggazdasag, din Ungaria, atunci cînd afirma ”Este vorba despre grupuri de interese economice care sunt mai puternice decît politica și care sunt capabili să dirijeze legislația economică fără probleme, potrivit scopurilor lor. Așa s-a reușit numirea lui Geoană la congres, prin mașinații subversive, în funcția de președinte”?

– Cum se explică dezvăluirile din octombrie 2005, de la Realitatea TV, ale fostului subsecretar de stat în MAI, Bogdan Drăgici, potrivit cărora Geoană a beneficiat de protecția noii guvernări ADA, după 2005, în special a lui Vasile Blaga? Drăghici a declarat, atunci, că Blaga i-a cerut personal să nu mai facă dezvăluiri despre celebra soacră a lui Geoană, iar în final l-a demis de la șefia Institului de Administrație Publică.

– Cum se explică faptul că, după alegerile din 2004, Geoană a beneficiat, cu largul concurs al regimului Băsescu, de locuință de protocol de la RAPPS, deși nu mai deținea nicio funcție în stat?

– În aprilie 2006, la emisiunea ”100%” a Realității TV, Geoană declara textual că PSD trebuie să revină la guvernare înaintea alegerilor din 2008, printr-o alianță cu PDL: „Noi avem obligația să revenim la guvernare, în prima etapă. Cum să nu pot să guvernez?(cu PDL n.n.)…Asta înseamnă că PSD trebuie să își propună să nu revină la guvernare pînă în 2009? Păi este o aberație, iertați-mă”. Geoană și-a explicat spusele, afirmînd că „Este posibilă o coabitare și, dacă nu ar fi fost unele trădări și n-ar fi fost această coaliție făcută cu forcepsul de Traian Băsescu, în mod normal, astăzi, în România ar fi trebuit să avem o coabitare”. Cum se împacă aceste declarații cu acuzațiile aduse azi de Geoană unor adversari precum Miron Mitrea, că doresc șefia PSD pentru a preda partidul lui Băsescu în cadrul unei alianțe de guvernare cu PDL?

– În aceeași emisiune, Geoană mai spunea: ”în 2000, după 4 ani de dezastru produs de regimul CDR, ar fi trebuit să obținem peste 45% din voturi. Nu s-a întîmplat acest lucru. O parte din voturi s-au dus la alte partide. După alți ani de dezastru provocat de urmașii portocalii ai CDR, eu nu vreau să mai împărțim voturile cu nimeni! PSD trebuie să ajungă un partid de 45%, iar pentru aceasta avem nevoie de unitate, de reformă internă și de credibilitate”. Cum se împacă această poziție cu refuzul lui Geoană de a demisiona în 2008, după ce PSD a luat doar 33%, venind tot din opoziție, și a fost nevoit să ”împartă” cu PDL guvernarea? De ce refuzat să facă gestul respectiv chiar și după pierderea președinției, în 2009?

– Există vreo legătură între numirea lui George Maior la șefia SRI, în septembrie 2006 și problemele extrem de serioase pe care le avea în acel moment Mircea Geoană în PSD, unde se vorbea tot mai insistent de un congres extraordinar care să îl debarce de la șefia partidului? La vremea respectivă, unii analiști speculau că numirea lui Maior – șef de cabinet al lui Geoană, cum am arătat mai sus – la șefia SRI a fost modalitatea prin care Traian Băsescu l-a ajutat pe Geoană să închidă gura detractorilor din partid și să rămînă la șefia PSD.

– În aceeași notă, ce a a vrut să spună Traian Băsescu în martie 2009, cînd declara public ”L-am ajutat pe Mircea Geoană să rămînă președintele PSD”?

– Ce a vrut să spună în septembrie 2007, la un post TV, Cozmin Gușă, prin afirmația „Geoană e un om cu foarte multe datorii, la fel de fel de parteneri politici. Datorii care trebuie plătite, servicii care i-au fost făcute la un moment dat și pe care el trebuie să le întoarcă. E un om cu foarte multe nevoi, poate că standardul de viață pe care îl are îl obligă să facă foarte multe concesii unor oameni din jurul lui Viorel Hrebenciuc. Să nu uităm că Viorel Hrebenciuc este faimos în România pentru că poate să furnizeze servicii în plan economic. Importanța lui la nivelul lui Mircea Geoană este legată de nevoile financiare pe care el poate să le rezolve oricînd și este legată de posibilitatea de a manipula grupul politic care înseamnă grupul parlamentar din Camera Deputaților, pe care îl controlează” ?

– În aceeași notă, cine a plătit pentru fabuloasa petrecere de la împlinirea a 50 de ani, a lui Geoană, unde costurile au sărit de 50.000 de euro, bani mulți pentru un lider care a fost bugetar din 1983 pînă în ziua de azi?

– Ce se ascunde în spatele declarațiilor de presă, din martie 2008, ale lui Radu Berceanu, potrivit cărora Geoană deține o vilă pe care a refuzat să o declare oficial: „Pe declarația lui văd că nu are trecută o casă la care eu personal am fost la un chef. Știu și cui îi e închiriată”. La vremea respectivă, presa relata că vila în cauză este în satul Ghermănești, comuna Snagov, pe str.Sarmisegetuza, și îi fusese închiriată șefului biroului politic de la ambasada SUA, diplomatul Brian Flora, ulterior angajat al Departamentului de Stat american și una dintre „pilele” de peste Ocean ale liderului PSD.

– Ce a căutat, cu adevărat Mircea Geoană, acasă la Vîntu?

– Care este explicația banilor încasați de Geoană pe casetă video de la Ana Birchall și ce conținea caseta pe care Traian Băsescu a anunțat, în campanie, că i-o va înmîna după alegeri liderului PSD?

– Ce a căutat, pînă la urmă, Mircea Geoană la Moscova, în anul 2009, pe parcursul uneia sau chiar mai multor vizite? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998