CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Citeva mari intrebari ramase fara raspuns

0 comentarii / 1954 vizualizări / 4 octombrie 2010

Se spune că în România scandalurile sunt ca minunile, adică nu durează mai mult de trei zile. Pe multe dintre ele, praful uitării se așterne nepermis de repede, chiar dacă e vorba de aspecte de cea mai mare importanță; alte scandaluri vin la rînd și nimeni nu își mai bate capul cu ce rămîne în urmă. Vom încerca în rîndurile care urmează să reamintim, pe scurt, doar cîteva dintre misterele toamnei electorale 2009, care și azi, după un an, se încăpățînează să rămînă nedescifrate.

– Ce a căutat, totuși, Mircea Geoană la Moscova, în una sau chiar mai multe vizite neoficiale, în cadrul cărora se spune că ar fi fost primit de un consilier apropiat președintelui Medvedev? Au avut legătura acțiunile lui cu alegerile prezidențiale și dacă da, ce a sperat ori a promis candidatul PSD la Kremlin?

– Cînd va lămuri Traian Băsescu misterul casetei video incriminatoare la adresa lui Geoană, pe care a recunoscut că o deține, pornind de la considerația că românii au dreptul să știe dacă numărul doi în stat nu se face cumva vinovat de fapte de corupție ori imorale?

– Ce s-a întîmplat cu cele 42 de plîngeri penale făcute la DNA de către Sorin Oprescu împotriva predecesorilor săi la Primăria Generală, inclusiv Traian Băsescu și Adriean Videanu și despre care edilul a vorbit într-o emisiune la Antena 3, în octombrie anul trecut? La vremea respectivă, Oprescu susținea că dosarele deschise ca urmare a acestor plîngeri vizează aprobări de construcții ilegale și vînzări de terenuri din parcurile orașului.

– Cine se află la originea scandalului ”copilul lovit”, Traian Băsescu afirmînd anul trecut că respectiva casetă ar fi fost falsificată undeva, în afara țării și promițînd că va dezvălui public după alegeri cine se face vinovat de presupusa înscenare?

– Ce au discutat în secret Johannis și Băsescu pe 1 decembrie, în plină campanie de prezentare a edilului drept viitor premier al alianței PNL-PSD-UDMR și dacă acea întîlnire are legătură cu straniul forfait al lui Johannis, imediat după alegeri, în plin scandal de fraudare a scrutinului, primarul părăsind Capitala cu direcția Sibiu și lăsînd coaliția baltă? Ori cu decizia la fel de stranie a lui Johannis, luată cu o zi înaintea întîlnirii amintite, de a nu mai apărea la mitinguri electorale alături de Mircea Geoană?

– Ce ascunde exploziva declarație publică a fostului purtător de cuvînt al SRI, colonelul Nicolae Ulieru, făcută pe 18 noiembrie, la Realitatea TV, potrivit căreia șeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, este agent al unei puteri străine? Deși Ulieru s-a oferit să prezinte dovezi în acest sens comisiilor parlamentare de control al SRI și SIE, nimeni nu a părut interesat de un asemenea demers, pînă acum, de parcă ar fi fost vorba de un vînzător de acadele și nu de ditamai șeful de serviciu secret.

– De ce Băsescu nu a desecretizat nici pînă azi documentația despre cazul Hayssam, așa cum a promis pe 12 noiembrie, la emisiunea ”Nașul”? ”După ce trece campania, vă asigur că voi cere celor care au secretizat aceste documente să le facem publice, pentru că ele nu mai au valoare operativă acum, valoare operativă au alte documente cu politicienii cu care a luat legătura Omar Hayssam după ce a fugit în Siria, spre exemplu, alea sunt de mare interes. Dar ce a fost până la răpire, deja poate fi desecretizat, după părerea mea, şi vom vedea dacă după alegeri o să le placă” așa suna promisiunea șefului statului, rămasă în coadă de pește.

– Cum se explică validarea lui Blaga, pe 28 octombrie, în comisiile parlamentare, ca membru al cabinetului Croitoru, spre deosebire de toți ceilalți membri (cu excepția lui Bogdan Aurescu), în condițiile în care acesta era contestat chiar și ca ministru interimar de către coaliția anti-Băsescu, semnase schimbarea tuturor prefecților PSD și se afla, totodată, în centrul acuzațiilor PSD privind manipularea informațiilor clasificate din interiorul ”Doi și un sfert”? În plus, el era acuzatul de serviciu al așa-zisei tentative de fraudare a alegerilor. Există vreo legătură între această atitudine și modul în care Blaga a fost bocit, zilele trecute, de întreaga opoziție, după debarcarea de la MAI?

– Ce s-a ales de promisiunea lui Blaga că va face lumină în celebrul scandal al informațiilor scurse de la ”Doi și un sfert”? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998