Ciucă, mesaj aberant de ziua SRI. Au început să-l împacheteze ca pe Dăncilă?
3 comentarii / 3536 vizualizări / 28 martie 2023
Acum trei ani mă număram printre primii ziariști care remarcau o bizarerie: premierul Viorica Dăncilă, devenită o campioană a gafelor în public, nu o zbîrcea doar în vorbirea liberă, ci și în discursurile pe care le citea. Ceea ce însemna că cine îi scria discursurile gafa în contul premierului și foarte probabil deloc neintenționat, pentru a-i menține imaginea de politician, să zicem, neinspirat. După ce nu a mai fost premier, Dăncilă însăși a confirmat acest lucru. Un fenomen similar pare să se petreacă și în cazul premierului Ciucă, ale cărui mesaje ori discursuri scrise sunt de-a dreptul halucinante, pe alocuri, precum mesajul de ziua SRI, astăzi. Să fie împachetat și Ciucă de proprii consilieri, după modelul Dăncilă?
Paradoxul Ciucă e acela că politicianul cu cele mai mari dificultăți în vorbirea liberă, incapabil să lege cîteva cuvinte banale și tributar excesiv literei ”ă”, are cele mai complexe mesaje scrise. Atît de complexe încît devin neinteligibile, absurde, agramate. mustind de cuvinte inexistente în Dex ori de construcții de-a dreptul năucitoare nu doar prin formă, ci și pe fond. Un asemenea mesaj a fost transmis azi, la aniversarea SRI, sub forma unui text numai bun de studiat în școlile de științele comunicării. Desigur, la rubrica ”Așa nu”. Dacă ar fi fost nevoit să citească acest discurs, premierul ar fi suferit zile bune de febră musculară la limbă. Robotul ION dacă îi scria discursul și tot ar fi sunat mai omenesc.
În mesaj, Ciucă vorbește de performarea statului, lumi tectonice, instrumentare hibride, manifestări acute de adaptabilitate, prezervări de activități, deziderate atinse prin reziliență, discreția legii, coeziune societală, evoluții de mare magnitudine, respect față de demnitate etc. Probabil singura formulă coerentă e ”La mulți ani” – ul din final.
Asta pe formă.
Pe fond, reținem vreo 2-3 idei: că SRI e primul chemat să asigurare securitatea celor trei componente – stat, societate și cetățean (!); că SRI a învățat să transforme riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale (!!); că SRI oferă cunoaștere zi de zi fiecărui cetățean român (!!!); că recunoașterea față de munca SRI nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut (?).
Idei fie neexplicate, fie neexplicabile, în opinia noastră.
Una peste alta, cine intră în discursul lui Ciucă și vrea să și iasă, musai are nevoie de o busolă.
Mesajul integral al premierului:
„Celebrăm astăzi 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații, o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă și nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI. Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creștere economică dar și sursă de vulnerabilități. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări și riscuri și pentru România. Și o vedem zi de zi, prin acțiunile hibride îndreptate direct și către cetățeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese și responsabilități speciale, ci și aici, în România, împotriva propriilor noștri cetățeni.
Comportamentul agresiv al Federației Ruse pune sub presiune valorile, interesele şi obiectivele naţionale, coeziunea noastră societală. Suntem responsabili pentru apărarea drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean, a demnității, alegerilor și proprietății sale. De aceea, ținta predilectă a atacurilor hibride vizează construcția încrederii, prestigiul și relevanța statului, a instituțiilor sale în percepția societății și a fiecărui individ. Serviciul Român de Informații este primul chemat să asigurare securitatea celor trei componente – stat, societate și cetățean.
Strategia Națională de Apărare a Țării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanța legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice. Acest fapt determină nevoia unei și mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetățenilor, fiecărui cetățean român, sentimentul de stabilitate și continuitate, de siguranță pentru sine și familia sa, fiecărei companii certitudinea prezervării activității sale și fiecărui investitor perspectiva de a câștiga în și împreună cu România, acum și în viitor.
Bătălia pe care o ducem astăzi în războiul hibrid pe care-l purtăm zi de zi este cea pentru construcția, menținerea și susținerea credibilității acțiunii noastre în ochii cetățeanului. Iar dezideratul asigurării vieții libere și prospere a românilor nu poate fi atins decât prin reziliență, printr-un răspuns adaptat şi eficient în faţa provocărilor actuale, prin susținerea populației și a societății față de acțiunea instituțiilor statului.
SRI este o instituție modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale. Este firesc, așadar, să respectăm și să prețuim inteligența, discreția și performanța, să recunoaștem și să salutăm eforturile constante făcute și să manifestăm respectul datorat față de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoașterea nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienței și profesionalismului, calității produselor sale și a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveți la nivelul susținerii deciziilor strategice.
Patriotism, Onoare și Profesionalism sunt valori recunoscute ale Serviciului, pe care le-am remarcat și în activitatea din ultimul an.
Îi felicit pe lucrătorii SRI pentru devotamentul și abnegația dovedite în fiecare zi, pentru cunoașterea pe care o oferă zi de zi nouă, beneficiari ai activității lor și decidenți, dar și, indirect și discret, fiecărui cetățean român.
Sunt onorat să recunosc sacrificiile și limitările personale pe care le asumă angajații acestui Serviciu pentru a menține echidistanța, discreția și preeminența legii în toate acțiunile și în domeniile extrem de importante în care experiența și expertiza le este reclamată. La mulți ani!”. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Ultima oara – cand am verificat – Republica Moldova era, conform Art. 1, alin (1), din propria sa Constitutie, “un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”
Ciuca ne anunta, nu doar pe noi, ci si toata planeta ca pentru Romania, Republica Moldova este “stat unde avem interese și responsabilități speciale”… adica mai putin independent decat si-ar dori moldovenii (sau moldovanii, cum corect ar trebui ei numiti).
Ce cauta, insa, R. Moldova in ecuatia mesajului adresat SRI?!… doar Ciuca si ala de i-a scris halucinantul mesaj ar putea sti.
… sau o fi ceva legat de vizita Maiei Sandu, din 3 aprilie, de la Bucuresti – ca insotitoare a lui Scholz
sa-l-impacheteze-pe-dulap
(ca pe biden)
Vă agitați degeaba. Cuvintele și expresiile năstrușnice ale premierului bine doctorat sunt inventate și utilizate frecvent de deștepții din înaltele instituții de învățământ militar care sunt la fel de bine pregătiți ca și Chucă. Ce, nu vă mai amintiți de „furculițion”-ul și „lingurițion”-ul de acum un secol și jumătate? Dacă nu știi carte atunci inventezi niște cuvinte ciudate ca să pară că știi.