Ciudatenie: cind Udrea vorbeste de remanieri, totdeauna zboara capete din guvern
0 comentarii / 1601 vizualizări / 11 decembrie 2011
Elena Udrea repune pe tapet remanierea sau chiar schimbarea guvernului, prin declarații făcute ieri la Realitatea TV, și, în mod firesc, ar trebui să fie o chestiune de zile pînă cînd măcar un cap guvernamental va cădea. De ce? Pentru că istoria ultimilor ani dovedește că, practic, de fiecare dată cînd Udrea a vorbit de remaniere, coincidență ori ba, la scurtă vreme s-a schimbat componența guvernului.
Anul trecut, bunăoară, peste vară, Elena Udrea ridica problema schimbării guvernului cu dată precisă, subliniind că Traian Băsescu ar avea „atributul constituţional” să ceară demisia premierului. Blonda de la Turism lua în calcul fie și numai o remaniere, cu termenul de 1 septembrie: „Vă spun că avem acest termen, 1 septembrie şi partidul aşteaptă să vadă evaluarea miniştrilor şi sancţiunile acolo unde se impun. Sancţiunile fiind remanierea” spunea ea, la B1TV. Replica promptă venea de la ministrul Economiei, Adriean Videanu, care susținea, în Revista 22, că ”guvernul, în ansamblul lui, e perfect” și că nu e nevoie de remanieri.
La 48 de ore după termenul de 1 septembrie avansat de Udrea, însă, Videanu părăsea guvernul, și ca să nu se plictisească, îl lua cu el pe amicul Berceanu. Peste alte cîteva zile, pleca și Blaga.
La începutul lui iunie, anul acesta, Udrea vorbea iar, public, de necesitatea unei schimbări în guvern: „O remaniere guvernamentala ar fi binevenita la vara. Nici schimbarea premierului nu ar fi o idee rea”. Din întîmplare, peste doar cîteva zile pleca din guvern Ioan Botiș, înlocuit de fostul cotrocenist Sebastian Lăzăroiu.
Cîteva săptămîni mai tîrziu, pe 11 august, Udrea vorbea din nou, la Realitatea TV, de necesitatea unei remanieri, pentru că s-ar simți necesitatea schimbării unor miniștri ”Pe ici, pe colo. Îmi este greu să vă spun, nu pentru că n-aş şti ce am vrut să spun, dar chiar nu este cazul să spun eu. Aceasta este realmente decizia primului-ministru. Sigur, pentru înlocuirea unui anume membru al cabinetului se consultă întâi cu partidul şi apoi cu preşedintele României. Însă decizia îi aparţine şi chiar n-aş vrea eu să spun. Însă, eu zic că lucrurile ar putea să meargă mai bine”. Pe 17 august, cădea capul ministrului UDMR al Sănătății, Attila Cseke, în locul său venind Ladislau Rittli.
Nu avem probe care să demonstreze că toate schimbările de mai sus au fost produse de declarațiile Elenei Udrea. Dar, luînd în calcul fie și numai spectaculoase coincidențe, tot ar fi un motiv serios pentru a urmări atent ce consecințe vor avea declarațiile de ieri ale ministrului Turismului. Punem pariu însă că, pînă la Crăciun, din executiv zboară cel puțin cîteva capete. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza