CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

Ciudatenie – ”Nu vrea” in politica. Dar tine discursuri tot mai politicianiste….

8 comentarii / 5492 vizualizări / 25 septembrie 2015

Laura Kovesi a avut o nouă ieșire publică joi seara, prin intermediul unui foarte comod interviu la Digi 24, în care mingile ridicate la plasă s-au văzut cu ochiul liber de pe Marte. Cu acest prilej, a ținut să puncteze apăsat, din proprie inițiativă, că nu are de gînd să intre în politică. Foarte ciudat însă, mai toate pozițiile sale din interviu se califică pentru un discurs de politician 100%, și încă unul extrem de ambițios. Nu avem motive să o acuzăm pe Kovesi de fariseism, dar, cum statutul de procuror șef al unui departament e departe de cel de politician, rămîne o enigmă ce urmărește ea, totuși, prin pozițiile exprimate.

Procurorii DNA și-au făcut un obicei din a contesta vehement politicienilor dreptul de a comenta activitatea lor profesională, recent, împotriva premierului Ponta fiind depusă o plîngere la CSM din partea a 90 de procurori, adică tot departamentul, pentru critici exprimate la adresa unuia dintre ei.
”Politicieni, nu vă amestecați în treaba noastră” e mesajul nerostit pe care îl transmit tot mai apăsat.

În schimb, Laura Kovesi a căpătat un obicei ciudat, în ultimul an, acela de a se amesteca, ea însăși, în activitatea politicienilor, prin sfaturi și indicații prețioase date periodic, despre modul în care aceștia trebuie să reformeze diverse domenii, structuri, ministere, agenții, departamente șamd.

Aseară, la Digi 24, mai mult ca oricînd.

„Degeaba arestăm medici în fiecare an dacă în sistemul de sănătate procedurile rămân aceleași. Degeaba arestăm profesori care dau subiectele la bacalaureat, dacă modul în care se desfășoară aceste examene rămâne același. Cred că este foarte important să se ia măsuri de prevenire, în așa fel încât împreună să încercăm să reducem acest fenomen. Nu arestând oameni vom reduce noi corupția în România”, a spus Laura Codruța Kovesi, sugerînd reforme în domeniile sănătate și educație.

Nici de domeniul finanțelor – minister plus agențiile din subordine – nu e mulțumită și cere schimbări urgente:

„Noi atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă și ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare(…)Aceste sume se tot adună. Trebuie să existe un moment 0 în care statul să înceapă să execute sume și să încaseze acești bani la bugetul de stat. (…) Este important ca statul sa inceapa sa execute efective aceste bunuri (…) Statul sta pe o gramada de hotarari definitive si nu le executa. Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă cu acest lucru, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar, la Ministerul Justiției, sau la alții care vor să facă acest lucru”.

Trebuie lucrat, de asemenea, la nivelul tuturor instituțiilor de stat, care nu se comportă adecvat, juridic vorbind:

„Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat până în prezent dacă se constituie parte civilă în cauză (dosarul Șova-Ponta n.n.). Procurorul de caz a întrebat dacă se constituie parte civilă. Nu e primul dosar în care o instituţie publică e condusă de însăşi persoana trimisă în judecată şi avem problema că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă. Obligaţia noastră e să întrebăm. Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţii, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari publici. Nu e normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, să nu se constituie parte civilă, statul ar putea fi prejudiciat prin această inactivitate”, a spus Kovesi.

Guvernul în ansamblu are, și el, hibele lui, cum ar fi nealocarea unor sume suficiente pentru DNA, ceea ce împinge la improvizații:

”Dacă, mâine, Guvernul României ne alocă suficiente fonduri pentru a avea resurse materiale și umane, desigur, nu o să mai lucrăm cu SRI”.

Nu au fost uitați nici conducătorii de instituții publice din România:

”Dacă vorbim de administrația publică locală, în aproape jumătate din județele României am avut primari de reședință de județ sau președinți de consilii județene care în ultimii doi ani au fost investigați, învinuiți, trimiși în judecată, unii dintre ei chiar condamnați. Cu toate acestea constatăm că infracțiunile se comit în continuare. Este foarte important ca toți românii să conștientizeze acest lucru și în special conducătorii din instituții mă aștept să ia poziție cu privire la acest lucru”.

SRI e nițel urecheat pentru că s-a lăsat pe tînjală:

”În ceea ce privește percepția că ne bazăm foarte mult pe SRI, sper să-i dezamăgesc pe cei ce susțin acest lucru și nu că așa vreau eu, ci pentru că așa ne arată statistica. Din 4.200 de dosare înregistrate la DNA, doar 24 de dosare au fost deschise în acest an ca urmare a sesizărilor venite de la SRI”.

În fine, nu lipsesc nici sfaturile de ansamblu pentru clasa politică:

„Noi nu investigăm politicieni pentru că sunt politicieni. Noi investigăm politicieni care dețin în același timp și funcții în instituții publice. Poate ar fi momentul ca politicienii să-și vadă de politică și să nu mai combinăm funcțiile publice cu politica, pentru că ceea ce ne atrage nouă competența este calitatea de funcționar public sau poziția pe care o ocupă într-o instituție publică. Nu este vina noastră că un președinte de consiliu județean este și șef de partid”.

Prestația de ansamblu a Laurei Kovesi este, cum spuneam, cel puțin atipică. Ea spune ferm: ”Am luat o decizie privind viitorul meu profesional. Dacă doresc sau nu un nou mandat la DNA, pot să vă confirm că nu voi candida la niciun fel de funcţie politică sau în administraţia publică. Rămân în sistemul judiciar. Dacă doresc să îmi continui activitatea la DNA voi anunţa la expirarea mandatului. Sunt singura care decide ce voi face, nu am să intru în politică şi nu am să candidez pentru preşedinţie sau altă funcţie”.

Nu avem motive să o suspectăm de nesinceritate pe șefa DNA cînd spune că nu e interesată de politică, deși lumea e sătulă, de mult, de asemenea jurăminte care durează doar pînă o cere ”interesul țării”.

Rămîn, totuși, două aspecte importante în discuție. Pe de-o parte, din ce poziție Laura Kovesi, care nu e ministru al Justiției și nici măcar Procuror General, lansează mesaje de asemenea calibru, care îi exced mult competențele. În general, șefii din așa numitele structuri de forță ale statului, armată, servicii secrete, poliție, parchete adoptă ceea ce se cheamă un low-profile.

Cum ar fi să iasă și șeful Marelui Stat Major al armatei cu nemulțumiri și solicitări imperioase de reformă în felurite domenii ținînd de politic, cu etichete lipite pe frunțile politicienilor șamd? Dar șeful SRI, ori mai-marele poliției?

Semnalele trase de Kovesi sunt corecte și de bun simț, în principiu: sunt, însă, și potrivite în gura ei?
E scaunul de șef al unui departament din justiție, nici măcar mare, tribuna potrivită pentru asemenea mesaje?

Pe de altă parte, e firesc să te plîngi de presiunile, fie și indirecte, ale politicienilor la adresa procurorilor din subordine – care, una-două dau fuga la CSM cu reclamații – dar să te amesteci profund, tu însăți, în activitatea rezervată politicienilor?

Dacă Laura Kovesi chiar e sinceră cînd spune că nu țintește, în viitor, funcții politice, atunci chiar e greu de înțeles ce se află în spatele ieșirilor sale publice din ultimul an, cînd a început să iasă tot mai mult din pielea anchetatorului spre a intra în cea a politicianului în devenire. (Bogdan Tiberiu IACOB)

P.S.: Interesantă coincidență, ieșirea pe post a Laurei Kovesi a avut loc în seara zilei în care noul ambasador al SUA, Hans Klemm, o vizita cu onoruri pe Livia Stanciu, șefa ÎCCJ, prima figură din sistemul de justiție cu care s-a întîlnit oficial. Nițică invidie?…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. a recuperat anaf prejudiciul din dosarul ICA-Voiculescu? parca nu. niste corupti

  • Se straduiesc s-o faca in mod telepatic, da’ nu le iese.

 2. Odata amestecata in politica, va sfarsi prin a fi debarcata de la conducerea DNA. Sforarii pot initia cate scenarii vor, ca nicio muiere nu va conduce vreodata Gradina Maicii Domnului. Femeile din politica pot fi folosite pe post de paravan, de paratrasnet, dar sansele ca vreuna sa ajunga presedinte sau premier tind catre zero.

 3. LCK e secera pe care o ascute sistematic, prin batere (cum altfel?) ciocanul SRI. Mainile vin de-afara, normal. „Justitia” statului de drept reformat e cosmarul zilnic al PSD-ului napastuit. Adica un fel de ceapa degerata care ne face sa varsam lacrimi de mila zdrentarosilor baroni social-democrati.

 4. Si eu care hotarasem sa nu mai merg la vot ,dupa mascarada din 2014 de la prezidentiale(nu ca v.v. p. ar fi putut face altceva decat actualul ).Asa ca dna in cauza mi-a creat o dilema ; oare cum ar fi sa avem un p.m femeie anul viitor( fara pete ,ca doar stie ce spune fiind unde este in prezent).Astept cu interes candidatura sa ca si „independenta” pt binele frumoasei si nevinovatei noastre patrii..

 5. Doamna Kovesi este o persoana placuta, credibila. Cred ca i se potriveste functia de sef DNA.

  Cand, insa, te uti cum actioneaza „justitia independenta”, ramai pe ganduri: „liberalii” sunt trataiti cu maxima eleganta si intelegere, in timp ce scarbele PSD-iste sunt dusmanii poporului, criminalii absoluti, detinutii de drept ai gulagului DNA-Ambasada Americana.

  Ce rost are sa ne mai amagim cu privire la „statul de drept”?

 6. Nuinteleg de ce aceste ,,intepaturi” la adresa d-nei Kovesi .Poate ca in alte tari ,democratice desigur ,procurorii nu ies pe posturile de tv ca sa atraga atentia ,dar la noi ese necesar si bine face.Nu va faceti ca nu vedeti ca toti aceia care au mari ,,schelete in dulap” ,tipa ca se incalca democratia.Cntinuati d-na Kovesi asa cum a-ti inceput ,ca mergeti bine…

  • Nu intelegi ca nu ai capacitatea de a intelege. Kovesi a fost numita politic si raspunde la comanda politica. Scopul celor care sunt in spatele „procurorilor” nu este acela de a-i face pe „acei care au mari ,,schelete in dulap” sa raspunda penal, ci de a reduce centrele de putere la unul singur, pentru ca asa isi pot impune interesele mai usor. Si Romania este o tara „democratica”, ca altfel nu ne acceptau vesticii in UE si SUA in NATO, dar practicile din justitie sunt voit discretionare pentru ca marile puteri au decis ca tara noastra sa devina teatru de razboi, iar romanii carne de tun.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998