CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Congres PSD – Discursul delirant al lui Dragnea: inceputul sfirsitului

2 comentarii / 27803 vizualizări / 10 martie 2018

Discursul lui Dragnea de la congresul PSD de azi – dublat de cel al Vioricăi Dăncilă – ar părea că marchează o relansare spectaculoasă a lui și a partidului, pe toate planurile posibile. E doar o cacealma, însă. Un truc precum al caracatiței care împrăștie cerneală ca să confuzeze dușmanii, ori și mai plastic, al șopîrlei-gulerate care își mărește brusc gluga ca să pară mai mare și mai fioroasă. Departe de a fi o demonstrație de forță, prestația lui Dragnea e o manevră a maximei disperări într-un moment cînd mai-marele PSD simte că sfîrșitul e aproape. De altfel, un mic amănunt din desfășurarea evenimentelor confirmă strălucit că așa stau lucrurile.

Nu mulți își mai amintesc un element politic important: în 2016, la ambele alegeri, PSD a avut o campanie extrem de discretă, aproape inexistentă. Fără mitinguri, fără showuri, fără agitație. O campanie sobră, reținută. Au existat, desigur, promisiuni de campanie, dar ele au fost promovate neobișnuit de discret pentru stilul consacrat al partidului. A fost vorba de o strategie abilă, impusă de consilierii străini și care se baza pe forța reală a partidului, aflat în creștere solidă în sondajele reale. Și PSD a cîștigat zdrobitor de două ori la rînd, lăsîndu-și dușmanii să gafeze.

Azi, am asistat exact la opusul acelei strategii.
Un lider al unui partid aflat în pierdere de puncte electorale, cu 3 guverne într-un an și care pare să nu mai aibă două vorbe la un loc, a ținut cel mai spectaculos discurs rostit vreodată la un congres de partid.

Pare că nimic nu i-a scăpat liderului suprem, toate problemele imaginabile și-au găsit locul.
Iar asta arată că, acum, Dragnea simte nu că se apropie victoria, ci sfîrșitul.
Liderul PSD s-a cocoțat azi pe un cal uriaș, ca să fie sigur de o cădere istorică, spectaculoasă.
Nu-și mai permite luxul discreției sigure de sine, ci doar pe al agitației isterice, a înecatului înainte de a pica la fundul apei.

 

poza

Să amintim pe scurt:

A vorbit despre Re-Unirea României, despre dezvoltare pe termen lung si despre prioritățile României.
Despre reprezentarea echilibrată a tuturor regiunilor din România și paritate între femei și bărbați.

La 100 de ani de la nașterea țării a vorbit despre 100 de obiective pentru România.

Pentru că, a tunat Dragnea, ”ne aflăm într-un blocaj politic triplu: de viziune, de voință și de acțiune. Eu cred că e momentul să rupem acest blocaj, să ne găsim resursele de inteligență și voință și să redăm acestei națiuni pofta de istorie, dorința de modernizare, nerăbdarea de a merge înainte cu pași mari”.
Adrian Păunescu ar fi plîns, cu siguranță.

”Istoria ne trage de mânecă și ne indică drumul, iar noi am face bine să nu stăm cu mâinile încrucișate” a mai bubuit liderul teleormănean.

Și a punctat ”nevoia ca PSD să-și definească, urgent, politica de viziune națională, de clarificare a suveranității și a aspirațiilor europene și nord-atlantice, de dezvoltare și modernizare a țării în acord cu tradițiile ei”.

De aici, mesaje către mai multe segmente sociale.

Mesaj naționalist:
Trebuie stopat atacul asupra propriei țări,; suveranitatea României e mai prețioasă decât lupta internă pentru putere și de aceea e nevoie s-o protejăm prin legi explicite, dezbătute și votate în parlament. Cu un respect sincer și îndatorat față de statele occidentale, care au contribuit și contribuie la modernizarea noastră ca națiune, ca economie, ca societate și ca stat, afirm că desenul suveranității românești trebuie făcut în România, nu în afara țării.

Mesaj pentru diaspora:
Efort național conjugat, program de repatriere substanțial. PSD va iniția în regim de urgență aceste măsuri și acțiuni.

Mesaj pentru tineri:
E vital ca statul român să încurajeze natalitatea într-o formă concretă și programatică. Demografia are nevoie de politici dedicate. Mai mult ca niciodată, România are nevoie de copii, are nevoie de mame și de tați. (Din rîndul întîi, iubita de 25 de ani a lui Dragnea clipește des și aprobator din genele lungi)

Mesaj pentru capitaliștii autohtoni:
E nevoie să protejăm, să încurajăm și să respectăm cu adevărat capitalul privat românesc.

Mesaj pentru statul-paralel:
Am aflat cu toții că Statul Paralel a infiltrat nu numai clasa politică, ci și media, și societatea civilă, și mediul de afaceri, așa încât, astăzi e greu de înțeles care dintre vocile care strigă în public este sinceră și care e falsă.

Mesaj pentru Justiție:
Cu o deschidere fără precedent către transparență, parcurgând toate etapele constituționale, cu o dezbatere largă în parlament, reforma legilor justiției și a codurilor penal și civil va continua după un calendar strict.

Mesaj pentru serviciile secrete:
În paralel, PSD va iniția procesul de reașezare constituțională și funcțională a instituțiilor nedemocratice care și-au uitat rostul și locul în societate. Legile de funcționare a serviciilor secrete vor fi actualizate după standardele de transparență și proporționalitate a omoloagelor europene.

Mesaj pentru cetățeni:
PSD vrea ca cetățenii acestei țări să nu mai fie supravegheați ilegal sau arestați fără motive bine întemeiate. Vreau ca atunci când spunem stat de drept să înțelegem prin asta „domnia legii”, pentru că asta înseamnă “Rule of law”, nu „domnia instituțiilor”, și nici „domnia unor șefi”.

Mesaj pentru NATO:
Noi, și nu altcineva, am hotărât să alocăm 2% din PIB pentru Apărare și am îndeplinit acest angajament. Dar vrem sa se producă o parte cât mai mare din echipamentele militare în România.

Mesaj pentru Occident:
Trebuie să abordăm cu curaj și pragmatism uriașul potențial de cooperare economica și investițională cu China. Vom folosi cu inteligență deschiderea din ce în ce mai mare pe care o are statul Israel față de noi.

Mesaj pentru Klaus Iohannis:
E cazul să ne ocupăm serios, prin Ministerul de Externe, prin ministerele economiei și comerțului și prin întreaga noastră rețea diplomatică, de redeschiderea piețelor pierdute de România după 1990, pe continentul asiatic și african, în Orientul Apropiat și Mijlociu. Solicit ferm MAE și Ministrului Comerțului să prezinte în fața Premierului și a Coaliției de guvernare o analiză în care sa vedem ce avantaje a avut statul roman de pe urma activității șefilor de misiuni diplomatice și a atașaților comerciali.

Mesaj pentru unioniști:
O atenție specială vom acorda relațiilor cu Republica Moldova. Avem în vedere să acordăm în această vară un sprijin financiar pentru categoriile sociale cu venituri foarte mici.

Mesaj pentru salariați:
De la obiectivul politic „Mai multe locuri de muncă” am trecut la obiectivul politic „Mai multe locuri de muncă bine plătite”.

Mesaj pentru pensionari:
De la abordarea „Pensii mai mari”, am trecut la abordarea „salarii mai mari ca să putem plăti pensii mai mari”.

Mesaj pentru medici:
După primul an de guvernare, numărul medicilor care își depun dosarele pentru a pleca din țară a scăzut cu 70%.

Mesaj pentru tînăra generație:
Proiectul gROwth: crearea unor condiții adecvate pentru creșterea copilului, grădinițe cu program prelungit, after-school în toate școlile din România si nu numai. Conditii exceptionale de educatie pentru elevi si student si venituri din ce in ce mai mari pentru dascali.

Dragnea a punctat și cele șase domenii prioritare în care România, prin resursele ei imediate și specifice își poate maximiza dezvoltarea: infrastructură, agricultură, resurse naturale și energie, educație, sănătate și IT.

”Trebuie să facem din România un hub regional de transport și să legăm Bucureștiul cu autostrăzi și cale ferată de mare viteză de Sofia, Belgrad, Budapesta și Chișinău. Totodată, Aeroportul Otopeni și Portul Constanța vor fi supuse unui proces intens de modernizare și extindere”.
”În 2040 România va deveni principalul centru tehnologic IT si Comunicații din Europa Centrală și de Est”.
”Vom fi a opta economie a UE, vom fi lider regional în Europa de Sud Est. Vom funcționa ca nod de infrastructură rutieră al comerțului dintre Orient și Occident, vom alimenta Europa cu mărfuri din porturile Mării Negre, la concurență cu porturile de la Marea Nordului. Vom furniza energie și resurse petroliere statelor din jur și vom avea independență energetică totală”.
”Vreau să aprobăm prin vot lansarea în dezbatere a cinci convenții naționale la care vor fi invitați să participe Președinția, BNR, Academia Română, Partidele politice, Mediul universitar, Sindicatele, Patronatele și nu în ultimul rând Societatea civilă”.

A mai promis Dragnea, solemn:

”PSD va pune acest proiect în dezbaterea unor grupuri de expertiză reprezentînd mediul academic, societatea civilă și capitalul privat. Apoi, cu adăugirile și corecțiile făcute, proiectul va fi discutat cu toate forțele politice și instituțiile interesate”.

Și a mai vorbit despre cum ”intoleranţa şi lipsa de incredere in celalalt, in instituţii și chiar în Romania au atins cote greu de imaginat. Ca forţă politică majoră nu putem accepta această stare de lucruri. Nu putem să privim resemnaţi cum România se goleste de oameni, cum instituţiile devin doar instrumente pentru orgoliul unor indivizi fără viziune, cum cele mai importante resurse colective se pierd din cauza imposibilităţii de a comunica intre noi”.

Discursul liderului PSD nu a fost o mostră de platformă electorală exagerată, pentru că mai e mult pînă la alegeri și, oricum, social-democrații nu au făcut atîtea promisiuni în ultimele 3-4 campanii la un loc.

Nu, discursul liderul PSD a fost delir în stare pură.
Delirul omului înghesuit în colț.

A fost o înșiruire, dacă vreți, a ceea ce ar trebui să se afle permanent în mintea unui mare lider politic, dar nu se află decît pe un petec fad de hîrtie, utilizabil doar la congres.

Că am asistat doar la vorbe goale s-a dovedit chiar în timpul forului.

A acelui congres în care Dragnea tuna la tribună despre nevoia de concordie și de dialog, în timp ce o parte a delegaților spumegau pe culoare de furie că se fraudează congresul, că li s-a băgat pumnul în gură, că jocurile sunt deja făcute pe la spate șamd.

Dar, de departe cea mai clară dovadă a impotenței crase a PSD a fost alta. Acel mic amănunt de care vorbeam la început.

Reunificatorul României, marele vizionar și bărbatul de stat de anvergură continentală Liviu Dragnea, cu toate pîrghiile puterii în mînă, nu a fost în stare să gestioneze mărunta problemă a mitingului ilegal pus la cale în afara Sălii Palatului de o mînă de zurbagii profesioniști.

O adunătură de inși puși numai pe scandal au răvășit, într-o sîmbătă după-amiază, liniștea locatarilor din blocurile aflate vizavi de sala congresului fără ca manifestația să fie împrăștiată de forțele de ordine, așa cum era firesc.
Că unii nu înțeleg nici după doi ani de zile că democrația nu presupune dreptul de a răcni oricînd, oricît și oriunde pentru că așa ți se năzare, mai treacă-meargă.
Dar că ditamai partidul e băgat cu nasul în rahat de trei guriști și o televiziune de buzunar responsabilă de propriul delir difuzat live, sub ochii impasibili ai liderilor, cu blonda de la Interne în frunte, asta e mai greu de înțeles.

PSD bubuie, prin vocea lui Dragnea, că va răsturna curînd lumea cu fundul în sus.
Deocamdată, e călcat pe cap de Mălin Bot & comp.
Unii scriu deja, îngroziți, că Dragnea e noul Erodgan.
Stați liniștiți: Dragnea e doar noul Costăchel Gudurău, nevisînd decît la pupatul Pieței Endependenți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: adriana dutulescu

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Re-Unirea: adica continuarea proiectului lui Pontea, Oprea si Savoiu, nu? Si probabil Rotschild.

  2. sper ca dragnea sa duca psd in gard (poate asta ii e misiunea?). psd la gunoi pentru crimele lui iliescu. psd e nascut din pacatul originar: crimele de la revolutie si mineriade.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998