Cu pumnul premierului in gura
0 comentarii / 1483 vizualizări / 19 aprilie 2013
Pe masura ce trece timpul, descopar, la domnul Victor Ponta, o trasatura ciudata de caracter. Surprinzatoare. Neasteptata. Premierul nostru, al USL-ului, nu suporta critica. Cine misca in front este proscris. Si invitat sa paraseasca terenul de joc. Sau, asa cum s-a intamplat ieri, sa-i ia locul. Cartitorii sa faca bine si sa conduca guvernul. Ce s-ar intampla daca unii ca mine chiar ar decide sa puna btaista pe tambal? Ce s-ar intampla daca toata lume ar lua pozitia de drepti? Sa impingem rationamentul premierului la absurd si sa evaluam consecintele.
Alaturi de ceilalti liberali, nominalizati sau omisi de Victor Ponta, am pacatuit, formuland cateva nedumeriri, cateva critici sau facand unele gesturi de consternare. S-a intamplat cand am aflat detalii despre cum anume s-a pus la cale caderea Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, de catre cine si unde anume. Scuze: in raport cu asemenea informatii, nici macar nu am reactionat public. Ci doar in tacere. Desi, nu de putine ori m-am gandit la ce s-a intamplat intr-o scurta vacanta, nu a mea, ci a viitorului premier, la Dubai. Si la anturajul de acolo niciodata devoalat de catre domnul Victor Ponta. In schimb, am tresarit dureros, cat se poate de motivat, si cat am putut de public atunci cand m-a plesnit in moalele capului informatia cum ca Victor Ponta a semnat un pact de coabitare cu Traian Basescu. Nu aveam cum sa nu critic acest fapt. Nu am cum sa nu critic si “detaliul” ca, in numele nostru, Victor Ponta a consimtit la fel de fel de gesturi politice in raport cu partenerii europeni care, una peste alta, inseamna acte si fapte de cedare a suveranitatii. Si ce a urmat?
A urmat un buget pe care l-am votat, l-am si sustinut verbal in plenul Parlamentului, dar cu o cuvenita strangere de inima. Nu este bugetul pe care il doresc pentru tara mea. Am inteles ca au existat o serie de constrangeri, interne si externe. Dar si premierul Victor Ponta avea datoria sa inteleaga ca, si in aceste conditii, bugetul putea fi mai bun. A urmat discutia despre Constitutie. Va fi noua? Va fi revizuita? Ei bine, fara a explica vreodata de ce, Victor Ponta le-a impus partenerilor din USL formula revizuirii. Este o formula capcana care ii lasa mainile dezlegate lui Traian Basescu pentru a face praf si pulbere, asa cum de altfel a si declarat, numeroase initiative preconizate de USL. Urmeaza, intr-o ordine cat de cat cronologica, impartirea procurorilor intre el si beneficiarul pactului de coabitare. Si, in fine, o alta lege necesara, dar care putea fi mai buna. Prin evitarea unor capcane. E legea retrocedarilor pentru care guvernul si-a asumat raspunderea.
PDL inca nu si-a adunat de pe jos oasele fracturate si este pentru moment incapabil sa faca o opozitie reala. PP-DD nu are, pentru moment, suficienta coeziune ca partid – parlamentarii sai abia incep sa se cunoasca, cat de cat, intre ei – astfel incat nici din aceasta directie nu sunt lansate critici articulate. In aceste conditii, intr-o democratie este aproape o chestiune de reflex conditionat ca unele greseli ale Guvernului ori ale premierului sa fie cenzurate din interiorul majoritatii. Ce o fi atat de rau in asta?
Ii stirbeste vreun liberal puterea lui Ponta? Este mai lipsit el de mijloace fiindca un Rosca face ceea ce a facut toata viata? (Sorin Rosca Stanescu)
Sursa: CorectNews
Comenteaza