CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culise: cum se ”detensioneaza” PDL pe circa romanilor

0 comentarii / 2123 vizualizări / 20 septembrie 2010

Recenta remaniere de guvern nu a avut, potrivit sociologului Vasile Dîncu, nici cel mai mic impact pozitiv în sondajele de opinie ulterioare, lăsînd cabinetul Boc și PDL să își continue căderea. Pe undeva e explicabil, însă, dacă ne gîndim că respectiva remaniere a vizat foarte puțin îmbunătățirea calității actului de guvernare și foarte mult rezolvarea unor probleme interne ale PDL.

Altfel spus, PDL s-a detensionat pe cîrca românilor care așteptau soluții guvernamentale mai bune. Să amintim, concret, un eveniment petrecut acum două luni, peste care s-a pus rapid praful, dar care a influențat mult recenta remaniere. Mai precis, în iulie, ”Jurnalul național” a difuzat o informație potrivit căreia primarul PDL al Brașovului, George Scripcaru, ar fi urmat să dezerteze la PSD, înaintea moțiunii de cenzură din toamnă, însoțit de alți cîțiva parlamentari din județ și din zone limitrofe, aflate tot în sfera de influență a lui Scripcaru. Desigur, prin dezertarea lui Scripcaru acesta și-ar fi pierdut mandatul de edil, dar era suficient, politic vorbind, ca el să își trimită la partidul lui Ponta doar locotenenții din Parlament, așteptînd, eventual, excluderea din PDL. Ulterior, după ce știrea a făcut vîlvă, Scripcaru a ieșit la rampă și a negat informația, pe principiul nici usturoi nu mîncat, nici gura nu i-a mirosit.

Povestea ar fi putut apărea drept o fumigenă de vară în media, numai că un mic eveniment produs la remaniere demonstrează, pentru inițiați, că lucrurile au fost mult mai complicate. Mai precis, Scripcaru a fost recompensat cu un ditamai postul de ministru al Finanțelor pentru omul său de casă, deputatul Gheorghe Ialomițeanu, un outsider căruia nimeni nu i-ar fi dat vreo șansă în alte condiții. După ce s-a văzut cu sacii în căruță, Scripcaru (care e posibil să fi scurs chiar el știrea despre dezertare în presă) a abandonat brusc discuțiile de taină cu PSD, reale, din informațiile noastre, mai ales că partidul lui Ponta are o problemă acută la Brașov, unde Constantin Niță nu asigură nici pe departe ponderea pe care social-democrați și-ar dori-o. Și așa s-a mai detensionat un conflict intern.

O altă dovadă despre modul în care se fac selecțiile ”pe competență” o constituie soarta secretarului de stat de la MDRT, Ioan Andreica, acesta fiind înlocuit cu Eugen Curteanu. Interesant, a plecat un membru marcant al organizației Bistrița și a venit altul din exact aceeași organizație. Asta, pentru a nu se supăra liderul Ioan Oltean, un susținător al lui Boc, dar și un apropiat al lui Blaga. Și noul ministru al Muncii, Neu Botiș, este tot din organizația lui Ioan Oltean, ba există informații că ar fi chiar nepotul acestuia. Și asta numai pentru că Oltean uită cu greu afrontul de a nu fi fost numit președinte al Camerei, iar rana lui cere multe ”pansamente”. Nici debarcarea lui Radu Berceanu de la Transporturi nu pare să aibă prea mare legătură cu activitatea sa guvernamentală, cît mai degrabă cu cea din partid. Dovada? La scurt timp după remaniere, în PDL Dolj s-a conturat candidatura lui Gelu Vișan la postul de lider al filialei, ceea ce înseamnă că se dorește tragerea completă pe linie moartă a fostului ministru.

În fine, ca o picanterie să notăm faptul că remanierea nu a pus nicio clipă în pericol scaunul de ministru al lui Cătălin Predoiu, de la Justiție, în ciuda faptului că însuși președintele, dar și alte figuri grele ale actualei puteri, au declarat în mai multe rînduri că actuala criză este accentuată considerabil de refuzul Rompetrol de a plăti datoriile către statul român. Ba chiar s-a pus sechestru pe bunurile companiei. ”Cei care au furat bani de la FNI, din petrol, să răspundă” tuna, denăzi, Băsescu. Ce nu spune șeful statului e că între aceștia se numără și Predoiu, fost administrator şi acţionar în compania SG International, cea prin care Dinu Patriciu şi Sorin Marin au preluat compania Rompetrol şi, apoi, banii din celebra creanţă libiană. În plus, chiar Parchetul General a susţinut că Patriciu şi-a însuşit banii din creanţă doar pe baza opiniei juridice formulată de casa de avocatură “Racoţi şi Predoiu”, condusă de Cătălin Predoiu. Așa că, una peste alta, contează prea puțin căderea PDL în sondaje, atît timp cît ea se face fără tensiuni interne, ”eliberate” prin manevre politicianiste precum recenta remaniere. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998