CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Culisele unei operatiuni: Dragnea a bagat adinc mina in buzunar. Dar a meritat…

3 comentarii / 3728 vizualizări / 17 ianuarie 2017

Judecînd după ultima manevră de imagine a liderului PSD, pare-se că Dragnea a fugit după consilierii israelieni pe care i-a avut în campanie și pe care tocmai îi disponibilizase după alegeri, ca să-i aducă înapoi. Nu de alta, dar jucînd pe cont propriu, pesedistul începuse să calce zdravăn în străchini. Acum, însă, liderul puterii s-a scos: a băgat mîna adînc în buzunar (poate nu musai al lui) dar a rezolvat o problemă extrem de importantă pentru el.

Ultimele două zile au fost dedicate, între altele, unui nou scandal: Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu pleacă în SUA, la ceremoniile de investire a noului președinte american. Acolo unde Klaus Iohannis nu a fost invitat.
Lumea e nițel confuză: pe de-o parte nu înțelege de ce șeful statului nu merge la Washington, dar merge cel al PSD, pe de alta nu-și amintește cum a fost la precedentele ceremonii similare. Că parcă nici atunci nu a mers nimeni de la noi.

Explicația e destul de simplă: ceremonia de inaugurare a mandatului prezidențial, în SUA, nu presupune participarea unor lideri politici străini – probabil pentru că s-ar înghesui cam toți să vină și asta ar eclipsa festivitatea în sine – ci doar a unor foști președinți americani și a unor figuri politice autohtone. Depunerea jurămîntului se face în aer liber, pe o latura a clădirii Capitoliului, în fața cîtorva mii de oameni, mai are loc o ceremonie religioasă, un show artistic, o recepție cu cîteva sute de participanți și cam atît.

Una peste alta, nu-i nicio scofală să participi la respectivele ceremonii: nu se transmite prin asta niciun semnal politic, de fapt nici nu prea remarcă nimeni prezența sau absența. În cazul lui Trump, mai degrabă se discută despre boicotul marilor vedete la showul artistic.

Și atunci, de ce s-a agitat Dragnea să fie unul din mulțime, la asemenea ceremonie?
Riscînd să fie și luat peste picior de Cotroceni, care a atras atenția public că la asemenea ceremonii reprezentarea e doar la nivel de ambasadori.

Mentalitate de cocalar teleormănean care se vrea pe lîngă cei puternici, fie și la mare distanță, vor fi spus unii.
Nu am da curs acestei ipoteze.
În opinia noastră, am asistat, de fapt, la o manevră foarte abilă de imagine, tocmai de aceea îi suspectăm ca fiind la originea ei pe consilierii israelieni ai liderului PSD. Mai ales că autorul invitației oficiale către Dragnea e tot israelian, Elliot Broidy, șeful comitetului de organizare.

Pentru Dragnea, nu era esențial să participe la ceremonie, unde oricum nu l-ar remarca nimeni, poate nici chiar camerele de luat vederi (audiența e gigantică la asemenea eveniment).
Esențial era să afle cît mai multă lume în România că a fost invitat la ceremonia de înscăunare a președintelui SUA. Iar asta presupunea valuri mediatice maxime.

Planul a funcționat beton. Știrea a fost scursă inițial pe surse, apoi propagarea a fost accelerată de reacția Cotrocenilor, apoi au venit declarațiile publice – voit modeste – ale lui Dragnea și, în fine, dovada supremă: copia invitației, livrată presei, așa, ca să se lămurească lucrurile…

Ce s-a urmărit prin asta?

Cine cunoaște mecanismele de funcționare a memoriei colective știe că, indiferent cîte comentarii negative s-ar face, în final românii vor reține un lucru: că Dragnea a fost invitat la înscăunarea lui Trump.

Și cu asta, liderul PSD își rezolvă o mare problemă de imagine.

Pentru că, de la condamnarea în instanță pînă azi, un leit-motiv în privința politicianului pesedist, mai ales cînd vine vorba de funcțiile pe care le-ar putea obține, e acela că e ”nefrecventabil” pentru lumea politică ”mare”, adică pentru cancelariile statelor democratice din vest.

Ori, cum să mai declari ”nefrecventabil” un om care a fost invitat la cel mai important eveniment politic planetar? Odată ce ai fost ”bun” pentru președintele SUA, ești bun pentru oricine.

Cu activitatea sa din jurul datei de 20 ianuarie, Dragnea capătă muniție să le închidă gura, de aici încolo, tuturor detractorilor săi.
O afacere mai mult ca sigur extrem de costisitoare, dar care a meritat fiecare cent. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Sa moara ghita&co !

 2. Dupa ce am citit acest articol nu mai stiu daca Trump este cel mai puternic presedinte al lumii sau nu inteleg eu mesajul transmis de d-voastra. Totusi cei doi au fost invitati oficial daca am inteles eu bine. Dar ma rog tara noastra meritå in fapt sa fie reprezentata mult mai bine de un SRI-ist, ambasa-dorul lui Iohannis la SUA. Acum inteleg mult mai bine ca tara noastra este condusa la interior si reprezentata in exterior de SRI si statii CIA. Deci asta era si eu nu m-am prins!. La interior SRI conduce tara prin grupe mixte ofiter securitate -procuror -politzai infiintate prin procesele-verbale incheiate in mare secret la sedintele CSAT din 2005 si 2010. Pentru infiintare poate aveau nevoie de o lege dar la noi legile fiind secundare, las-o bå cå merge asa, vorba lui Iohannis care le putea anula.
  Deci este stabilit acum, ca traim in JunglaRO o tara mafiota in care legile sint secundare. In acest fel vedem cum se scurg banii – miliarde de euro sau dolari functie de nevoi – spre exterior drept mita la mai mari pamintului din ue sau de peste oceanul democrat iar pentru constructii de orice fel in tara ramân CANCI bani.
  De la Iohannis nu astept nimic – unde nu e nici Dumnezeu nu cere – avem ce ati votat si sustineti din toti rårunchii. Si nu uitati mamaliga, ea saraca explodeaza din când in când. Nu neglijati acest aspect.
  Dupa ce am citit am ramas cu un gust amar parca cei doi s-au dus la piata sa-si cumpere ceva trumpi.
  Domnule Bogdan Tiberiu Iacob am niste surprize neplacute de la un timp cind iti citesc articolele pe care le scrii dar probabil trebuie sa ne obisnuim cu oameni fara coloana vertebrala. Sau probabil asta tine de CARACTER.
  Deci trebuie sa ne multumim numai cu coloana infinitului. In rest ramin la vorba cuiva care avea multa dreptate ca aceasta tara este frumoasa – gradina lui Dumnezeu- dar påcat ca este locuitå.
  Se pare ca esti un mare admirator al marelui conducator de trupe nato in marea neagra Iohannis. Asta e!.

 3. Domnule iacob de ce MANIPULATI, : numai v cetatenii americani sunt obligati sa cumpere acele ”pachete” de participare, invitati straini nu au aceasta obligatie. este penibil ce faceti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998