CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum a intrerupt tragedia de la Bals razboiul pe bani din coalitie. Dar numai temporar!

2 comentarii / 3420 vizualizări / 12 martie 2021

Scandalul dintre aripile PNL și USRPLUS pe tema centrelor privilegiate de vaccinare ia amploare văzînd cu ochii și nu e deloc limpede dacă și cînd se va stinge. Important de punctat, însă, nu e vorba de un conflict izbucnit zilele trecute de la te miri ce orgolii, ci unul care s-a aprins încă din ianuarie, la scurtă vreme după ce guvernul Cîțu intra în pîine. Motivele – deși nu sunt doar ele – le-am expus ieri aici. Atît doar că vîlvătaia politico-financiară a fost întreruptă temporar de o vîlvătaie la propriu: incendiul de la Matei Balș.

Să amintim pe scurt faptele.

Pe la jumătatea lunii ianuarie, în presă începuseră să apară dezvăluiri îngrijorătoare despre organizarea unei rețele naționale secrete de puncte de vaccinare pentru ”esențiali”, acei români care, mereu, sunt mai egali decît ceilalți. Privilegiații din armată, interne, servicii secrete, diplomații, politicienii ori chiar oameni care doar aveau relațiile potrivite.

Interesant, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu iese să dezmintă acuzațiile.
Ba dimpotrivă, le întărește.
Pentru că nu el, ci altă instituție se ocupa de organizarea respectivelor centre, e vorba CNCAV-ul lui Valeriu Gheorghiță, subordonat premierului Cîțu.
Spre ultima decadă a lui ianuarie, în presă încep să apară chiar informații despre intenția lui Voiculescu de a-l schimba pe Valeriu Gheorghiță.

Moment în care, pe 19 ianuarie, premierul Cîțu iese cu o declarație nervoasă:

”Nu are nicio atribuție Vlad Voiculescu dacă pleacă sau nu dl Gheorghiță. Eu nu am auzit de așa ceva și știți foarte bine că CNCAV este în subordinea premierului. La mine nu au ajuns așa ceva”, spunea el la Europa FM.

Cîteva zile mai tîrziu, pe 27 ianuarie, Voiculescu aruncă bomba într-o conferință de presă: o treime dintre vaccinări sunt făcute în afara rîndului, în centre pentru partea bună a populației.

”Avem mai multe centre cu circuit închis decât centre cu circuit deschis. Lucrul acesta ne îngrijorează. Nu există Hotărâre de Guvern sau hotărâre a Ministerului Sănătății care să fi aprobat așa ceva. Ministerul Sănătății va reevalua toate centrele din subordinea sa și vom transmite celorlalte instituții care au centre să o facă. Fie le deschidem pentru toată lumea, fie le închidem. E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie.
Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic.
Știm că unii au sărit peste rând. În momentul acesta avem mai puține doze de vaccin decât am avea nevoie. E necesar ca autoritățile să nu rămână pasive la inechități. În principiu și în practică trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili.
Se vor face echipe de control MS-DSP pentru a vedea cum stau lucrurile la centrele de vaccinare. România nu poate să fie un sat fără câini. Am vorbit cu premierul pentru introducerea de sancțiuni, dacă strategia de vaccinare nu este respectată la centre. În acest moment putem să îi asigurăm de avertismente disciplinare, în curând vom putea da sancțiuni.
Vulnerabilități: 30% din vaccinări sunt în afara platformei de vaccinare. Sunt oameni care merg în centre care nu sunt bine informatizate. Faptul că oamenii nu se programează în platformă și merg direct la centru reprezintă o vulnerabilitate pe care i-am semnalat-o doctorului Gheorghiță (președintele Comitetului de Coordonare a Campaniei de Vaccinare – n.r.), care trebuie remediată cât mai rapid. 30% este mult”.

Potrivit ministrului Sănătății, în România erau 213 centre cu circuit deschis și 340 cu circuit închis.
Incredibil, dar adevărat.

De acum, mănușa era aruncată direct peste ochii premierului Florin Cîțu, despre care aflam că fusese informat deja de situație, ca și Valeriu Gheorghiță.

Nervii liberalilor explodează.
Apar reacții dure în spațiul public.
Deputatul PNL Florin Roman bagă urgent o interpelare la Voiculescu în parlament:

”Am aflat cu stupoare, chiar prin vocea dumneavoastră, faptul că 30% dintre cei care s-au vaccinat sunt persoane care nu s-au înscris pe platformă. Ceea ce este de neacceptat, având practic parte de o vaccinare paralelă. Aici nu mai vorbim de o excepție, ci de o regulă. Este inadmisibil ca persoane în vârstă, bolnave sau cu dizabilități, să fie amânate din cauza pilelor și relațiilor. Vă solicit să îmi răspundeți urgent, în scris, dacă ați dispus controale la nivelul DSP-uriIor și al centrelor de vaccinare și care sunt sancțiunile dispuse în acest sens. Totodată, vă solicit să îmi comunicați, în scris, care sunt persoanele vinovate și “VIP-urile” care s-au vaccinat peste rând”.

O solicitare la care ministerul lui Voiculescu răspunde sec, indicînd ca responsabil grupul lui Valeriu Gheorghiță.

Bătălia urma să se transforme rapid în război politic.
Dar a intervenit lebăda neagră.
Pe 29 ianuarie se producea tragedia de la Institutul ”Matei Balș”, care a oripilat și îndoliat națiunea.

Se cereau demisii grele, de la cea a ministrului Sănătății la cea a întregului guvern.
Liberalii și useristoplusiștii au fost nevoiți să bage temporar săbiile în teacă, pentru interesul comun.

Au trecut de atunci vreo cinci săptămîni în care incendiul de la Balș a fost rezolvat, adică îngropat.

Era momentul ca războiul doar amînat să reînceapă. Pe bani, pe foarte mulți bani, pe sfere de influență și pe procente electorale.

De acum, e în plină derulare și e greu de crezut că se va mai stinge fără frîngerea pe genunchi a uneia dintre părți. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Eu voi folosi spray-ul nazal recent apărut….

  2. […] De acum, e în plină derulare și e greu de crezut că se va mai stinge fără frângerea pe genunchi a uneia dintre părți, potrivit inPolitics. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998