CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum i-a aruncat Iohannis colacul de salvare sefului informatiilor militare

4 comentarii / 4715 vizualizări / 26 aprilie 2021

Spectaculoasă evoluție a evenimentelor: nu doar că gen. Marian Hăpău, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei (DGIA), nu a fost nevoit să demisioneze după ce mîna sa dreaptă, ani de zile, a fost prinsă cu banii serviciului în teșchereaua proprie și se află sub anchetă penală. O demisie care ar fi venit în orice stat de drept. Dimpotrivă, însă, generalul Hăpău e mîngîiat pe cap public și lăudat la extrem exact de omul are ar fi fost obligat să-i ceară demisia după scandal, Klaus Iohannis.

În calitate de comandat suprem al armatei române, președintele Iohannis ar fi fost primul care să reacționeze nemilos aflînd că banii destinați operațiunilor de intelligence ale acesteia se transformă în vile și mașini, ne referim la arestarea recentă a nr.2 în DGIA, generalul Iulian Gherghe după ce s-a aflat că și-a luat vilă din acei bani.
Dar comandatului suprem al armatei nu i-a tresărit un mușchi.

Ulterior, din ancheta penală se scurge în presă o informație la fel de explozivă: de ani de zile, din banii serviciilor, inclusiv DGIA, se fac cadouri consistente politicienilor. Și este menționat explicit președintele Iohannis, care, potrivit generalului anchetat, ar fi primit de la DGIA un echipament de schi.
Comandantului suprem nu i-a tresărit un mușchi nici de data asta. Nicio dezmințire, deși ocazii a avut. Nicio reacție, de niciun fel.

Pînă deunăzi, cînd președintele nu doar că nu ridică din sprîncene confruntat cu situația de la DGIA, dar chiar îi laudă la scenă deschisă.

Întrebat, astfel, despre conflictul ucrainean cu rușii, președintele răspunde:

”Situația este îngrijorătoare. Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniță de Est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri, deci să nu-și imagineze cineva că noi stăm și așteptăm informații de la alții. Nu, noi dăm informații altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuții cu ministrul Apărării și cu alți conducători de servicii specializate, cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijorați. Însă situația este una care trebuie extrem de atent evaluată nu doar militar și securitar, ci și diplomatic, și acest lucru îl facem. Iar întrebarea despre CSAT – da, într-adevăr, voi convoca pe săptămâna viitoare o ședință a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră și acumulării de trupe pe granița de Est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, nu este cazul, nu se face, dar vreau să-i asigur pe români că noi suntem pe fază”.

”Servicii foarte performante”, ”noi dăm informații altora”, ”noi suntem pe fază” etc. Toate astea, evident, grație serviciului de informații al armatei.
Cum să se mai pună problema demiterii unui șef de serviciu atît de competent, precum generalul Marian Hăpău?

”S-a pronunțat indirect Klaus Iohannis.
Elogiind deșănțat activitatea DGIA!
Să fie clar că Serviciul secret al Armatei e sub protecția sa. Costumul de ski o fi singurul cadou făcut președintelui de către DGIA?” se întreabă, pe blogul său, pe bună dreptate, analistul Ion Cristoiu, primul care a sesizat ciudățenia din declarația președintelui de acum patru zile. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Păi o vrea și clăpari omul. Pardon, robotul.

  2. Probabil ca nu. Poate cadourile sunt ciclice.

  3. Acest “mare scandal” se va incheia precum cel cu fondurile operative de la DGIPI – cand i-au cumparat un A8 lui Oprea… si cate si mai cate (trebuie sa recunoastem ca dl. Presedinte/dnii. Hapau si Gherge sunt/au fost mult mai cumpatati, cel putin in zona devoalata la acest moment) – adica va fi ingropat, cu toate sfortarile unora de pe la DNA si Parchetul Militar.
    L-as felicita – de l-as cunoaste – pe dl. Iulian Gherghe pentru tupeul (cu T mare) de care a dat dovada: sa spui, cu subiect si predicat, ca asta era si este practica prin servicii… nu-i putin lucru, nu?!
    Ceva, insa, ma face sa cred ca dl. in cauza are si dovezi in probarea afirmatiilor sale – de o gravitate extrema – poate chiar si niste extrase de cont, cu achizitii facute de-a lungul anilor – cu card-uri bancare puse la dispozitia potentatilor institutiei – ceea ce va complica si mai mult treburile.
    Ca DGIA – serviciile, in general (toate, fara vreo exceptie) – declara “surse umane” ce nu pot fi auditate este o realitate binecunoscuta; ca acestea pot fi recompensate, in realitate sau pe hartie – cu oricat – iar este o realitate; ca unii sefi de astfel de pretioase institutii, aflate intotdeauna “pe faza” – ca ne-a spus dl. Presedinte, se infrupta – in propriul beneficiu – o stiu cam toti de prin sisteme… problema mare este insa una si mai mare: ce cauta, intre beneficiarii fondurilor operative, politicienii…?!?
    Fie ca vorbim de presedinti, de sefi de partide sau alte institutii publice si politice, aceasta categorie nu are dreptul sa beneficieze si nici ce cauta in ecuatia fondurilor operative – ma rog, nu ca sefii serviciilor ar avea drept, dar atunci cand vii pe pozitie – pe un salariu de ministru, cam mic pentru “greutatea” functiei, mai ales cand toti iti cauta “prietenia si protectia” – vin niste unii, mici si simpatici, de-ti mai baga-n buzunar – pe langa card-urile fara limita de suma (in lei si in valuta) – si un plic, lunar, ca sa fie ceva lichiditati pentru familia lu’ “sefu”, cand merge doamna la piata sau la mall…
    Cum cam toti, din pacate, au beneficiat de ele… hai sa nu ne mai imaginam ca se va ridica vreunul dintre ei, infierand cu manie, devalizarea acestor fonduri – in fond, vorba dlui Gherghe: asta era si este practica! (iar dnii sefi “de pe la” PSD, USR, PLUS, PNL etc. se stiu cu musca pe caciula, ca si-au manjit si ei manutele cu mierea “fondurilor operative”).
    O singura concluzie putem desprinde: nu razboiul ne paste, ci continuarea cumpararii politicienilor si sefilor de institutii din Romania, deopotriva cu fonduri de la interior (operative) sau finantare de la exterior – ca sefilor, fara deosebire, le place confortul!

  4. […] de omologii lui români, adică cei de la serviciul secret al armatei.Aceeași structură care, aflam zilele trecute de la Klaus Iohannis, e atât de eficientă încât, grație ei, România livrează ”altora” informații despre […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998