CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum scoleste SRI traficantii internationali de armament

3 comentarii / 4575 vizualizări / 26 mai 2016

În decembrie 2014, o știre care ar fi trebuit să facă valuri uriașe a trecut aproape neobservată în presa noastră, în mod explicabil, dat fiind că toată România era în febra alegerilor prezidențiale. O altă știre, de azi, care o completează, riscă să treacă la fel de neobservată. Și ar fi mare păcat, pentru că ridică semne de întrebare cel puțin la fel de mari ca scandalul Hexi Pharma.

Știrea de azi e că un român a fost găsit vinovat de justiția americană, sub acuzația extrem de gravă că a încercat să vîndă arme de zeci de milioane de euro gherilelor columbiene spre a fi folosite în lupta contra agenților americani anti-drog. Sentința, care va fi anunțată în septembrie, va fi, probabil, închisoare pe viață. Românul în cauză, Flavius Georgescu, face parte dintr-un lot care e judecat în SUA în dosarul respectiv, alături de complicele Cristian Vintilă și un fost parlamentar italian, Massimo Romagnoli, ultimii doi pledînd vinovat, spre deosebire de Georgescu.

Cei trei au fost arestați în decembrie 2014, în Muntenegru, în timp ce negociau vînzarea de arme grele către gherilele columbiene FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) spre a fi folosite în bătălia contra agenților americani; traficanții nu știau că, de fapt, ei negociau chiar cu agenți acoperiți ai DEA (Drug Enforcement Administration). Potrivit ziare.com, Vintilă, Romagnoli și Georgescu au convenit să le furnizeze armele surselor știind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetățeni americani și, în particular, pentru a dobori elicoptere si avioane americane. Romagnoli s-a angajat de asemenea să furnizeze Certificate de utilizator (EUC), pentru a face tranzacția să pară legitimă.

Cu adevărat interesantă e, însă, biografia unuia dintre cei doi traficanți români, Cristian Vintilă, care își așteaptă rîndul la judecată.

Vintilă a absolvit, astfel, în 2012, școala SRI, alias Academia Națională de Informații, cu specialitatea Științe Militare și Informații.
Între 2000 și 2008, Vintilă a fost consilier județean PSD în cadrul CJ Bacău, iar din 2009 a ajuns director general la Administrația Națională a Rezervelor Statului, sub semnătura premierului Emil Boc, unde a lucrat pînă în 2013. De asemenea, el a fost consilier parlamentar al lui Viorel Hrebenciuc și s-a aflat în cărți la un moment dat, potrivit presei locale, pentru postul de prefect al județului Bacău.
Este limpede că parvenirea lui Cristian Vintilă de la statutul de consilier județean, să zicem, la cel de traficant internațional de armament, de mare anvergură, nu s-a produs peste noapte, ci e rodul unei activități de ani de zile.

De aici, încep marile întrebări pentru SRI.

Cum a ajuns un personaj atît de dubios să fie acceptat în prețioasele structuri educative ale SRI, recte Academia de Informații? Chiar lasă pe oricine acolo?
Cum a ajuns un asemenea personaj să fie angajat în Parlamentul României?
Încă mai grav, cum a ajuns asemenea personaj la conducerea unei agenții strategice a statului român, Rezervele Statului, aflată în componența Ministerului de Interne și condusă, în acea perioadă de un general, Cătălin Zisu? (De altfel, întreaga schemă de conducere a agenției e înțesată de colonei și generali)

În 2013, Vintilă era șef la Rezervele Statului, în 2014 era arestat de americani pentru trafic de armament la nivel internațional în beneficiul unor teroriști, pe care îl practica cel puțin din luna mai, conform raportului Departamentului Justiției din SUA; sunt șanse serioase – dat fiind intervalul scurt – ca el să fi împletit armonios, o perioadă, cele două activități. După plecarea de la Rezervele Statului, Vintilă a lucrat în parlament, în postul de consilier, o funcție, de asemenea, cu un anume specific. Cu funcții importante în stat, Vintilă negocia, bine mersi, cu teroriștii, avînd inclusiv cataloage de prezentare a armamentului pe care îl procura.

Fără să observe nimeni?

În momentul arestării celor trei, în decembrie 2013, informațiile lapidare din presă acreditau ideea că operațiunea americanilor beneficiase de sprijinul SRI.
Interesant: întîi îl școlesc, apoi îl dau în primire.
Nu ni s-a spus, concret, în ce a constat rolul SRI în operațiune.
În fapt, raportul Departamentului Justiției enumeră cu precizie instituțiile implicate în operațiunea respectivă, din SUA(DEA), Italia (biroul DEA de la Roma) și Muntenegru (Poliția), excepție făcînd România, unde se vorbește de ”autorități”, la modul general.
Cert e că, după cîteva zile, am asistat la demisia misterioasă a directorului SRI, George Maior, a cărei motivație a făcut obiectul a nenumărate speculații.
Una în plus – că ar fi avut legătură cu operațiunea arme pentru traficanții columbieni – nu are cum să strice, măcar pînă lămurește cineva chestiunea. Cît despre SRI, poate oferă, măcar acum, niște răspunsuri mai precise. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. […] sursa: inpolitics.ro […]

  2. era omul psd, deci al moscovei

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998