Cum se face SRI de rîs în cazul Coldea
0 comentarii / 2404 vizualizări / 26 iunie 2024
SRI a transmis azi o poziție oficială în scandalul Coldea la solicitarea postului Realitatea Plus, prin care reușește două lucruri: să se facă de rîs și să îl acopere pe controversatul general mai mult decît o face el însuși. Asta, pentru că răspunsul serviciului intră în contradicție flagrantă cu anunțurile lui Coldea din comunictul său de zilele trecute, iar cineva trebuie să dea socoteală pentru respectivele grave neconcordanțe.
Ziarista Anca Alexandrescu a solicitat răspuns de la SRI la cîteva întrebări, iar din poziția serviciului am aflat că Florian Coldea încă este angajat al instituției, în calitate de profesor la Academia ”Mihai Viteazul” și are aviz de securitate ORNISS, dar de un nivel mai scăzut decît cel din vremea cînd era ofițer activ.
”Generalului-locotenent (r) i-a fost eliberat un nou aviz pentru acces la informații clasificate, în conformitate cu normele legale în materie, respectiv Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în România, strict pentru exercitarea atribuțiilor noii funcții de angajat civil la ANIMV, potrivit principiului necesității de a cunoaște(…) Dl general locotenent (r) Florian Coldea a avut acces strict la informațiile clasificate aferente funcției de angajat civil al ANIMV.” se arată în răspunsul SRI.
Problemele apar la întrebări precum ”Florian Coldea avea obligația de a informa SRI despre vizitele sale în afara țării după ce a trecut în rezervă? Dar despre eventualele relații contractuale cu premierul Albaniei, Edi Rama? A avut cunoștință SRI despre activitatea de consultanță desfășurată de Florian Coldea?”
Ce răspunde SRI:
”În legătură cu aceste întrebări, vă facem cunoscut faptul că, astfel de date, precum regulamentele interne și raporturile de lucru ale SRI, inclusiv cele cu personalul civil, sunt exceptate de la liberul acces al publicului așa cum sunt ele prevăzute de legislația în vigoare, respectiv art. 12 alin.1 lit. a) din Legea nr. 544/2001”.
Iar la întrebarea dacă personalul civil din unitățile SRI are aceleași obligații/resticții ca și personalul militar, SRI răspunde similar:
”Așa cum am răspuns anterior, legislația terțiară aflată în vigoare la nivel instituțional, respectiv ordine și instrucțiuni emise în virtutea legii de conducerea instituției sunt reglementări ce au caracter clasificat, fiind exceptate de la liberul acces al cetățenilor, potrivit art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea 544/2001”.
Spunem că în răspunsurile la aceste întrebări apar probleme pentru că SRI transmite public că toate aceste norme și proceduri la care Coldea ar fi constrîns prin fișa postului constituie informații clasificate și nu pot fi devoalate.
Doar că a făcut-o Coldea însuși, în comunicatul de zilele trecute:
”După 4 ani de la trecerea în rezervă, împreună cu un fost coleg cu înaltă ținută morală și profesională, dovedită în cadrul unei cariere impecabile, un reputat specialist în domeniul IT&C, am convenit să colaborăm în domeniul privat, similar practicii la nivel euro-atlantic, valorificând experiența acumulată. Am devenit acționar și angajat, respectând constrângerile aplicabile oricărui angajat SRI (este interzisă ocuparea poziției de administrator, nu poate fi acționar majoritar, firma nu trebuie să aibă acționari străini, este interzisă implicarea în activități cu caracter politic sau realizarea de declarații / acțiuni cu mass media, este obligatorie raportarea tuturor călătoriilor în străinătate, informarea cu privire la relaționarea cu entități străine etc.);
nu am realizat niciun fel de activități / contracte de consultanță cu instituții de stat sau cu actori din spectrul politic al României și nici nu am interferat cu activitatea profesională anterioară. Am fost preocupat, în continuare, de respectarea legalității, protejarea și promovarea intereselor statului român, realitate certificată inclusiv de acordarea și reînnoirea avizului de securitate din partea SRI (aviz care presupune procese complexe de verificare)”.