CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cum se falsifica istoria: cazul Mihai Sora, ”eroul” antifesenist

30 comentarii / 84616 vizualizări / 25 martie 2018

Consilierii generali ai USR propun acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Capitalei filosofului Mihai Şora, ”pentru recunoaşterea activităţii sale şi a contribuţiei aduse la dezvoltarea şi promovarea valorilor culturale româneşti”. O inițiativă față de care nu am avea nimic de comentat, în principiu, dacă nu ar veni argumentată oficial cu o imensă minciună. Una care, din nefericire, s-a perpetuat cu buna știință a personajului din epicentrul ei, generos susținut pe flancuri de diverse entități intelectuale.

„Se confera titlul de cetatean de onoare al municipiului Bucuresti domnului Mihai Sora, in semn de recunoastere a activitatii sale si a contributiei la dezvoltarea si promovarea valorilor culturale romanesti”, se arata in proiectul de hotarare al USR, inițiat de Alexandru Gădiuță, care spune despre Mihail Șora că este „un reper de civism, de implicare si participare” și care este semnat de membrii grupului de consilieri ai USR.

„Ca filosof si eseist a avut o activitate publicistica remarcabila. (…) Sora a avut o contributie importanta in societatea romaneasca prin activitatea sa profesionala desfasurata in cadrul Editurii de Stat pentru Literatura si Arta (redactor-sef intre anii 1954 – 1969), unde s-a remarcat ca fiind fondatorul unei noi colectii de carti, ‘Biblioteca pentru Toti’, Editurii pentru Limbi straine (sef de sectie intre anii 1951 – 1954), Ministerului de Externe (referent de specialitate intre anii 1948 – 1951) „, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Din ea, mai aflăm că ”Mihai Şora a fost redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă între 1959 şi 1969, fiind fondatorul colecţiei de cărţi ”Biblioteca pentru toţi”, şef de secţie între 1951 şi 1954 la Editura pentru limbi străine şi a fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, în guvernul Petre Roman.
Şi-a dat demisia din guvern în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, fiind singurul ministru din guvern care a făcut acest gest de onoare, refuzînd mai apoi să mai ocupe funcții în cadrul administrației de stat” (s.n.).

Nu vom discuta aici despre faptul că Mihai Șora a fost consilierul Anei Pauker în mandatul acesteia de ministru al Externelor. Nici despre faptul că reputatul cărturar a deținut șefiile unor edituri comuniste în anii cei mai teribili pentru cultura română, ’50-’60. Niște funcții cam greu accesibile intelectualilor fără dosare beton.

Ne vom opri, însă, asupra unei minciuni grosolane care, din păcate, se încadrează în efortul unora – tot mai mulți – de a falsifica istoria cu orice preț, inclusiv cea recentă.

O spunem răspicat: Mihai Șora NU a demisionat niciodată din guvernul Petre Roman, în semn de protest față de mineriada din iunie 1990 sau față de orice altcceva.
Nu doar că Șora și-a dus mandatul, liniștit, pînă la capăt, dar, mai mult de atît, el a discutat cu Petre Roman, premierul de atunci, despre rămînerea sa și în al doilea guvern fesenist din 1990. Nu a reușit, fiind preferat Gheorge M.Ștefan.
Am putea pune dezinformarea crasă pe seama tinereții consilierilor USR, unii, probabil, nici măcar născuți pe atunci.
Numai că Șora însuși perpetuează această minciună.

“În 1990, proaspăt ministru al învățământului (– funcție din care mi-am dat demisia șase luni mai târziu, în iunie 1990, din cauza mineriadelor, fără a mai reveni, ulterior, în nicio poziție politică, în absolut niciun guvern), am fost sunat acasă de o Mărime, care m-a întrebat dacă nu vreau o locuință (nu-știu-ce-casă din nu-știu-ce-cartier-șic al capitalei)” scria filosoful în iunie 2015, pe propria pagină de Facebook.

Despre așa-zisa demisie a lui Șora din guvernul Roman nu există, de altfel, nicio relatare în presa vremii.
Spre exemplu, în numărul din 22 iunie 1990 al revistei ”22”, dedicat exclusiv evenimentelor din 13-15 iunie (numărul precedent nu mai prinsese scandalul, fiind deja trimis la tipar), Mihai Șora iese cu un material chiar pe prima pagină intitulat ”Întrebări” în care filosoful descrie frămîntările din zilele anterioare generate de întrebarea ”cum a fost posibil?” să se întîmple ce s-a întîmplat. După cum puteți vedea și singuri, în tot materialul nu suflă o vorbă despre demisie, deși ea ar fi fost un evenimente de prim rang în acel moment. În tot restul revistei nu apare nicio astfel de informație.

În schimb, o cercetare banală pe google după numele reputatului filosof aduce aproape în toate cazurile cu sine și informația despre legendara sa demisie.

Dar, cel mai bine știe cum au stat lucrurile chiar premierul de atunci, Petre Roman, cel care ar fi trebuit să primească demisia ministrului său.

Contactat de Inpolitics, Petre Roman nu își ascunde uimirea: ”Sunt surprins de povestea asta. Nu e adevărat deloc. Dl.Mihai Șora nu a demisionat și nici nu a avut vreo tentativă de a demisiona din guvernul meu, nu știu cum și de unde a putut să apară o asemenea informație. Nu doar că nu a demisionat în semn de protest față de venirea minerilor, dar, dacă vă amintiți, în ziua de 16 iunie 1990, cabinetul meu a emis un comunicat de presă în care, între altele, înfieram extrem de tăios pe vreo patru pagini evenimentele din 13 iunie. Ori, îmi amintesc că dl.Șora fusese acolo, în ședința de guvern, există stenograme ale discuțiilor. Și Pleșu – cel care îl propusese pe Mihai Șora drept ministru, în decembrie 1989 – și Șora au fost oripilați în acea ședință de guvern de ce s-a întîmplat în 13 iunie.
Guvernul respectiv și-a dus integral mandatul pînă la final, în ziua de 28 iunie, cînd a intrat în funcție noul guvern, rezultat din alegerile din 20 mai.
Și eu vă spun cine anume a venit la mine și a spus ”Noi vrem să rămînem în guvern”: domnii Șora și Paul Cornea. ”Am fi încîntați să rămînem în guvern” mi-au spus.
Paul Cornea era un prieten al lui, un fost mare activist comunist, pe care dl.Șora îl adusese în minister ca ministru adjunct.
În anul acela a existat o singură încercare de demisie, dl.Andrei Pleșu, în decembrie 1990, cînd a fost povestea cu Regele, dar după o discuție severă cu mine în ședința de guvern, s-a răzgîndit.
Deci, nici vorbă ca dl.Șora să fi demisionat din guvern. Nu e adevărat. E foarte bine ca domnia sa să fie desemnat cetățean de onoare, dar nu pe baza unei minciuni”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

30 Comentarii

 1. Păi nevestică-sa n-o fi știind amănuntele astea iar dacă-i pomenești de Komintern, probabil crede că-i o marcă de țoale. Cât despre aghitpropiștii useriști, de ce să mă mir că noii bolșevici trag la ăia vechi?

  • Excelent si exact spus „noii bolsevici care trag la cei vechi” !!!

 2. Impostura.

 3. Multi cretini, in frunte cu astia de posteaza asa tampenii!…

  • Te apasă ani grei de pupinbăseală.

 4. Treaba cu demisia din Guvernul Roman a intrat si in Wikipedia. Deci nu mai contează dacă este adevărată sau nu.

 5. Alaturi de cele spuse mai sus amintesc distinsului initiator ca BIBLIOTECA PENTRU TOTI este o colectie initiata in 1895 ,pe model german.Asta ca sa nu incarcam inutil opera d-lui S. M. ,ORICUM REMARCABILA printr-o uscaciune academica irefutabila.In rest ,sa taca mai mult si sa fie sanatos.Arata de fiecare data ocazia de a fi un intelept al neamului.Sa-l citeasca pe Noica.Eliade ,Tutea s-om mai vedea ce urmeaza.

  • pe aia pe care tara i-a dat afara si au murit in strainatate….ce praf esti nene….

 6. in Romania noastra de acuma infiltrati mincinosi fac furori cu tineri creduli si necititi Imi pare rau de Sora ptr ca se insinueaza ca un luptator al adevarului azi …Ieri era altul ,secretar la Ana Pauker etc …a lucrat la externe propovaduind regimul comunist si pe rusi ,sa intelegem ca lupul si a schimbat parul nu doar naravul a ramas La naivitatea de acuma la ani care i are vrea sa fie tot in fata ptr ai invata pe tineri trecutul si binele de atunci

 7. […] de inpolitics.ro, Petre Roman nu şi-a ascuns uimirea în legătură cu relatarea lui Mihai Şora despre presupusa […]

 8. Atentie, Domnule BT Iacob ! Domnul Mihai Sora nu a fost consilierul Anei Pauker ci SEFUL EI DE CABINET ! Sa nu-l degradam de stimatul !…

 9. intreb si eu: dupa nume, dl. Sora cam ce soi o fi? Elvetian?

 10. Petrica il trage in sus pe Sorica iar Sorica il trage in sus pe Cornica…Pe cine o fi tras in sus Cornica? Ca astia se trag in sus unul pe altul nu ca romanii care se trag, tot unul pe altul , dar in jos? Ce-mi place la toata chestia asta e ca toti au nume romanesti sa(r)dea.

 11. Am citit toate comentariile, si nu ma mira ca o avem pe Viorica Dancila prim-ministru. O meritam!

  • Puteti argumenta? Ce nu este adevarat?

 12. Nu stiu de ce mosulica nu-si vede linistit de ultimele zile, sau vrea sa-i arate tineri sotii cate de potent este in strada. ,,La vremuri noi, tot noi,,. De pe urma domnie sale n-a prea ramas mare lucru din perioada cat a fost ministru. Poare ar fi de remarcat faptul ca a scazut norma didactica , la profesorii cu vechime peste 25 de ani in invatamant, de la 18 la 16 ore.

 13. Doar APOCALIPSA,..mai vindeca de minciuna ,trazni-var de mincinosi comunisti si neocomunisti,…

  • O să vină și Apocalipsa, că așa nu se mai poate. Unii au ajuns să idolatrizeze minciuna, și să o ridice la rang de artă. Nu este normal, da’ cu cine să vorbești?!?

 14. ,,Sunt unii prosti care, pana la batranete, au mai invatat cate ceva ! Altii…invers !” (Din ,,opera”… filosofica a …centenarului…. !!!)

 15. […] Sursa. […]

 16. Masca de „înţelept” a lui MŞ, mi-a adus în memorie primarul anal-fabet din Vînătorii de sub Cetatea Neamţ. Se numea Ticu, era de baştină din Nemţişor (sălaş dezrobit prin Secularizarea cuzană şi împroprietărit puţin, tot de atunci); şi eu l-am prins „în egzerciţ” de abuz, minciuni, lozinci între 1973-76. Pe atunci nu se da înţelept, că nici nu ştia să vorbească fluent, doar citea ce alţi-i scriau, ori debita lozinci proceauşine. La nici 3 ani de la Cutremur, un anume kulturnik Tănasă, tot localnic, îl decretează Cel mai Înţelept Vînătorean şi-i scoate parcă şi o plachetă cu meugetări ad-hoc, ticuine. Nu trecu mult, şi toate afacerile mînărite de Ticu pe raza comunei înfeudate lui, ies la iveală: exploatare nemiloosă, înrobitoare prin Cooperaţia Înfrăţirea a „cauciucarilor” şi artizanilor locali, afaceri de milioane de lei prin traficarea combustibililor (benzină, motorină) în perioada de recesiune de tristă amintire, cînd posesorii de dacii, trabante stăteu cu zilele la coadă, dar şi circulau altenativ… De cum s-a declanşat avalanşa, Taurul comunal motorizat şi-a pus singur juvăţul de gît! Cine mai pomeneşte de Înţeleptul Primare din Vînători?… Nici măcar kulturnikul pătat Tănasă, supravieţuitor în inKultura post-90nă, ieşană.
  Asta se va petrece şi cu filosoful fără operă, dar cu longevivă logvacitate: MŞ… Să trăieşti bine-mersi sub (sau peste; oeicum, pînă şi după) Ana P., să ţi se pună la CV tot felul de enormităţi (aia cu BPT fiind cea mai idioată gugumănie); … dar Tu – integru centenar, cică modest şi cu bun simţ, să nu pertractezi, nici măcat prin „consilierii” tăi dejurnă – asta, da, Personulitate!… Şi, nu doar post-, ci şi ante-90nă. E de relevat şi ce catene-s între d-sa, pleşii, liicenii & Co-Lichele. Şi chiar Petre cel fără Gît – bunul de gît, însă, autorul distrugerii programate a Industriei şi Agriculturii etatizare. Încă un asasin ce nu va fi pedepsit pe Pămînt.

  • În loc de „oeicum”, se va ceti ORICUM. Scuze!

 17. Despre faptele lui glorioase din timpul ocupației bolșevice nu vrea nimeni sa scrie. Cum a lucrat împotriva României, și acum e mare patriot. O tară slaba, fără legi, fără pedepse, și comuniștii îmbătrânesc frumos, liberi, și foștii detinuti politici care mai sunt în viata, mor în mizerie. Așa ne trebuie ca nu I-am tras la răspundere în trecut. Motto-ul grupării din care face parte „dupa noi, venim tot noi! ” Mai cititi în presa de investigație despre foștii turnători, comunisti, nu de origine romaneasca, dar bine infiltrați în România de ani de zile, care ne submineaza din umbră pentru interesele minoritatii lor.

 18. […] 1: Dacă ai ajuns până aici îți recomand și acest material după ce-l citești cu lupa pe ăsta. La final îți recomand și […]

 19. Furtuna intre-un pahar cu apa! Romanii aveau nevoie de o noutate cu scandal care sa inlature atentia de la cazul Dinca !DE CE ACUM?? a iesit mereu in fata ,la protestele din Piata Victoriei !De ce nimeni nu a pus pe tapet pana acum povestea asta gretoasa ??Idiotii utili care au preluat intoxicarea si-o merita pe \Dancila si dezastrul adus de PSD peste Romania !Principalul dusman al poporului este odiosul,tortionarul,paukeristul Mihai Sora !Felicitari departamentului de propaganda PSD !Au inlaturat si s-au razbunat pe un important glas ce activa mii de oameni impotriva ilegalitatilor !

 20. Tov M Sora locuia in bl vis a vis de ambasada M B in bl locuia A Marin Dordea si staj superior tov M Sora
  Jucam brige cu Andrei Sora ,Marin Dordea,Horia Bernea si Eu .Dela unchiul meu Ernest Bernea stiu ca atunci cand a fost sedinta la Institul de Etnografie si Folclor tov Sora sa opus angajarii lui E Bernea fiind dusman al partidului bolsevic.
  Cand era in Partidul Comunist Francez la cunoscut pe Constantin Campeanu viitor general de Securitate prieten cu Walter Roman la fel general securist.Tot ce declara tov Sora sunt minciuni bolsevice .A fost
  bolsevic si a ramas bolsevic lepra

 21. […] Deci, nici vorbă ca dl.Șora să fi demisionat din guvern. Nu e adevărat. E foarte bine ca domnia sa să fie desemnat cetățean de onoare, dar nu pe baza unei minciuni”, spune Bogdan Tiberiu Iacob pe situl InPolitics […]

 22. […] Cum se falsifica istoria: cazul Mihai Sora, ”eroul” antifesenist […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998