CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Daca Romania nu va fi reinventata, vom ramane victimele unei farse grotesti

0 comentarii / 1482 vizualizări / 25 octombrie 2010

Admitand ca vreun cititor se intreaba ce m-a apucat de pun aceasta intrebare, am de gand sa-i raspund ca ea tine de esenta a tot ceea ce ni se va intampla de acum incolo. Romania nu trebuie nici reformata, cum tot clameaza unii si altii, nu trebuie nici reparata, asa cum cred liderii opozitiei. Romania trebuie pur si simplu reinventata. Este o caracteristica ce tine de substanta a ceea ce numim criza de sistem. Daca noi traversam cu adevarat o criza de sistem, atunci trebuie sa o luam de la zero si sa construim acel sistem care este adecvat, cu adevarat, economiei functionale de piata. Este cineva capabil sa o faca?
Nu mai este un secret pentru nimeni informatia, care la inceput a fost socanta si apoi doar tulburatoare, conform careia criza din Romania nu este pur si simplu un efect al crizei globale. Ci descoperirea, cu ajutorul crizei globale, a faptului ca noi avem o criza proprie mult mai profunda, care este o criza de sistem. Balonul imobiliar, asa numita emergenta economica a acestei tari, nu a avut alt rol decat acela de a camufla problemele reale extrem de grave, chiar dramatice, ale societatii noastre. In al doilea rand, acum cred ca a devenit limpede si pentru cei care se iluzionau ca nu avem o economie functionala de piata. Atunci cand autoritatile de la nivelul Uniunii Europene au apreciat ca am depasit punctul critic si ca avem suficiente elemente care definesc o economie functionala de piata, in stadiul ei incipient, fie s-au aflat intr-o grava eroare, fie pur si simplu au ascuns adevarul, in speranta ca, treptat, vom dobandi aquis-ul comunitar. Economia de piata nu este functionala, pentru ca problema proprietatii inca nu a fost clarificata – dimpotriva, e mai nelcara decat oricand – forta de munca nu a devenit marfa – din aceasta perspectiva traim nu in socialism, ci in comunism – iar statul detine inca prea mult monopol si, ca atare, este de tip paternalist. Iar atunci cand un prim ministru sau altul este incercat de tentatia statului de tip libertarian, ramane socat de faptul ca cetatenii ii raclama paternalismul.
Nimic nu poate functiona daca nu schimbam aceste lucruri. La prima fala de vant, orice constructie economica si orice proiect social sunt distruse. Asa se si explica de ce Romania, in ultimii doi ani, a fost impinsa in urma cu 10 – 15 ani. Dar ceea ce este mai grav este fragilitatea constructiei democratice, care creste odata cu evidentierea acelor trasaturi ale statului care sunt contrare economiei functionale de piata. Oricand putem realuneca spre dictatura. Experienta Traian Basescu dovedeste acest lucru. Nu este acest presedinte mai vinovat decat sistemul insusi. Pentru ca, pana la urma, sistemul insusi a adus la putere un asemena presedinte. Si un asemenea guvern.
Va fi la fel de rau, si aproape sigur si mai rau, daca din alternanta la putere care va rezulta – probabil nu acum, la aceasta motiune de cenzura, ci mai tarziu – nu ne vom alege si cu vointa politica necesara pentru schimbarea majora a intregului sistem. Pentru reinventarea Romaniei in regim de economie functionala de piata si de democratie autentic europeana. Daca cei care se pregatesc sa preia puterea nu fac din asta prioritatea zero, ne vom alege cu o noua farsa. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998