De ce ar vrea Basescu un independent in fruntea guvernului
0 comentarii / 2051 vizualizări / 15 februarie 2011
Situația politică se complică vertiginos din cauza disensiunilor din PDL, iar ședințele pe bandă rulantă din ultimele zile cu Traian Băsescu nu dau semne că ar ajuta în vreun fel la clarificare. În plus, scad vertiginos șansele ca Emil Boc să-și anunțe de bunăvoie demisia din fruntea guvernului. Și totuși, de ce ar vrea Băsescu un alt premier în acest moment, și încă unul independent? O întrebare căreia vom încerca să îi oferim un răspuns în rîndurile de mai jos.
De cîteva zile, Băsescu ia pulsul filialelor PDL și se vorbește insistent, pe surse, de posibila schimbare a lui Boc din fruntea guvernului, pentru a fi înlocuit cu un independent, ceea ce ar conduce în mod cert la un guvern de tehnocrați, parțial sau total.
De ce ar vrea Băsescu un premier independent și, mai ales, de ce ar accepta, senin, Emil Boc să plece de la palatul Victoria?
Sunt două întrebări-cheie, în acest moment. În cazul lui Boc, situația e dramatică: dacă pleacă de la Guvern, el are nevoie de o nouă ”slujbă”, iar aceasta ar putea fi un nou mandat la șefia PDL. Numai că discuțiile lui Băsescu pe această temă cu liderii PDL arată o respingere de-a dreptul viscerală din partea lor; de acceptarea restului ”reformiștilor” nici nu mai e cazul să vorbim.
Dacă Boc nu pleacă la luptă măcar cu 35-40% șanse să fie reales la congres, el nu își va pune, credem noi, problema demisiei din guvern.
În cazul lui Băsescu, motivul pentru care ar dori un alt premier, independent, ar putea ține de un plan mai lung al președintelui. Mai precis, dacă aripa Băsescu pierde spectaculos la congres, singura șansă de a mai controla vreo structură politică rămîne, pentru Băsescu, spargerea PDL și înființarea unui nou partid. Această manevră ar duce, însă, la fărămițarea unității puterii, ceea ce ar lăsa expus guvernul Boc – în cazul păstrării acestuia – în fața unei moțiuni de cenzură a opoziției. Prin înlocuirea, acum, a lui Boc, președintele ar elimina această perspectivă, păstrînd controlul în mare măsură; cine din opoziție ar putea găsi argumente pertinente pentru demiterea unui guvern abia numit, și încă a unuia de tehnocrați, care ar putea fi pe gustul publicului? Șeful statului își poate face un nou partid, după gustul lui, fără a risca venirea la putere a unui cabinet al PSD, PNL și PC, care i-ar face zile fripte. Situația ar aduce destul de mult cu ruperea FSN în 1992 și nașterea FDSN, care a fost pritocită de Iliescu la adăpostul unui guvern semi-tehnocrat, condus de Stolojan, iar rezultatul a fost victoria în alegerile ulterioare.
Planul președintelui poate fi zdravăn încurcat, cum spuneam, de un posibil refuz al lui Boc, dacă acestuia nu i se găsește sinecura potrivită, drept monedă de schimb.(Să ne amintim că și fostul premier Radu Vasile a cerut, în 1999, drept preț al demisiei sale, postul de secretar general al PNȚCD și șefia Senatului, plus alte mărunțișuri, precum păstrarea soției la AVAB etc. Faptul că nu le-a și obținut, efectiv, nu ar face decît să îi mărească precauția lui Boc, astăzi). Este motivul pentru care nu e imposibil ca, într-un final, toată povestea să rămînă ca-n tren, iar rearanjarea politică să fie amînată pînă după congresul PDL. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza