CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce are Ciolos prima sansa sa ramina premier in decembrie

2 comentarii / 3283 vizualizări / 6 septembrie 2016

Ecuația politică se complică. PRU se umflă. Cioloș se află, și el, într-o campanie tot mai clară de imagine. PMP și Băsescu dau semne de panică. Dragnea nu se simte nici el prea bine și pare că vrea să facă pace cu toată lumea, începînd cu Geoană. Ponta e pe cai mari, dar DNA nu prididește să îi găsească noi vulnerabilități. Kovesi pare în război cu toată lumea. PNL și Iohannis abia de se mai văd/aud. Cineva va trebui să ”moară” în decembrie. Întrebarea e cine?

Să o luăm metodic.

Că Cioloș se vrea a fi soluția de premier pe mai departe, și după alegerile din decembrie, e limpede, de acum, cu ochiul liber.
Nu e doar opțiunea lui Iohannis, căruia îi convine de minune un premier de tip Văcăroiu, docil și lipsit de ambiții mărețe. Mai înainte de toate e opțiunea Germaniei, statul care, alături de Franța, l-a propulsat cu ani în urmă în postul de comisar european pe agricultură, de unde le-a făcut jocurile cu brio. Deutsche Welle atrăgea atenția, zilele trecute, asupra unor evenimente care scăpaseră, în principiu, presei de la noi, anume discuțiile din 27 august de la Gura Humorului dintre Cioloș și premierul Poloniei, șefa, totodată, a grupului de la Vișegrad, Beata Szydlo, discuții legate de viitorul UE după Brexit.
Atunci a e ieșit cel mai limpede la lumină tristul adevăr: în timp ce state foste comuniste precum Polonia, Ungaria sau Cehia încearcă să-și definească o personalitate proprie și să aibă un cuvînt real de spus în interiorul UE, România își asumă deschis rolul de țuțăr al altor state, recte Germania. Pe cînd grupul de la Vișegrad a susținut – ca de altfel multe alte state europene – nevoia refacerii tratatului UE și a unor schimbări masive în construcția europeană, Cioloș a mers neabătăt pe cartea germană: să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!

Cioloș este piesa perfectă pentru instalarea României la pupitrul de comandă al UE, în 2019, astfel încît Germania să nu riște surprize.
Pentru Iohannis, de asemenea, e perfect ca premier, pentru că nu are ambiția de a-l concura politic.
Și SIE e mulțumit cu menținerea sa, dacă e să dăm crezare zvonurilor privind ”paternitatea” asupra lui Cioloș.
Ba chiar și gruparea Coldea din SRI, atît timp cît e clar că aceasta merge și în 2019 tot pe mîna lui Iohannis la Cotroceni.

Convenabil e Cioloș ca premier după alegeri și pentru Victor Ponta.
Un PSD condus de Dragnea care cîștigă alegerile locale, dar pierde lamentabil guvernarea, ar fi exact lovitura de care actualul lider – și așa condamnat penal – ar avea nevoie ca să fie executat de la șefie. Ori, nimeni nu e mai bine plasat decît Ponta pentru a-i lua locul.
Pentru ca PSD să piardă dreptul de a desemna premierul e necesar doar să obțină mai puține mandate decît PNL, fie și cu unul, chiar dacă niciunul dintre partidele mari nu ar obține cele 50% plus 1 necesare revendicării guvernării.
Este exact șmecheria de care s-a folosit cu succes Băsescu în 2004: alianța PSD-PUR avea mai multe mandate decît alianța DA, numai că prima fusese înregistrată juridic ca alianță electorală – care e valabilă strict pînă la alegeri – în timp ce a doua era alianță politică, deci cu durabilitate fără termen. Fără PUR, PSD s-a trezit mai jos decît alianța DA cu 4 mandate, iar Băsescu a desemnat premier de la PNL. Văzînd că partida e pierdută, PUR s-a predat și el noii puteri, iar PSD a rămas în opoziție următorul mandat.
Iohannis are nevoie, deci, doar ca PSD să aibă un pic mai puțin decît PNL pentru a anunța desemnarea propriei versiuni de premier, în jurul căruia se va găsi o majoritate, fie și de teama anticipatelor. Una care, în opinia noastră, nu va include, însă, PSD, în ciuda proliferării (probabil intenționate) a zvonului constituirii marii alianțe PNL-PSD.

Pentru ca PSD să piardă cele 5% avans la locale față de PNL e destul de greu, mai ales că PNL nu a mișcat mai nimic, politic.
Aici intră în rol, însă, PRU, partid care poate obține în mod real 3-4 procente, și poate fi ajutat discret de servicii cu alte 2-3 procente, extrase de la PSD.
Important este ca, după alegeri, eventuala scădere a PSD să poate avea explicații logice și de bun simț, ori, ascensiunea naționalismului e un fenomen destul de ancorat în realitate pentru ca procentele PRU să fie credibile.

E aproape cert că Victor Ponta nu a avut și nu are de gînd să intre în PRU, dar partidul lui Bogdan Diaconu îi poate pune pe tavă, indirect, după alegeri șefia PSD, deci merită încurajat prin toate mijloacele.
Nu mai spunem că însăși dezbaterea aprinsă pe tema intră/nu intră Ponta în PRU îi face bine fostului premier, pentru că-l menține în topul interesului mediatic.

Liviu Dragnea începe să înțeleagă pericolul, de aici înmuierea bruscă a vocii, față de Ponta, ca și față de apropiați ai acestuia din PSD, puși pe lista neagră. Atît timp cît executarea lor din PSD înseamnă automat întărirea PRU, ce cîștigă Dragnea cu o mînă riscă să piardă cu două. Tot așa se explică brusca deschidere către Mircea Geoană, despre care liderul PSD spune că a fost în mod eronat exclus din partid. Ce uită Dragnea să spună e că el însuși a fost un vîrf de lance al excluderii lui Geoană, în 2010.
„Pentru mine, personal, este o mare dezamăgire. Am aflat de la domnul Mircea Geoană că dumnealui s-a dus să fure subiectele de la examen şi cred că prin ceea ce a făcut şi atunci şi mai ales prin ceea ce a făcut zilele trecute şi-a bătut joc de întreg partidul. În ochii mei, şi o spun cu mare părere de rău pentru că este un om lângă care am stat mulţi ani şi pentru care am muncit enorm de mult, în ochii mei s-a descalificat definitiv. Ce va face de aici înainte, pe mine personal nu mă mai interesează” spunea Dragnea, în decembrie 2010.

Ascensiunea PRU, artificială sau nu, deranjează, ba chiar panichează și PMP și pe Traian Băsescu. Fostul președinte se instalase confortabil pe culoarul naționalist moderat de unde lovea extrem de eficient; acum, el se vede acoperit de o voce care își permite luxul să lovească mult mai dur, pentru că nu ține morțiș să fie un partid frecventabil în plan extern. Ca orice creație de laborator, PRU nu are obiective mărețe, doar sarcini bine trasate.

Nici nu e de mirare că Băsescu a început să o cam ia razna prin porumb în ultimele zile, vezi aiureala cu tentativele de asasinat. Liderul PMP simte că barca lui, și așa măruntă, începe să ia apă, și dă semne de panică. Traian Băsescu nu e dorit în noul parlament de nicio forță importantă, iar pe cont propriu misiunea pare imposibilă. De aceea a și început să se deșire echipa abia încropită de parlamentari, care pleacă unul cîte unul în zări mai promițătoare.

Trăgînd linie și adunînd, pentru menținerea lui Cioloș la palatul Victoria ”trag”, iată, forțe numeroase, chiar despărțite, altminteri, de alte interese.

Singura forță care pare să se plaseze în afara acestei alianțe ad-hoc este DNA.

Nașterea unui tandem Iohannis-Cioloș pentru alți patru ani, după alegerile din decembrie, poate periclita serios planurile Laurei Kovesi de cucerire a redutei Cotrocenilor în 2019, cu sprijin american.
Rămîne de văzut cum și mai ales dacă DNA va reacționa în fața noii provocări.
Noi pronosticăm că o va face.
Iar noul dosar deschis azi lui Ponta, la pachet cu interdicția acestuia de a comunica în orice fel cu Sebastian Ghiță, organizatorul din umbră al PRU, pare să se înscrie în tentativa de obstrucționare a creșterii partidului lui Diaconu, arma care ar putea da lovitura de grație PSD. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. interesant… pact de neagresiune kovesi-psd?

  2. ….si daca cuplul va fi presedinte Iohannis – premier Dudu Ionescu, care va prelua si conducerea PNL?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998