CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce hotia Robertei Anastase poate reprezenta un atentat?

0 comentarii / 1609 vizualizări / 20 septembrie 2010

Gravitatea faptei comisa de Roberta Anastase, prin fraudarea numararii voturilor din Parlament, este exceptionala. Nu este un simplu furt la drumul mare. Este un atentat cat se poate de explicit asupra democratiei. Pentru ca Parlamentul este institutia aflata in epicentrul democratiei si nu undeva la periferie.

Daca decizia, mai ales atunci cand vizeaza o lege importanta, este viciata, democratia insasi este pervertita. Statul de drept este astfel profund lezat. A privi cu ingaduinta fapta Robertei Anastase, in calitatea ei importanta de presedinte al Camerei Deputatilor, deci al treilea om in stat, ar fi o imensa greseala. Atat din partea Presedintelui Romaniei, cat si din partea clasei politice si societatii civile.
Guvernul PD-L, instalat de Presedintele Traian Basescu, se bucura, conform ultimelor cercetari sociologice, de credibilitate doar din partea a 9 la suta dintre cetatenii cu drept de vot. Ceea ce inseamna ca nici macar membrii partidului, ca sa nu mai vorbim de nucleul dur electoral, nu mai sustin acest guvern. E cat se poate de logic si ar fi cat se poate de firesc ca, in aceste conditii, Guvernul Boc 5 sa plece acasa. De ce nu o face?
Presedintele Traian Basescu este cel care se cramponeaza de Boc. Pentru ca ii este teama ca, in eventualitatea unei vacante a functiei de prim ministru, s-ar putea forma o alta majoritate parlamentara, care sa-l scoata pe seful statului de la butoane. Traian Basescu ar pierde astfel posibilitatea de a plasa, in fruntea Guvernului, un om al sau de casa, ba mai mult ar putea fi confruntat chiar cu o suspendare si demitere prin referendum, daca nu cumva chiar cu o demitere instantanee, prin Parlament, pentru inalta tradare. Desi este sustinut doar de 9 la suta dintre cetateni, Guvernul Boc se cramponeaza de putere si dintr-un alt motiv. In Parlament, situatia este diferita. PD-L nu mai are doar 8 la suta, ci mult mai mult. Si inca detine majoritatea cu sprijinul UDMR si a unor parlamentari sinucigasi politic.
Situatia confuza, de-a dreptul cracanata, in care se afla PD-L determina varfurile acestui partid sa ia decizii aberante. La disperare. Sa recurga la solutii extreme. Si foarte periculoase pentru democratie. Exact asta s-a intamplat atunci cand Roberta Anastase a luat decizia fatala de a frauda masiv numararea voturilor in cazul uneia dintre cele mai importante legi, cea a pensiilor.
Furtul de voturi in Parlament este o infractiune. Si nu una dintre cele mai usoare. In consecinta, fapta trebuie sanctionata ca atare.
Ce ar trebui sa se intample intr-o societate normala? In primul rand, ar trebui ca Roberta Anastase, prinsa asupra faptului, sa demisioneze imediat, sa-si ceara scuze in mod public si sa se puna la dispozitia Parchetului, in vederea intocmirii cuvenitului dosar penal. Daca nu o face, PD-L, ca partid politic responsabil de numirea doamnei Anastase, ar trebui sa ia decizia demiterii si daca doamna Anastase nu-si cere scuze in mod public, sa o faca partidul in locul ei. Simultan, PD-L ar trebui sa sesizeze Parchetul. Daca nici asta nu se intampla, la limita, intr-un stat normal, ar trebui sa intervina in forta Presedintele. Si daca nici asta nu se intampla, ar trebui sa se autosesizeze Parchetul. Si daca nici asta nu se intampla, ar trebui sa faca aceste demersuri celelalte partide si societatea civila.
Ca multe lucruri care ar trebui sa se intample, nu se intampla in Romania. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998