CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

De ce nu a mai vrut Coana Chirita de la Cotroceni in dulcele tirg al Iesilor

12 comentarii / 5996 vizualizări / 24 ianuarie 2022

Președintele care a vrut cîndva să devanseze cu vreo 6-7 luni aniversarea revoluției din decembrie o comite din nou: de Ziua Micii Uniri, s-a aflat în Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut. Nicio legătură cu lipirea Munteniei și Moldovei, în 1859. Locul tradițional al sărbătoririi primei uniri e, dintotdeauna, orașul Iași, secondat de Focșani; cînd coana Chirița de la Cotroceni nu mai vrea în dulcele tîrg al Ieșilor, e semn de deranj mare în popularitate.

Klaus Iohannis a început de ceva vreme să evite orice contact cu civilii în loc deschis. Cam de cînd a luat-o la vale în sondajele de popularitate. Duse sunt vremurile cînd îmbrăca haina roșie și cobora în piață, printre manifestanți picați în extaz. Acum, spaima de români își spune cuvîntul.

Pe 21 decembrie, mulți vor fi observat că președintele lenevilă s-a trezit suficient de devreme pentru a fi în Piața Universității la orele 8,00 dimineața, cînd nu prea era țipenie de om în zonă, pentru depunerea unei coroane de flori în amintirea eroilor revoluției.
De ieșit în cîmp deschis, nu mai iese decît atunci cînd are motive să fie înconjurat eminamente de militari, în special de generalii din servicii.

Cum ar fi parada militară de Ziua Națională, de 1 decembrie. La ultima, cea de anul trecut, președintele s-a plasat, la loc sigur, între generali, în timp ce civlii erau ținuți la distanță cu garduri metalice. Precauții de pandemie, desigur.

Spre deosebire de 1 decembrie, legată direct de primul război mondial, 24 ianuarie e o zi care nu are legătură cu armata română. A fost o acțiune eminamente civilă, opera clasei politice a vremii, care l-a ales, la Iași, pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei, și mai apoi, la București, domn al Munteniei.
Firesc, deci, ca Iași să fie locul tradițional unde se celebrează mica unire. Și orașul Focșani e încărcat de simbolistică, pentru că ziua unirii a eliminat statutul său de localitate plasată în două țări diferite.
De-a lungul anilor, greii politicii au ales cele două orașe pentru celebrarea unirii.
Mai puțin cei care nu mai stăteau bine în sondaje și nu voiau să riște huiduieli publice.
În primii ani de mandat, Băsescu venea la Iași și se prindea în horă, vesel, ca unul bine plasat în sondaje.
În 2011, s-a produs un mare deranj, cînd s-a ales cu huiduieli din mii de piepturi moldovenești, exact cînd primea onorul gărzii militare.

Anul următor nu a mai călcat pe acolo, trimițînd doar o coroană și un mesaj, dar a fost huiduit copios consilierul prezidențial care l-a reprezentat acolo. În 2013 era așteptat și la Iași și la Focșani, dar a trimis doar mesaje. În 2014, ultimul an la Cotroceni, a fost huiduit la Iași chiar și în lipsă.

Iohannis a mers și el în tîrgul Ieșilor în primii doi ani de mandat. În 2016 a ținut un discurs la Cotroceni și a trimis doar un mesaj la Iași, pentru ca următorii doi ani să participe doar la ceremonii de interior, la palatul Patriarhiei. Comoditate?

În 2020, pe valul succesului de la prezidențiale, a mers iar la Iași.
Anul trecut, a trimis doar un mesaj.

Acum, probabil ca să nu fie declarat dispărut de tot, după un an în care toată lumea s-a întrebat dacă mai calcă pe la slujbă, Iohannis a recurs la un tertip.

A ieșit în aer liber, dar a decis organizarea ceremoniei dedicate micii uniri într-un loc care, cum spuneam, nu are nicio legătură cu evenimentul respectiv. Decît, poate, prezența, pe undeva, prin zonă, a vilei Bosianu, în care unioniștii s-au întîlnit cîndva pentru a pune la cale marea operațiune. Dar e un loc de ”încredere” din varii puncte de vedere.
În Parcul Carol aveam Monumentul ”Mormîntul ostașului necunoscut” și Mausoleul liderilor comuniști.
Pe platoul Monumentului se pot celebra Ziua Armatei române, Ziua Veteranilor, Ziua Eroilor, dar niciodată nu s-a sărbătorit ceva în legătură cu mica unire.
Decizia lui Iohannis a permis ca, din nou, la ceremonie să asiste 90% militari și doar cîțiva civili rătăciți.

Din nou, președintele s-a înconjurat în cîmp deschis de generali și colonei, și a ales un loc îndepărtat, plasat în afara traficului pietonal obișnuit, unde să nu riște nici umbră de huiduială sau, Doamne ferește, niscaiva ouă, la sugestia celor de la USR.

Frica păzește bostănăria, așa că, anul ăsta, Coana Chirița de la Cotroceni nu a mai servit dulcele tîrg al Ieșilor. Iar la cum merg lucrurile în sondaje, anii viitori va organiza ceremonia prin subteranele Casei Poporului. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. De ce impotentul nu-si mai scoate dosu imputit la aerisit ?
  Boul Oligofren cotrocenist are oroare sa i se strige KUIE MLAUS sau MUIE CACARMEN ( explicabila chestia asta, pina la un punct).

  Ce nu e explicabila si nici normala e angajarea unor subumani care sa se dedea la violente impotriva patriotilor si nationalistilor romani.

 2. Pentru Poporul Roman e INACCEPTABIL si INSULTATOR ca un subuman Hot de Case si Traficant de Copii sa primeasca ONOR MILITAR .

  Subumanu Oligofren trebuie sa stea in boxa acuzatilor, intr-un proces Nurnberg2, care sa-l duca direct la spinzuratoare pentru genocid impotriva Poporului Roman, alaturi de acolitii lui tradatori .

 3. Dacă nu ar fi de plâns
  Ar fi de râs…
  Așa vor unii sa respecte istoria…

 4. D-le Iacob am o ndumerire Ajutati-ma!Acele subterane sint cit de cit puse la punct pt.asa ceva? Mai cuseama ca cetateanul este o fire gingasa! Sa fiti sanatossi sa mergeti tot asa!

 5. Are Brueghel un tablou orbi conducând orbi, cam așa este și în țara asta. Când au fost aleși Băse și Johann nici dacă venea Mântuitorul, iertată find blasfemia, nu ar fi fost bucurie mai mare. Ce fel de populație mai trăiește aici, te-ai ars o dată, n-ai fost atent, ai greșit, dar tu te arzi tot timpul !!! Ilie după doi ani de președinție, a mai primit două mandate, deși după primul mandat se vedea clar ce va face, la fel cu ceilalți doi, după un mandat eșuat, au fost premiați cu unul nou. Cum ați spus despre Mareșalul Antonescu la Ismail cu pătlăgelele, ” nu este de vină cine cere, ci cel care dă”. Ăsta este poporul român, dar există și un semn de întrebare, cum naiba a luat Băse al doilea mandat și Johann pe primul…. Numai de bine tuturor.

 6. Coana Chirita nu prea se lăsa dusă de nas, cum e dus ”chirițoiul” nostru. Mai degraba e prostuț, ca fi-su, Guliță. Cred ca s-a temut de o ”interpelare” parlamentară ad-hoc din partea lui AUR. Sau de Moș Ion Roată. A facut ceva ca sa bifeze si asta, nu ca l-ar fi patruns vreun filon patriotic. Cat despre anii viitori, acestia s-ar putea sa dispara din viitorul nostru, avand in vedere ca suntem calariti de NATO si de americani si condusi spre un razboi infect, care are ca scop exclusiv interesele lui Biden si ale altor tari UE pentru bogatiile din Rusia si pentru inlaturarea/uciderea lui Putin.

 7. Ar trebui întrebat, poate vrea sa explice ce se întâmplă!

 8. Gândiți-vă, dacă acest traficant de case și copii, iohannis, nu va fi demis, încă 3(TREI)ani (2022,2023,2024) mai avem de suportat lepra asta la Cotroceni!

 9. *lepră sf [At: NEAGOE, ÎNV. 76/32 / Pl: ~re / E: ngr λέπρα]…. 8 (Fig) Persoană antipatică, lipsită de caracter și fără scrupule.

 10. […] scrie Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics. […]

 11. […] Președintele care a vrut cîndva să devanseze cu vreo 6-7 luni aniversarea revoluției din decembrie o comite din nou: de Ziua Micii Uniri, s-a aflat în Parcul Carol, la Monumentul Ostașului Necunoscut. Nicio legătură cu lipirea Munteniei și Moldovei, în 1859. Locul tradițional al sărbătoririi primei uniri e, dintotdeauna, orașul Iași, secondat de Focșani; cînd coana Chirița de la Cotroceni nu mai vrea în dulcele tîrg al Ieșilor, e semn de deranj mare în popularitate, notează Bogdan Tiberiu Iacob pentru Inpolitics. […]

 12. I-e frică rău de tot de „dragostea” românilor…

  Off topic: merci InPolitics pentru ștergerea comentariului anterior!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998