CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce nu plateste Guvernul pentru medicamente?

0 comentarii / 1969 vizualizări / 25 iulie 2011

Presedintele Traian Basescu a socat opinia publica atunci cand, in urma cu cateva zile, a spus ca nu trebuie platite datoriile Guvernului fata de multinationalele care au asigurat importul de medicamente in Romania. Acestea sunt arierate. In acelasi timp, atat Guvernul, cat si Presedintele s-au angajat fata de Fondul Monetar International ca, pana la sfarsitul anului, sa plateasca toate arieratele. Adica si datoriile catre importatorii de medicamente. Care sunt consecintele in raport cu FMI ale acestui nou derapaj al autoritatilor de la Bucuresti, care sunt consecintele asupra populatiei si, in fine, ce va face, pana la urma, statul roman?
Exista contracte comerciale ferme prin care statul se angajeaza sa plateasca pentru medicamentele aduse in Romania si distribuite prin farmacii populatiei si spitalelor, in baza asigurarilor de care beneficiaza anumite categorii. Ce se intelege prin asta? Ca, daca nu plateste la timp, statul roman plateste penalizari. Cine plateste penalizarile? In ultima instanta, fiecare dintre noi. Oricand, societatile care au adus medicamente in Romania si care au incheiat asemenea contracte cu statul il pot actiona in judecata si pot obtine mari despagubiri atat de la instantele nationale, cat si de la instantele internationale. Pe care, evident, le vom plati tot noi. Nerespectarea unei obligatii ferme asumate in scris, in baza unui acord, parafat in toata legea cu Fondul Monetar International, referitor la faptul ca statul roman urmeaza ca, pana la sfarsitul anului, sa nu mai aiba datorii, adica arierate, poate avea grave consecinte. Politice si financiare. Pe care le vom suporta tot noi.
Daca statul roman nu-si onoreaza obligatiile – asa cum solicita, in mod expres, insusi Presedintele Traian Basescu – de a plati sumele pe care le datoreaza importatorilor de medicamente, atunci consecintele pot fi multiple. In primul rand, pusi intr-o mare dificultate, acestia nu vor mai importa. Ca urmare, vor exista tot mai putine medicamente pe piata. Farmaciile, la randul lor, vor fi si cu rafturile din ce in ce mai goale si vor ramane si neplatite. O parte a retelei farmaceutice din Romania se va distruge. Multe farmacii particulare vor da faliment. In acest fel, la bugetul statului vor intra si mai putini bani pentru ca, din cate cred ca isi da seama si Presedintele Traian Basescu, o firma care a falimentat nu mai are ce dari sa plateasca la stat. Cu atat mai mult cu cat chiar statul a falimentat-o. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998