CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce sa ma ia naiba, domnule Guran?

0 comentarii / 1460 vizualizări / 18 octombrie 2013

Cunoscutul si apreciatul analist economic, Moise Guran, care, intre altele, conduce o excelenta emisiune la televiziunea publica, a scris un editorial cu titlul „Du-te naibii SRS!”. El a fost, fireste, preluat de ziarele basiste. La ce se refera Moise Guran? De ce este el atat de suparat pe mine? Si de ce, in ciuda acestui atac, pe care il socotesc nedrept, eu nu ma pot supara pe Moise Guran?

Sunt foarte multi ani de cand se discuta insistent si, culmea, nu in contradictoriu despre necesitatea ca televiziunea publica sa nu mai poata beneficia de publicitate. Tin minte ca au avut loc dezbateri in acest sens chiar la Clubul Roman de Presa atunci cand a fost instituita taxa TV. Inca de atunci, cei mai multi reprezentanti ai industriei media, eu eram presedinte al proprietarilor de presa, s-au pronuntat in sensul ca, odata cu aceasta infuzie de bani de la populatie in televiziunea publica, ar fi bine, din multe puncte de vedere, sa se renunte la publicitate. Dar si atunci existau probleme financiare, iar renuntarea la publicitate ar fi putut pune sub semnul intrebarii supravietuirea televiziunii. Motiv pentru care Guvernul, pe atunci Guvernul Nastase, a amanat o asemenea masura. Numai ca in 2013, din multe puncte de vedere, nu ne mai aflam in situatia de acum zece ani.

Televiziunea publica avea in trecut un rating mult mai ridicat decat are in prezent. In consecinta, si publicitatea venea mai usor. In urma cu zece ani, contractele de publicitate pe TVR se ridicau la zeci de milioane de euro anual, in timp ce astazi vorbim de o cifra plasata sub zece milioane de euro. Sub guvernele PDL, televiziunea publica s-a ingropat in datorii uriase. Fata de stat si fata de diversi furnizori. Una dintre cauze, dar nu cea mai importanta, este si faptul ca destul de multe contracte de publicitate au fost facute, ca sa ma exprim elegant, „pe ochi frumosi”. Devenind astfel o sursa de coruptie. Guvernul Ponta, facand un efort care trebuie apreciat, a salvat de la faliment si chiar si de la insolventa televiziunea publica, este adevarat, cu ajutorul consistent al Parlamentului si, in primul rand, al Comisiei pentru cultura si media din Senat. Practic, obligatiile televiziunii publice catre stat au fost esalonate pe mai multi ani. In acest moment, televiziunea pubica este pe propriile picioare. Si are toate sansele de a se redresa sub aspect financiar.

Dar problema veniturilor din publicitate, care sunt mult mai mici decat in trecut, a ramas. In primul rand ca o chestiune de principiu. Statul, prin cetatenii sai, sustine o televiziune publica pentru a asigura populatiei atat o platforma obiectiva de informare, cat si un instrument eficace de promovare a unor valori morale, de cultura si de educatie. In acest sens, taxa TV ar putea fi, in viitorul apropiat, adaptata nevoilor televiziunii publice. O televiziune care sa-si poata desfasura programele fara enervantele pauze de publicitate – nemaivorbind de faptul ca multe clipuri sunt agresive in raport minorii in special si cu cetatenii in general – este evident de preferat de catre romani. Pastrand proportiile, BBC-ul ar putea inspira in viitor o serie de ajustari in interiorul televiziunii publice.

Pentru televiziune publica, daca domnul Moise Guran vrea sa se informeze, o poate face, contractele de publicitate si taxele, care trebuie platite ca o consecinta a acestora, nu mai constituie in acest moment un ajutor, ci dimpotriva, o problema in plus. Domnia sa ne spune, si nu avem nici un motiv sa nu-l crede pe cuvant, ca isi sustine emisiunea, repet, excelenta in baza unor contracte de publicitate pe care le incheie cu diverse societati, banuiesc prin intermediul unei societati care are un acord cu televiziunea in acest sens. Daca nu l-as cunoaste si nu l-as aprecia pentru ceea ce face, l-as suspecta. Pentru ca este impotriva oricaror norme, si ale Uniunii Europene si a celor promovate de organizatiile de presa din Romania sau de acele organizatii care se preocupa de independenta presei, amestecul intre jurnalism si advertising. Din simplul motiv ca, de cele mai multe ori, el s-a dovedit a fi nociv.

Si cred ca mai este necesar sa fac precizarea ca sunt multi colegi in Parlamentul Romaniei, alesi de domnul Guran si de telespectatorii domnului Guran, care impartasesc punctul meu de vedere fara a intentiona catusi de putin sa-i puna pumnul in gura cunoscutului analist. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998