CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

De ce sunt procurorii avocati ai statului?

0 comentarii / 1579 vizualizări / 27 martie 2011

Domnul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, intr-un demers pe site-ul www.luju.ro, se straduieste sa combata o afirmatie pe care am facut-o in repetate randuri. Si anume ca in Romania procurorii sunt avocati ai statului. Din pacate. Din pacate in ceea ce priveste sistemul democratic. Si mai ales din pacate sub aspectul calitatii actului de justitie. Cine are dreptate?
Singurele argumente pe care domnul Constantin Sima le aduce sunt faptul ca, prin lege, procurorii sunt obligati sa caute probe nu numai in acuzarea, ci si in apararea persoanei cercetate si ca eu unul as avea o ranchiuna impotriva Ministerului Public. Nu port vreo ranchiuna in raport cu niciuna dintre institutiile actuale ale statului. Nici macar cu SRI, care m-a interceptat ilegal, motiv pentru care am actionat Serviciul in judecata. Este adevarat ca, prin lege, in Romania procurorul are obligatia de a strange si probe in favoarea prezumtivului infractor. Numai ca acest lucru se intampla extrem de rar. Si, din nefericire, mai ales atunci cand procurorul este in cardasie cu grupuri de tip mafiot. Sau cand pur si simplu este mituit.
In schimb, exista multe argumente care demonstreaza contrariul afirmatiilor domnului Constantin Sima. Unul dintre ele este extrem de vizibil. Si poate fi confirmat de absolut orice persoana care a intrat vreodata intr-o sala de tribunal. Intr-o sala de sedinte in care se judeca o cauza penala, putem observa cu usurinta dispunerea pieselor pe tabla de sah. Exista mai intai un prezidiu, din care fac parte unul sau mai multi judecatori. El ocupa pozitia centrala. Asa cum este firesc. In stanga acestui prezidiu, pe un podium, este amplasat un birou impunator ocupat de procuror. In fata judecatorului este grefierul. In stanga se afla, de obicei, boxa acuzatilor. Abia apoi sala este ocupata de randuri de banci, unde iau loc cetatenii care asista la proces. Primele randuri sunt rezervate avocatilor. Candva, dupa decembrie 1989, avocatii au primit si ei dreptul de a purta roba. Fiind astfel salvate aparentele, macar din punct de vedere vestimentar.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998