CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Decizie haotica a PNL: Iliescu si Roman, consultanti de manuale scolare

3 comentarii / 1973 vizualizări / 5 mai 2022

Camera Deputaților a votat ieri unul dintre cele mai penibile proiecte legislative post-decembriste, prin care deputatul PNL Marilen Pirtea a propus studierea în școli a istoriei revoluției din decembrie 1989, dar strict cea de la Timișoara, orașul în care trăiește. Prin legea respectivă, reprezentanții Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, adică Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și alții vor contribui la realizarea manualelor după care se va studia noua disciplină. E vorba de același institut pentru care există în parlament un proiect de lege liberal pentru desființarea sa.

Legea pritocită de liberalul Marilen Pirtea, așa cum am mai scris, constituia din capul locului un dublu abuz. Pe de-o parte, nu e firesc ca parlamentarii să decid obiectele de studiu din școli, acesta fiind apanajul ministerului Educației; pe de alta, legea sa propunea studierea ca materie separată strict a revoluției de la Timișoara. Ceea ce ar fi însemnat ca Marcel Ciolacu, spre exemplu, să propună o altă materie, anume revoluția de la Buzău și tot așa.

Legea lui Pirtea a fost pulverizată, pe rînd, de Consiliul Legislativ, de cel Economic și Social, de comisia pentru Drepturile Omului ori de cea de Tineret și sport. Ceva mai indulgentă, comisia de Învățămînt a Camerei a avizat favorabil proiectul, dar cu modificări masive, astfel că legea nu se mai referă strict la Timișoara, ci la întreaga revoluție română.

O prevedere interesantă, însă, e cea potrivit căreia programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina nou introdusă se elaborează de către Ministerul Educației, în urma consultărilor cu reprezentanți ai organizațiilor de revoluționari, la loc de cinste fiind Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989, în a cărui conducere s-au aflat mereu Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Alexandru Mironov și alții.

În 2019, guvernul PNL a desființat institutul prin ordonanță de urgență, ceea ce a dus la demisia în semn de protest a lui Iliescu de la șefia institutului, rămînînd simplu membru. OUG a fost declarată ulterior neconstituțională de către CCR. Încăpățînați, liberalii, secondați de useriști, au revenit anul trecut cu un proiect de lege pentru desființarea institutului, votat la Senat și aflat în prezent la Cameră.
În concluzie, PNL luptă în parlament să desființeze un institut pe care, tot el, l-a însărcinat ieri cu implicarea în elaborarea de manuale școlare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Hai liberare!

    • partidulpoporuluibacau.blogspot.com

  2. Toti neterminatii, toti refuzatii sortii si frustratii intelectual dar urmasi harnici ai invataturilor lui Stalin au pretentia sa impuna manualele lor si ale neamurilor lor proaste copiilor nostri…nu se mai multumesc cu povestile absurde publicate in fitzuici cu pretentii de „documentare”, nu mai au rabdare, ori incredere ca aservitii care predau istoria sa impuna cumpararea productiilor lor ca „lectura obligatorie” …toti vor sa se conecteze la conducta de bani publici, direct, fara riscuri, fara critica de specialitate. Dupa ce au asaltat institutiile statului cu neamurile si odraslele lor impotente intelectual, dupa ce au impus criterii de promovare si angajare la statul capitalist copiate dupa dosarele Comintern, acum ne inlocuiesc si bruma de educatie care se mai iteste prin scoli…E adevarat, nu pentru multa vreme, in curand vine peste noi doctrina globalista a green deal-ului si scularea din morti a robilor tigani, ca sa avem si BLM local, plus educatia sexualista a copiilor, inca de la cresa, asa ca nu prea mai vad in ce interval orar s-ar putea studia fantezia revolutionara a lui Partzea….
    P.S. Ca vorbim de BLM…pai poporul asta a fost supus la opresiuni, la el acasa, de milenii, care-a vrut si-a si putut i-a anulat drepturile pana la dezumanizare (Iohanis stie si aniverseaza data la care romanii au fost retrogradati la statut de vita de povara si atat)…orice context istoric pe noi ne gaseste buni de plata, intotdeauna de partea gresita a istoriei – ne justificam mercenariatul in Afganistatan, Irak, etc cu apartenenta la o alianta, pai, ce altceva, dovedit istoric si legal, a facut Antonescu cand a trecut Nistrul?! Daca nu luam pulsul istoriei, cum fac ungurii care simt imediat oportunitatile, macar sa ne mai reabilitam si noi din vinovatiile induse aiurea…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998