CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deciziile Justitiei nu se comenteaza. Afara de cele care nu-i convin Presedintelui

5 comentarii / 6419 vizualizări / 17 noiembrie 2015

Președintele Klaus Iohannis a șocat de două ori opinia publică din România în decurs de numai cîteva zile, prin unul și același scandal – pierderea celei mai luxoase case deținute – care a dovedit că șeful statului se consideră deasupra muritorilor de rînd. În mod deloc straniu, armata deontologilor ”tradiționali” ai presei tace mîlc pe subiect, deși s-au scurs zile bune.

Primul șoc a venit după ce, zilele trecute, Curtea de apel Brașov a menținut ca definitivă o decizie a Tribunalului Brașov, prin care Iohannis pierdea cea mai luxoasă dintre cele șase case ale sale și care i-a adus venituri din chirii de peste 300.000 de euro.
Casa, care are peste 150 de metri pătraţi şi în care funcţionează o bancă şi mai multe firme, a fost a unei familii din localitatea Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu. La moartea celor doi soţi, din cauza faptului că nu aveau moştenitori, imobilul a intrat, după cum relata Mediafax, în posesia statului român şi a fost cumpărat de chiriaşi, atunci când acest lucru a fost posibil.

Ulterior, în instanţă, un bărbat pe nume Nicolae Baştea a arătat că este nepot al foştilor proprietari ai imobilului din centrul Sibiului, iar contractele de vânzare-cumpărare ale chiriaşilor au fost anulate. Familia Iohannis a devenit proprietară a imobilului după ce a cumpărat părţile de proprietate ale urmaşilor lui Nicolae Baştea.

Nemulţumiţi de această stare de fapt, foştii chiriaşi au deschis o serie de procese şi au depus plângeri în urma cărora s-a iniţiat şi o cercetare penală pentru stabilirea modului în care Nicolae Baştea a obţinut certificatul de moştenitor. Finalmente, Justiția a stabilit că actele prin care casa fusese revendicată erau false, iar soții Iohannis au pierdut locuința irevocabil.

Cum este a doua casă pierdută în justiție de soții Iohannis, se naște întrebarea firească dacă nu cumva fostul primar sibian și-a procurat cele șase case nu prin meditații, cum a pretins, ci prin șmenuri, de aici un prim șoc pentru electorat.

Al doilea mare șoc a venit aseară, cînd, într-o emisiune a TVR, președintele a contestat corectitudinea verdictului, punînd, deci, la îndoială, onestitatea Justiției, deși verdictul, cum spuneam, este definitiv.

„Această soluţie, după părerea mea, NU ESTE BUNĂ, mă nemulţumeşte şi împreună cu avocaţii mei căutăm cele mai bune căi pentru a contesta această soluţie”, a spus Iohannis.

Teoretic, Codul de procedură civilă prevede trei căi extraordinare de atac, recursul, contestația în anulare și revizuirea, dar numai în condiții specifice, în care procesul președintelui nu dă deloc semne că s-ar încadra, în opinia unor specialiști consultați de Inpolitics.
Doar un apel la CEDO, în urma căruia să se demonstreze că soții Iohannis nu au avut parte de un proces corect, ar putea duce spre o soluție ulterioară de revizuire, dar e foarte greu de crezut că asta se va întîmpla.

Rămîne, per ansamblu, ideea că șeful statului, spre deosebire de restul românilor, dar, mai ales, de adversarii politici, are dreptul să pună oricînd la îndoială deciziile Justiției și să le lipească etichete. Asta, în timp ce clamează în mai toate discursurile despre nevoia respectării și întăririi Justiției.

Pentru Klaus Iohannis, esențial este ca întotdeauna să se găsească soluții ”suplimentare”, chiar cînd pare totul pierdut, soluții care nu sunt, eventual, la îndemîna compatrioților săi.

În primăvara anului trecut, într-un interviu dat ”Kamikaze”, Iohannis a fost întrebat, bunăoară, ce ar face în cazul în care ÎCCJ îl va găsi incompatibil în faimosul proces cu ANI.

Iohannis a răspuns, netulburat: ”Aș rămâne un simplu politician neamț din România, așa e. Dar găsim noi o soluție nemțească și în situația aceea, deși sper să nu ajungem acolo”.

Ce a urmat, se știe. În ciuda largului interes public ca procesul să fie tranșat ÎNAINTEA alegerilor prezidențiale, din motive logice și de bun simț, ÎCCJ a tărăgănat situația pînă cînd neamțul a ajuns la Cotroceni. Iar după aceea, verdictul favorabil nu a mai surprins pe nimeni.

Pentru că ulciorul nu merge non-stop la apă, președintele e acum, totuși, în situația de a găsi ”o soluție nemțească” pentru a-și păstra casa și a nu restitui sutele de mii de euro.

O soluție pe care e foarte probabil că o va găsi, ca prin minune. așa cum a găsit și DNA ac de cojocul Marianei Rarinca, pentru că – nu-i așa? – dreptatea e pentru dulăi, nu pentru căței. Lucru pe care îl știe și CSM, care tace mîlc și nu mai pare deloc deranjat, ca în alte cazuri, de presiunile și atacurile de la nivel înalt asupra Justiției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Iohannis stie foarte bine ce spune: „justitia independenta” va casa fondul si apelul si va da o solutie in interesul sau cu privire la casa cumparata din meditatii. Asta-i legea, in Romania!

 2. Hai cu suspendarea, ca votez pentru cu tot neamul meu.

 3. Neplacuta treaba.Faptul ca o solutie in justitie nemultumeste pe cineva e aproape normal,dat fiind principiul contradictorialitatii si efectele lui.Dar asta nu inseamna ca „nu e buna”.Totul e ca ea sa fie legala si temeinica.Noi zicem in drept ca lucrul judecat e socotit adevarat .Daca n-ar fi asa,am inebuni cu totii,caci ne-em judeca la infinit.Oricum,faptul ca sefului statului nu-i place solutia instantei intr-o cauza ce-l privea,ramasa definitiva nu-i da dreptul sa o conteste in public,doar pentru nu e pe placul sau.Unde am ajunge daca toti am proceda la fel ? Cum ramane cu statul de drept,si cu prestigiul justitiei,aflat la temeiul lui ? As fi curios daca CSM se va sesiza din oficiu pe aceasta chestie.

 4. Ce avem noi aicea?
  O casa care la parter are o banca austriaca care aruncå cu sute de mii de euro in Iohannis! Oare de ce? Iohannis stie de ce!.
  Avem o hotarire defi…. bla bla si care bla bla….. S-au folosit acte false pentru a pune mina pe aceasta proprietate? S-au folosit! Rezulta ca SOLUTIA data de justitia independenta din RO NU ESTE BUNĂ si il nemulţumeşte pe Iohannis. Acum ce-i de facut?
  Exista un caz asemanator in RO?. Exista cazul Rarinca.
  Va apela Iohannis la Stanciu din Trinomul care conduce RO?. Da! pentru ca exista déjà potecuta Rarinca.
  Are acum Iohannis guvernul meu? Il are. In consecinta are si o justitie care ii va da casa inapoi? O va avea!
  In rest avem parte numai de parole, parole cum ar fi: justitia independenta, statul de drept, lupta impotriva coruptiei, dreptul de proprietate, o constitutie pe care se urineaza toti fie straini sau de-ai nostrii etc..
  Asa oameni asa tara!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998