CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Declaratii socante si repetate ale lui Orban: presedinte cu probleme psihice?

13 comentarii / 5901 vizualizări / 1 noiembrie 2021

De cînd e lumea și există politicieni, orice gest controversat al lor e explicat de adversari prin țicneală: ”De ce a făcut asta? De nebun, de aia!”. În rare momente, însă, în spatele unei asemenea explicații stau lucruri ceva mai serioase. România a trăit acum vreun secol, e drept, experiența unui mare politician, președinte al PNL și prim-ministru cu mai multe mandate, care a fost dus din politică direct la ospiciu, după ce gesturi inimaginabile comise de el au dus la un control medical cu verdict nemilos. O serie consistentă de afirmații făcute în ultima vreme de un politician de maximă greutate, foarte apropiat de Klaus Iohannis, încep să sară granița dintre metaforă și acuzație concretă, sugerînd tot mai clar că și actual președintele ar avea probleme psihice autentice.

Să amintim pe scurt cîteva fapte.

Primele semne de întrebare vizavi de comportamentul personal al lui Iohannis au apărut, conform unor surse de încredere, prin 2014, înainte ori imediat după alegeri, în rîndul liderilor PNL sau PDL care interacționau cu el.
Ceva era aparte în poziționările și exprimările președintelui în raport cu respectivii lideri, dar, la acea vreme, fiecare și-a ținut părerile pentru el, cu atît mai mult cu cît era vorba de un lider devenit puternic.

Scena celebră cu paltonul trîntit pe capotă nu a făcut decît să alimenteze bîrfele, dar nimic cu adevărat serios.

În 2015, a venit prima referire concretă la prezumtive probleme ale președintelui, atunci cînd, în martie, într-un articol din Ziuanews.ro, un specialist a declarat jurnaliștilor, sub protecția anonimatului, că Iohannis ar suferi de o formă de autism, numită sindromul Asperger. Fără probe, fără nume, deci ”subțire”.

Cîteva luni mai tîrziu, într-un interviu acordat Evenimentului zilei de către reputatul sociolog Alin Teodorescu, a mai apărut un semn de întrebare. Întrebat dacă Iohannis chiar e genul care tace și face, Teodorescu l-a etichetat stupefiant: ”Ludwig al II-lea al Bavariei. Principe fără legătură cu lumea reală, este principe, domnește, nu conduce, nu are legătură cu România, reprezintă interesele unei supra-minorități a capitalului transnațional şi a fost votat pentru că lumea nu l-a vrut pe Victor Ponta”.

Ludwig al II-lea, să o spunem, a intrat în istorie cu supranumele de regele-nebun, pentru că așa și era, clinic vorbind.

În această toamnă, a venit un verdict mult mai dur, dar și de la o voce mult mai autorizată, psihologul dr.Laurențiu Ioan Ștefan, care a scris pe Facebook, fără echivoc, șocînd multă lume, despre Klaus Iohannis:

”Primitiv. Avar. Brutal. Nerafinat. Lipsa totală a autoironiei, a umorului, a empatiei, înlocuite cu stări de absență și indiferență afectivă brutale, justificate de o falsă decență, îi dezvăluie sărăcia afectivă. Arogant, cu o morală contrarie alimentată de megalomanie, cinism și iresponsabilitate. Dominat de senzația superiorității sociale, devine adesea ridicol și disonant. Dizarmonic. Fals. Crud. Inadaptat”.

Au mai fost voci, nu puține, care au vehiculat chestiuni similare de-a lungul anilor în spațiul virtual, cel mai adesea.

În principiu, toate aceste acuzații pot fi considerate simple exagerări, așa cum spuneam, eticheta de zmucit, zurliu, dus cu pluta șamd s-a lipit dintotdeauna cu maximă ușurință, în timp căpătînd chiar un caracter mai degrabă metaforic decît clinic.

O serie de afirmații din aceeași categorie lansate în ultima vreme de către Ludovic Orban tind, însă, să pună serios pe gînduri. Tocmai pentru că sunt din ce în ce mai insistente. Și pentru că vin de unde vin.

Fost șef de campanie al lui Klaus Iohannis, promotor al acestuia (”Cineeeee e generaaaaluuul?”), desemnat premier de el în două rînduri, președinte al ”partidului lui”, într-un cuvînt, un personaj care poate revendica lesne statutul de bun cunoscător al președintelui, ca om și ca politician, Ludovic Orban pare să transmită public, repetat, un mesaj extrem de grav.

Acela că România ar putea fi condusă de o persoană cu probleme reale la mansardă.

Iată cîteva dintre declarațiile sale la adresa lui Iohannis, făcute în două rînduri la Realitatea TV, și asta doar la emisiunea Ancăi Alexandrescu:

”Nimic nu indica în 2019 că ar putea să ajungă într-o asemenea spirală a nebuniei şi a ruperii complete de realitate”

”Atâta timp cât un om e rațional și acționează pe baza unei gândiri… Părerea mea e că Iohannis nu e rațional”.

”Când un om se îmbolnăvește la cap e foarte greu să anticipezi. Comportamentul lui nu are nicio legătură cu comportamentul dictat de funcția pe care o ocupă.”

”Nu prea am mai avut discuții cu Iohannis. E un comportament și o acțiune complet aberante”.

”Avem un președinte care a luat-o razna complet, se comportă că un turist străin, își ignoră obligațiile pe care le are față de români”.

”Președintele are un comportament care nu mai are nicio legătură cu comportamentul din momentul în care l-am susținut. Cred că nu își va termina mandatul, sincer”.

”Mi se pare că atât Iohannis cât și Cițu cât și cei din jurul lor au înnebunit”.

”Aduceți-vă aminte comportamentul președintelui în pandemie în 2020, care a fost un comportament responsabil și comportamentul actual care e complet inexplicabil”.

”Eu nu îl recunosc pe Iohannis, mie mi se pare că Iohannis a fost înlocuit de o sosie sau parcă cineva îi determină prin telepatie comportamentul”.

”Noaptea minţii! Lipsă totală de empatie, o lipsă totală de înţelegere a exigenţelor funcţiei de preşedinte”.

”Vă mărturisesc că după 1 ianuarie nu mai înţeleg nimic din tot ce a făcut Iohannis. Nu mai înţeleg nimic. De multe ori am senzaţia că parcă a fost înlocuit cu o sosie. Mi se pare că a pierdut complet orice legătură cu realitatea”.

Spirala nebuniei? Om îmbolnăvit la cap? Razna complet. Irațional? Înnebunit? Pierdut legătura cu realitatea?

Formulări extrem de grave, de la un nivel foarte înalt.
Nu de la Șoșoacă, Funar sau de la alți exaltați ai vorbelor.
Ci de la un politician cu maximă greutate în ecuația politică a ultimilor ani, care a condus statul ca premier și partidul de guvernămînt.

Oricare dintre aceste declarații, luate la bucată, s-ar încadra în categoria ”metaforelor” politice atît de des întîlnite, așa cum spuneam.
Doar că ele nu vin la bucată, ci în serie, tot mai des și cu o insistență mult prea suspectă.

Nu prea ar rămîne loc, în opinia noastră, pentru mai mult de două ipoteze:

1) Ludovic Orban știe că anumite atacuri lovesc, chiar fără substrat real, într-un punct sensibil al președintelui și urmărește, în numele anumitor interese, provocarea unei reacții dure a președintelui.

2) Ludovic Orban chiar are informații reale și a început să pregătească opinia publică pentru confruntarea cu un adevăr nemaiîntîlnit de pe vremea lui Dimitrie A.Sturdza.

Va merge mai departe fostul premier cu acuzații/dezvăluiri?
Și dacă da, ce consecințe ar putea avea ele asupra imaginii României? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Destinul lui 13 iunie ziua lui Klaus Iohannis…UN AVENTURIER…Astia care va dati oameni de stiinta, culti, cititi cat va permite televizorul si Google…cat au studiat stramosii nostri sa dea o astfel de proorocie? In traditia ortodoxa romana 12 iunie e ziua sf
  Onufrie cel Mare….vindecator de nebunie. 13 nu a intrat in grafic…acolo e sf. Alexandra…ca de aia avem tot timpul spectacol cu Alexandra Stan…biata de ea…si cu fixerita Andra…l-au fixat pe preopinent pana a luat-o prin padure…Bai, masonilor de doua parale sunteti maestri unui mare rahat…VOI NU CONSTRUITI NIC…VOI VA SCOATETI SI CARAMIZILE DIN PROPRIILE ZIDURI…IMPOSTORILOR! CALITATEA VOASTRA ARATATA DE REZULTAT…NISTE IMPOSTORI…

 2. Românii n-au vrut s-o voteze pe Veorica pe motiv că era o țață care a înfiat un copil. Mai bine le-a fost cu un retardat criminal. Ghinion!

  Bine, românilor le-a puțit și vaccinul de-au ajuns deștepții Ieuropii. Astăzi mai puțintei.

 3. Nu prea înțeleg ultima propoziție. Cum adică „ce consecințe ar putea avea ele[dezvăluirile] asupra imaginii României?”…
  Pentru dumneata e mai importantă eticheta decât adevărul?

 4. senzatia e mai degraba ca iohanis se vrea suspendat. adica pe astea 2 piste as merge: probleme la mansarda sau se vrea suspendat. a doua varianta e de a dreptul terifianta, da are cel mai mare continut de logica: se duce la golf de colectiv, se plimba aiurea prin egipt, creeaza crize guvernamentale fara iesire, se plimba aiurea prin suedia cand tara arde, sta cu geaca pe el la glescau, etc. e ceva aiurea rau de tot, adica senzatia e ca le face cu intentie. si daca da, de ce se vrea suspendat? un posibil raspuns: stie ceva despre un viitor nu tocmai roz, si vrea sa plece. este clar profilul unui fugar, nu l am banuit niciodata de barbatie. viitorul in cel mai scurt timp ne va spune!

 5. Sunt de acord ca i dus cu pluta. Nu ma intereseaza de ce, sau de cand. Important e sa l zburam de acolo cat mai repede!

  • Daca vrei sa-l vezi “zburat” pe sas, pune mana si semneaza petitia “jos iohannis” – nu, nu-s fan AUR si nici nu i-am votat (habar n-am avut de existenta lor), dar pana una alta, astia chiar incearca sa faca ceva si intind o mana amaratului astuia de popor (ca in alde PSD nu ai cum sa te mai increzi, cand e evident ca sunt pe mana cu Iohannis si securitatea lui! – cand sefii PSD sunt pe statul de plata al SRI, chiar nu te poti astepta la altceva). Asa ca, semneaza-le petitia (https://josiohannis.ro/), ca poate, daca se strange milionul de semnaturi, s-or simti si mitocanii aia din Parlament(chiar si cei platiti de SRI) sa-l demita si sa ne scape de el si #echipacastigatoare (a lui si’a lor!… ca noi murim pe capete, iar aia de scapam cu viata, oricum ne ducem fix in cap, chiar daca “liniuta” Citu inca incearca sa ne convinga ca tara e pe plus si merge bine, bine! – omu’ vede “inorogi si curcubee”, cu Romania si al sau PIB peste cel al Ungariei… caCitule…. NU TE MAI DROGAAAA!!!).
   Asa ca, dl. Nicu, daca tot vrei sa faci ceva: semneaza pentru demiterea lui Iohannis! – scapam si de el, si de Citu, si de “marele general”, si de sluga de Ciolacu&gasca si, in general, de toti ametitii astia de ne mananca bruma aia de viitor de-o mai avem!

 6. Orice om educat, cat de cat, isi poate da seama care dintre cei doi are probleme psihice.

  In plus, cine are o anumita problema inhibitiva, are impresia gresita ca si ceilalti o au. E tipically

  • Și tu ești educat cât de cât, dar asta nu te ajută să fii mai puțin prost decât behăi.

   Linge Securitatea în cur până crapi!

   • Prostovaneee, in postarea mea nu era vorba despre mine ci despre altii. Daca ai ceva de zis, citeste articolul lui BTI si comenteaza. Altminteri, nu vezi ca esti in plus? Adica poti fi aruncat la gunoi, nu trebuiesti nimanui. Hai noapte buna racane!

  • Daca Iohannis, al tau, e vreun om educat… e clar ca esti si tu, dupa chipul si asemanarea lui!… caci “farul tau” nu-i nimic altceva decat un retard, fost profesor la Agnita (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Agnita), hot de case, vanzator de copii (mai grav si mai nou: VANZATOR DE TARA!)… agramat, dislexic, certat grav cu diftongii/triftongii – cauta-ti singur definitiile, daca tot de dai Franklin… mai benjamin! (cu “b” mic! – ca e clar c-ai exagerat preluand numele unuia despre care, cel mai probabil, n-ai citit NIMIC!)
   Pe bune!?!
   Cat de misel poate fi un om sa-i ia apararea unui nemernic precum “profu’ de la Agnita”?!
   Arata-mi un singur profesor – nu conteaza domeniul, nici nivelul (gimnaziu, liceu, facultate) – care a “facut” 7 (sapte) case din banii de meditatii!!! Chiar atat de idioti credeti ca suntem!?! Chiar credeti ca nimeni nu stie cum si-a obtinut casele!?! Chiar totul e… GHINION?!
   Nastase, 4 case, si-a servit “termenul” in puscarie! “Agnita man”, zis si 7 (sapte) case… pe cand?!? – ca, momentan, incaseaza chirii! Ravasitoare lui sotie? – copila de securist – pe cand la puscarie?!
   Ca Iohannis al tau, bai benjamin, a facut numai porcarii… asta-i clar!… ca a bagat-o si pe ravasitoarea lui sotie-n combinatii… e la fel de clar (si vezi, benji, ca ea nu se bucura de nicio imunitate – nu ca el ar fi acoperit pentru hotiile care l-au consacrat! – dar aici intervine Zalaul si caCitu de l-a demis pe prostu’ ala de la Justitie!)
   Chiar esti SRI-st (nu am cum sa te numesc SECURIST, ca aia erau inainte de ‘90… baieti cinstiti si destepti, care tineau cu TARA… tu, bejamine, esti clar pe statul de plata al aluia din Zalau! – cauta singur pe web, daca nu stii care-i referinta!)
   Uita-te la rezultatele celor 7 ani (hmm… simetrie cu alea 7 case) de mandat! A dus tara-n cap, de “inteligent si inspirat” ce este! De 2 (doi) ani, a paradit si PNL-ul/dreapta si stanga si toata tara… ca deh, atat il duce capu’!… Agnita style!
   A distrus tot ce i-a iesit in cale – totdeauna mi-a fost frica si i-am evitat pe oamenii care n-au crescut un copil! – ceva imi spune ca “la famiglia” uraste si animalele… ca-i strica echilibrul lui emotional, ala de “demiurg”!
   Astazi, cand stam de vorba, nu mai avem nici partide si nici sefi de partide… ci doar slugi!… care trebuie sa-i care lui paltonul, geaca, fularul, masca… ma rog, in general, sa-i/sa le suporte arogantele lui si alei sale ravasitoare sotii (bine ca vorbiti despre dictatoarea de Elena Ceausescu… aia macar a facut copii! – niciunul dintre cei 3 nefiind vreun prost, ba din contra!).
   Pe al vostru, il doare fix la basca de oricine! Jigneste, in aroganta “taranului de la Agnita” ce este, gafeaza si umileste o tara-ntreaga (KWI dixit: “ori esti precaut, ori esti prost”… prost esti tu mai, mitocanule!!! – in orice alta tara, normala, ramanea in “kru gol” pe plata de despagubiri – nu mai vorbesc de procesevde alta natura!), face Romania de kkao pe unde se duce – deh, cand te-ai nascut sarac si prost, nici ca-ti vei depasi conditia, oricat ai fura si ti-ai baga in buzunar! – dar, nu-i asa?!… “Agnita man” is the best!
   Chiar nu vezi ca pe langa faptul ca-i complet retard, mai este si lipsit de orice inteligenta sociala si/sau emotionala?!
   Mai “ben”… cu oricat te-ar plati sorositul din Zalau (ma rog, institutia aia pe care o devalizeaza el/ei… “Zalau man & Agnita man”) chiar in halul asta sa te prostituezi?!… luandu-i apararea unuia care a demonstrat in 7 (sapte) ani si prin 7 (sapte) case, ca nu este nimic altceva decat un avar?!
   N-am idee… poate tu ai copii… chiar nu te intereaza viitorul lor?! Chiar crezi ca esti etern?!
   Daca maine mori?
   Chiar nu te intereseaza in ce lume-ti lasi copilul?! Rei sa ti-l lasi in lumea astora!?
   PS: daca tu, ben, nu ai copii… vezi ca unii dintre noi au!… si ne intereseaza!

   • Amice, ia un carbaxin si calmeaza-te.
    Nu vorbeam despre performantele lui Iohannis ca presedinte si om politic, ci despre sanatatea lui mintala, atata cata este, in raport cu aceea a lui Ludovic Orban. Decat atat.

 7. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998