Despre predictii politice
0 comentarii / 1647 vizualizări / 5 ianuarie 2011
Observ pe forumurile postate pe diverse site-uri, care preiau analizele mele, o serie de comentarii negative. Este firesc sa se intample asa. Pana la urma, libertatea Internetului poate face admisibila chiar si existenta asa-numitilor postaci. Adica indivizi platiti de politicieni pentru a lansa anumite mesaje. Si tocmai de aceea cred ca este necesar sa le raspund criticilor mei. Mai ales ca este vorba de predictii pe care le-am facut legate de destinul politic al lui Traian Basescu.
O adevarata furtuna de acuzatii impotriva mea a fost declansata imediat dupa ce am prognozat ca acest an se va incheia fara ca Presedintele Traian Basescu sa se mai afle la butoane. Recunosc ca acest enunt poate fi socant. Cu atat mai socant, cu cat seful statului este mai jucator decat oricand. Cum adica? Sa fie el extrem de vulnerabil tocmai acum, cand tine sub papuc Parlamentul, unde, prin fel de fel de manevre oculte, a reusit sa obtina o majoritate confortabila care ii permite, pentru prima data, sa transforme Legislativul intr-o veritabila masina de vot? Tocmai acum cand serviciile secrete nu mai misca in front, executand orice comanda vine de la Cotroceni, chiar daca ea incalca drepturile omului, Constitutia si legislatia europena? Tocmai acum cand ANAF, subordonat si el direct institutiei prezidentiale, taie si spanzura? Tocmai acum cand, in Procuratura, la Interne si la Aparare, toata lumea transpira batand din calcaie in fata sefului statului? Tocmai acum sa fie el mai vulnerabil, cand, in materie de politica interna, conduce practic Guvernul iar, in politica externa, faimosul Baconschi nu este decat o prelungire a sa? In acest an sa se prabuseasca Basescu, cand protejata sa Elena Udrea s-a lipit temeinic la butoanele de unde sunt manevrate finantele statului? Si, in fine, acum cand pentru prima data, cred eu, in ultimii 20 de ani, i se supune sefului statului fara cartire pana si guvernatorul BNR?
Eu am dezvoltat o teorie conform careia prabusirea lui Traian Basescu vine, in acest an, nu din prea multa slabiciune, ci, dimpotriva, din prea multa putere. Pentru ca prea multa putere inseamna prea multa responsabilitate. De exemplu, oricine ar incerca sa analizeze cauzele dezastrului economic, social, politic si moral in care se afla Romania, nu poate disocia aceasta situatie de Traian Basescu. Dimpotriva. Iar, mai recent, tentativele de scoatere a Romaniei de pe harta UE nu pot fi puse pe seama unor acte, fapte si declaratii iresponsabile ale ministrului de Externe. Dimpotriva. Baconschi joaca pe post de kamikaze, pentru a incerca, in fata naivilor, sa preia raspunderea care de fapt ii apartine domnului Basescu, pentru socantele esecuri in politica externa a Romaniei.
Intr-un regim autocratic, care se indreapta catre dictatura, fireste ca nu ma pot astepta ca un sef al statului sa fie scos din joc exclusiv in urma unor aranjamente politice. Nicidecum. Cetateanul va fi cel care va cauta si va gasi “capul lui Motoc”. Basescu va fi “capul lui Motoc”. Si asta in cursul acestui an.
Nu este adevarat ceea ce unii postaci ori poate critici de buna-credinta ai subsemnatului afirma in sensul ca eu as fi sustinut vreodata ca, in urma suspendarii Presedintelui, el va fi si demis prin referendum. Dimpotriva. Atunci cand s-a intamplat, am scris cat se poate de explicit si in mai multe randuri ca opozitia este prea divizata pentru ca referendumul sa aiba succes. O singura data m-am inselat in ceea ce-l priveste pe Basescu. Si recunosc. S-a intamplat la ultimele alegeri prezidentiale. Dar acolo a fost multa prostie si multa frauda. Pe care nu aveam cum sa le anticipez la dimensiunea lor. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)
Comenteaza