CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: Cit va mai reusi Iohannis sa penduleze intre SUA si Germania?

2 comentarii / 3775 vizualizări / 9 iulie 2017

”Președintele României a căutat la Varșovia să păstreze o linie de neutralitate desăvârșită, una care riscă la un moment dat să dezamăgească toate părțile” se arată într-o analiză Deutsche Welle, după recentul summit internațional din Polonia, la care a participat și Donald Trump.

”Oferta de gaz lichefiat pe care a făcut-o la Varsovia președintele Donad Trump, ca alternativă la gazul rusesc, a părut să apese și mai mult asupra punctelor nevralgice. Cu o săptămână în urmă ministrul de externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, care se găsea la Krasnodar în cursul unei vizite în Rusia, a criticat pe un ton ferm noile sancțiuni adoptate în Senatul american care ar viza inclusiv firmele germane implicate în proiectul Nord Stream 2 : ”O lege care să ne oblige să renunțăm la gazul din Rusia pentru a cumpăra în schimb gaz american mai scump, ni se pare cu totul inadmisibilă”, a spus ministrul german federal de externe. Președintele Klaus Iohannis a reușit însă și de data aceasta să se păstreze într-o totală ambiguitate, căutând totodată să minimalizeze potențialul conflictual al ofertei americane: ”După părerea mea trebuie să fim foarte realiști și să ne gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, adică trebuie să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piață și în acest fel să obținem în final condiții foarte bune pentru economiile noastre”. E o declarație perfectă în felul ei, căci nu doar că aplaudă oferta americană, dar ea susține și faptul că Germania este pe deplin îndreptățită să urmeze relațiile comerciale cele mai avantajoase(…)
Dar simultan cu planul pur comercial, care suscită atâtea divergențe, se desfășoară diferențele de ordin ideologic care sunt de obicei subestimate la București. La Varșovia președintele SUA, Donald Trump, a vrobit în mod apăsat într-un chip menit să dea satisfacție Europei conservatoare așa cum o înțeleg mai ales Polonia și Ungaria și în opoziție implicită cu linia liberal-progresistă a Germaniei și Franței. Stilul, lexicul și temele invocate de președintele american au fost o clară polemică cu liberalismul occidental și cu politicile sale migraționiste. Donald Trump a validat prin discursul său politicile partidului Dreptate și Justiție care sunt considerate abominabile la Berlin și la Paris.
Prin urmare situația este extrem de complicată și ne întrebăm pur și simplu, cu o uimire dublată de îngrijorare, până unde va reuși președintele Iohannis să ducă neutralitatea sa ideologică și politică” mai scrie D.W. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Va incerca sa fie un liant intre Washington si Berlin…
    Va incerca, de reusit mai greu , nu are nimic care sa il recomande ca un intermediar frecventabil
    Are multe slabiciuni de ordin juridic, deci este vulnerabil…
    Se agata de putere in speranta ca odata ce mutti va fi reconfirmata cancelar, aceasta il va resuscita politic…
    In tara i-ar face bine la imagine daca va accepta revocarea lui l.c.k. Daca va avea curaj ….si ceva semnale externe …

  2. […] vară, după Summitul internațional de la Varșovia, cu participarea lui Trump, Deutsche Welle remarca faptul că, pendulînd între Germania și SUA ”Președintele României a căutat la Varșovia […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998