CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle, intrebare legitima: De ce votantii din diaspora ar fi mai pretiosi decit cei din tara?

7 comentarii / 20764 vizualizări / 26 iulie 2016

Deutsche Welle dedică o foarte interesantă – și tăioasă – analiză ultimului scandal din politica mioritică, cel în jurul așa-zisei necesități de stimulare a votului diasporei, inclusiv printr-o aberantă modificare prin ordonanță a legii votate anul trecut în parlament, în aplauzele tuturor partidelor. Principala problemă ridicată de DW: de ce ar trebui să se ia măsuri speciale pentru stimularea votului în cazul unor cetățeni care muncesc afară la negru și nu plătesc un leu taxe, și care, dacă chiar vor să voteze, pot veni fără probleme în țară în ziua scrutinului?

”Sistemul funcționează foarte bine, ca dovadă că sunt deja mii de înscrieri în Registrul Electoral. Dacă ele sunt totuși foarte puține nu sistemul e de vină, ci românii înșiși care, dintr-un motiv sau altul, nu vor să-și declare datele personale la ambasadă. De fapt militanții PMP nu s-au sfiit să spună și despre ce este vorba, dezvăluind că unii se tem că, declarându-și datele personale, ar putea fi prinși de fisc. Dacă ar fi să vedem ce anume nu funcționează, atunci e vorba pur și simplu de sistemul de colectare a impozitelor, care nu face față în condițiile mobilității europene” punctează DW.
”Prin urmare ceva nu e în regulă, dar nu e vorba de votul prin corespondență, ci de cu totul altceva. Dacă doresc să voteze, românii aflați în străinătate o pot face cu ușurință prin corespondență, iar dacă au motive să nu o facă, atunci să întreprindă o călătorie până acasă în ziua votului, căci, cu noile companii low cost, un zbor până în România nu mai ceva inaccesibil. În fine, votul nu este obligatoriu.
Să precizăm un lucru care pare să fi fost uitat. Scopul unei legi electorale nu este să stimuleze votul unei anumite categorii de persoane, ci să ofere tuturor posibilitatea de a vota. Iar legea românească este foarte bună și echitabilă. E grotesc să spui, așa cum face Traian Băsescu, că cei care nu vor să-și plătească impozitele ar trebui să beneficieze de condiții preferențiale. Adică după ce că nu își achită obligațiile legale, ei ar trebui să beneficieze și de cheltuieli suplimentare din partea statului. Dacă tot nu îți plătești impozitele, măcar cumpără-ți biletul de avion, pe care, știind bine când e ziua votului, îl poți rezerva din timp la un preț rezonabil. E posibil să zbori de la Barcelona la București mai ieftin decât dacă te-ai întoarce de la Tulcea la Satu Mare cu trenul sau mașina proprie. Așadar nu există nicio scuză serioasă”.

”Ce conține în mod special votul românilor din afara țării mai prețios decât votul celor din țară? De ce un român care lucrează ca lucrător detașat la Bruxelles valorează electoral mai mult decât unul care nu a plecat din țară niciodată? Pentru că toată pledoaria aceasta în favoarea votului din diaspora exact asta sugerează: că unii prețuiesc mai mult decât alții” conchid analiștii DW.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Mai scriu si postacii platiti de la DW lucruri corecte, uneori.

 2. „Unii prețuiesc mai mult decât alții” pentru ca
  – traind in alta lume, cu legi simple si clare, pe care chiar le respecta, au inteles ca asta trebuie sa se intample si in Romania
  – sunt mult mai putin manipulabili politic ca sa fie mintiti cu televizorul
  – fiind suficient de multi pot impune realitatea si mentalitatea lor si in Romania prin vot

  • serios? Ei sunt desteptii de afara si noi prostii care am ramas aici sa muncim pentru 1000 de lei. Cat despre mentaliatate, pardon. Cand vin in Romania totul se schimba pentru ca nu mai exista amenzile de dincolo. Si strainii care vin in Romania fac la fel, asa ca lasa-ma cu desteptii de afara. Au plecatafara si au sacrificat generatii de copii.

  • daaa :))) aia care stau peste hotare respecta acolo toate regulile, de frica pedepsei, iar cand vin in tara se kk in capul tuturor, ca sa arate cine sunt ei! ce sa invat de la un cocalar capsunar?

 3. Hahaha, hai ca ai spus-o fix din putzul gandirii, Cipriane!!!
  UIte in tzara ce se intampla si da-ti un cap in gura, pentru ca situatia de acum din Romania este fix in urma alegerilor „tinerilor frumosi si liberi” care au vrut paiatza asta in fruntea tzarii impreuna cu „guvernul meu” !!!

 4. […] favoarea votului din diaspora exact asta sugerează: că unii prețuiesc mai mult decât alții” relevau analiștii siteului […]

 5. […] favoarea votului din diaspora exact asta sugerează: că unii prețuiesc mai mult decât alții” relevau analiștii siteului […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998