CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle, ipoteza-soc: In Romania se cumpara condamnari cu suspendare?

0 comentarii / 1507 vizualizări / 27 ianuarie 2014

Prestigiosul organ Deutsche Welle analizează o situație ieșită din comun din România, legată de mersul Justiției, și care îngrijorează profund Comisia Europeană, anume faptul că, anul trecut, mai mult de trei sferturi dintre condamnările pentru corupție s-au dat cu suspendare, lucru nemaiîntîlnit în alte țări. Prilej pentru DW să sugereze o explicație terifiantă; nu cumva în România s-a intrat într-o etapă nouă, aceea a mitei pentru sentințe cu suspendare, în condițiile în care achitările ar bate prea mult la ochi?

”În ultimul raport al Comisiei Europene se constată pe un ton critic că în România actele de corupţie nu sunt considerate infracţiuni foarte grave ca dovadă că de multe ori judecătorii dau pedepse cu suspendare. Statistica este grăitoare. În cazurile instrumentate de DNA anul trecut au fost condamnate la închisoare 853 de persoane dintre care numai 189 (22,2%) au fost cu executare, în timp ce 664 (77,8%) au fost cu suspendare. Cele mai multe suspendări au fost la Curtea de Apel (88%), dar şi la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie s-au dat sentinţe cu suspendare în 75% din cazuri, ceea ce ar fi în contradicţie cu propriile sale îndrumări oferite instanţelor. În consecinţă, Comisia insistă pe înăsprirea pedepselor cu scopul de a consolida efectul lor descurajant” notează analiștii postului german.

Potrivit aceluiași raport, din toate cazurile de corupţie instrumentate până acum, o sentinţă de confiscare a averii celui acuzat de corupție – o pedeapsă cu adevărat usuturătoare – a fost pronunţată numai o singură dată.

”Judecătorii ar putea obiecta că nu pot fi trase concluzii numai din analiza statistică. E adevărat, dar pe de altă parte au fost foarte multe cazuri de corupţie şi în rândul judecătorilor. Apare atunci bănuiala că numărul mare de sentinţe cu suspendare ar fi nu produsul unei filosofii a dreptului, ci pur şi simplu al mitei. Pretenţiile au scăzut, nu se mai cumpără achitarea, ar fi prea bătător la ochi, dar se mai poate obţine o suspendare” se afirmă în comentariul D.W.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998