UPDATE – Dezvaluiri-bomba: Sanatatea in regimul Orban, pe mainile baietilor destepti din mediul privat
5 comentarii / 5185 vizualizări / 29 ianuarie 2020
Sistemul public de Sănătate e împînzit în guvernarea liberală de oameni proveniți de la mari companii private din domeniu, la loc de cinste stînd spitalul preferat al lui Klaus Iohannis, Polisano din Sibiu, preluat nu demult de Medlife și despre care am mai relatat cîndva. Respectivele companii private ar fi marii beneficiari ai privatizării sistemului de sănătate promovat de guvernul Orban, ceea ce ar putea fi considerat un veritabil conflict de interese, acuză fostul șef al CNAS, chirurgul Lucian Duță.
Într-o postare pe Facebook cu numele ”Marea Minciuna”, Duță amintește că ”scopul unui sistem public de sănătate este de a oferi servicii GRATUITE intr-o proporție cât mai mare” și afirmă că ”Este o minciuna afirmația ca pacienții nu vor plăti in plus atunci când nu au ce face și sunt forțați sa meargă in sistemul privat. Orice suma care pleacă din CNAS spre sistemul privat va genera in mod direct sau ascuns coplata. Dirijarea banilor publici către sistemul privat scade accesul la servicii medicale gratuite lovind exact in categoriile mai defavorizate”.
”Nici un spital privat din România nu ar rezista dacă nu ar avea contract cu CNAS, ceea ce spune multe. Da, prețurile de decontare sunt mici, dar spitalele publice fac față chiar și asa, pentru ca nu sunt fortate sa facă profit. Da, trebuie sa funcționeze și sistemul privat, dar fără a afecta accesul altor milioane de oameni la servicii gratuite. Ceea ce înseamnă ca numărul serviciilor contractate cu sistemul privat trebuie foarte atent monitorizat. Actuala echipa de la Ministerul Sănătății nu poate fi credibila atâta timp cât sunt foști angajați (și probabil și viitori) a unor operatori privați care beneficiază din plin de reglementarile care vor fi introduse.
In sprijinul afirmației de la pct 7 iată ce spune ”Europa Liberă”:
“Ministrul Victor Costache, născut la Iași, este fost director medical al clinicii private Polisano din Sibiu.
Adela Cojan, președintele CNAS, este fost director executiv al Polisano din Sibiu.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în minister, vine din spitalul privat Sanador.
Dacă luam doar o comisie consultativă a Ministerului Sănătății, să zicem cea de chirurgie oncologică – pentru că oncologia este un program național –, observăm următoarele:Președintele comisiei, Dr. Liviu Bosînceanu, vine de la clinica privată Polisano.
Șeful de lucrări, Dr. Claudiu Matei, vine de la clinica privată Polisano.
Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu vine de la spitalul privat Regina Maria.
Dr. Nicolae Ioanid și prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu – vin de la spitalul privat Arcadia, din Iași.
Cu alte cuvinte, executivul Orban a ales ca politica publică a unui sistem social de sănătate să fie dirijată și consiliată de foști sau actuali angajați din sistemul de clinici și spitale private, proiectate să obțină profit.Este greu de înțeles cum această practică nu constituie un conflict de interese.” mai spune medicul. (B.T.I.)
@asd ce faci mortaciune? Inca esti sanatos?
Dl. Duta are doar partial dreptate.Spitalele de stat supravietuiesc pe actualele tarife , nu pentru ca nu sunt obligate la profit, ci pentru ca sunt subventionate de stat si/sau autoritatile locale!Spitalele de stat primesc de la stat fonduri pentru aparatura, dotari, investitii in cladiri, etc., in timp ce clinicile private fac toate aceste cheltuieli din profitul obtinut!Daca tarifele decontate de CNAS ar fi aduse la o valoare mai normala, atunci si privatii ar putea oferi servicii gratuite-fara coplata.Pentru aceasta, insa, ar trebui marit bugetul CNAS.Sunt solutii, de exmplu:ar trebui sa nu mai existe co-asigurati (cu exceptia minorilor) si nici categorii care nu contribuie la CNAS -militieni, securisti, calugari, etc.De asemenea, plata CASS ar trebui sa nu se faca procentual din venit , ci pe baza serviciilor oferite.Ce ziceti, d-le Duta, ar merge asa?
Steven, stai jos, nota 4!!!
De ce , d-le David, e ceva gresit in ce am spus?!Veniti cu contra-argumente, daca aveti..
Cristina Topescu ce cauta in organigrama ministerului sanatatii? Asa decontau liberalii serile friguroase petrecute la proteste de catre Topeasca?!