CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Din nou despre diversiunea comasării alegerilor: haosul la care visează liberalii

1 comentariu / 2499 vizualizări / 19 aprilie 2023

”Oamenii s-au săturat de atâtea alegeri. Nu vor să iasă de atâtea ori, se pierde esența actului în sine”, a spus azi premierul Nicolae Ciucă, potrivit presei momentului. Interesant cum oamenii se satură sau, dimpotrivă, vor să se bulucească la vot în funcție de interesele de moment ale marilor lideri politici. Am mai scris despre faptul că așa-zisa comasare a alegerilor e doar o diversiune, dar poate ar fi bine să scoatem la lumină și alte aspecte, de ordin tehnic să zicem, prin care să relevăm ce ar însemna o asemenea comasare: haos electoral total.

”În mod normal, în România, în anul viitor, în 2024, am avea cam multe alegeri. Este o realitate. În primăvară ar fi europarlamentare, toamna devreme ar fi locale, toamna târziu ar fi parlamentare și toamna, și mai târziu, ar fi prezidențiale. Ori patru rânduri de alegeri complicate într-un singur an sunt problematice” a spus președintele Iohannis zilele trecute.

Sunt multe patru alegeri, da.
Dar uită președintele că el însuși a fost cel care a programat patru rînduri de alegeri într-un an, cînd ele ar fi fost în mod normal doar trei.
În iunie 2019 am avut alegeri europarlamentare, apoi în noiembrie două tururi prezidențiale. În 2020, în iunie am fi avut alegeri locale, plus mult doritele alegeri parlamentare anticipate decise de Iohannis încă din ianuarie. Deci patru rînduri de alegeri într-un an calendaristic, în loc de trei, doar pentru că asta convenea intereselor președintelui. Pe atunci nu îl preocupa ”problematica” atîtor scrutinuri. Faptul că pandemia i-a dat peste cap planurile nu scuză atitudinea lui Iohannis.

În acest moment, sunt trei scenarii mari și late, care exclud europarlamentarele, a căror dată e stabilită de Bruxelles și nu de București..
Comasarea localelor cu parlamentarele, a parlamentarelor cu prezidențialele și, în fine, a tuturor trei, economia maximă de bani și de timp pentru cetățeni, nu-i așa?
Dintr-o dată, nu ne mai permitem ca democrația să coste scump și să reclame sacrificii, cum ni s-a băgat în cap atîția ani.

Dacă se comasează doar localele și parlamentarele (presupunînd că se găsește o soluție constituțională), ar însemna ca în decurs de 2-3 săptămîni românii să vină la vot de trei ori, cu tot cu cele două tururi prezidențiale, pentru că decalajul între parlamentare și prezidențiale e foarte mic.
Asta ar putea conduce la un absenteism masiv fix la cele mai importante alegeri pentru Occident, cele pentru Cotroceni; în plus, Iohannis ar fi dezavantajat, pentru că nu ar putea candida și la Parlament, precum în cazul comasării parlamentarelor cu prezidențialele, permisă de legislație și deja aplicată de cîteva ori.

Cea mai convenabilă variantă, din perspectiva gîndirii liberale, ar fi comasarea tuturor celor trei alegeri.
Abia atunci s-ar scuti și niște bani și am avea, probabil, și o prezență mare.

Doar că niște amănunte tehnice ne omoară.

Conform legislației în vigoare, alegerile prezidențiale se desfășoară în diaspora timp de trei zile și la ele poate vota orice român aflat peste hotare, indiferent de motiv.
Alegerile parlamentare se derulează în diaspora timp de două zile și la ele votează doar românii cu domiciliul sau reședința în străinătate, 7-800.000 de oameni, adică doar ceva mai mult de 10% dintre cele cca.6-7 milioane de diasporeni.
În fine, la locale diasporenii nu votează.

În consecință, am avea trei rînduri de alegeri concomitent, dar cu trei numere (foarte) diferite de votanți.
Diasporenii care ar alege să voteze vineri președintele ar fi nevoiți să revină sîmbătă sau duminică pentru a vota și la parlamentare, un total de trei buletine de vot. După care ar reveni peste două săptămîni la turul doi al prezidențialelor.
În 2019, am avut aproape un milion de voturi în străinătate, la prezidențiale, dar în 2020, la parlamentare, am avut doar 265.000 de votanți, ceva mai mult de un sfert.

Haos deplin, am spune, într-un bazin electoral care reunește, în cifre mai mult de o treime din populația totală a României.
În țară, votul ar fi și mai spectaculos: șapte buletine de vot de completat concomitent: președinte de consiliu județean (primar general), primar, consilieri județeni și locali, senatori, deputați și președintele țării. O premieră absolută în istoria țării. Alt haos.
Cît despre campania electorală, nici imaginația nu ar putea creiona un tablou cît de cît apropiat de realitate, cu 30 de zile în care românii ar fi bombardați de mesaje electorale extrem de diferite dinspre sute și mii de candidați la cele trei rînduri de alegeri.

Una peste alta, singura soluție viabilă și de bun simț e comasarea parlamentarelor cu prezidențialele. Adică exact aceea care, așa cum am mai remarcat, e cel mai puțin invocată.

Ori poate, în spiritul tezelor Ciuce, ar fi o idee să nu mai facem deloc alegeri pentru viitoarele mandate, lăsînd aleșii actuali pe poziții, făcînd economii și nemaiplictisind românii deja ”sătui de alegeri”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Nu mai pot ăștia de dorul partidului unic și al președintelui pe viață…
    Nu mai putem noi de dorul lui decembrie 89…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998